Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

TEKNOLOJİYE KARŞI BİZİ KİM UYARACAK?

TEKNOLOJİYE KARŞI BİZİ KİM UYARACAK?

“Bilinçli eleştiri ve kontrolden muaf olan bu geniş bilinçsizlik kuşağı içinde tüm etkilere ve ruhsal enfeksiyonlara açık ve savunmasız durumdayız.”C.G.JUNG

İletişim teknolojisi gelişti, yaygınlaştı ama bu insanların arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye, etkin ve yeterli iletişim kurmaya, ilişkileri zenginleştirmeye yetmedi. Sonuçlar olumlu beklendi, ancak insanlar hem kendilerine hem de başkalarına daha da yabancılaştı.İnsanlar yalnızlaştı.Bağlar ve bağlılıklar zayıfladıkça maliyeti çoğu zaman bağımlılıklar oldu.En iyi ihtimalle internete, cep telefonlarına…

Evet teknolojiyi eleştiriyoruz yalnızlaştık, yabancılaştık, bireyselleştik, modernleştikte ne oldu diyoruz. Sonra teknolojiyi eleştirsek de yazın sıcaktan bunaldığımızda, kışın soğuktan kaçtığımızda hepimiz  klimaların düğmelerine basıyoruz.Hepimizin elinde en az bir cep telefonu, evlerimizde bilgisayarlarımız her daim internette…Kontrolü ne kadar bizim elimizde…

Akşamları yalnızlıktan bunaldığımızda, görmediğimiz, sesini bile duymadığımız insanlarla en mahrem konuları konuşabileceğimiz bilgisayar ortamlarındaki arkadaşlarımızı da teknolojiye borçluyuz ..Msn.facebook olmasa kimselerle tanışıp, sohbet edemeyeceğiz.

Karşı komşumuzu hiç görmeden,anne-babamızla telefonla görüşerek,grup arkadaşlarımızla mailleşerek modern hayatımız sürüp gidiyorken, yalnızlıktan şikayetimiz de artarak devam ediyor…

         Kollektif kültürümüzü yine teknolojiye borçluyuz.Sağolsun televizyon kanalları, programları,diziler bizleri yine ortak payda da toplayabiliyor.

         Uzaklar yakın, özel alanlar kamusal, mahremler aleni olurken, aile hayatı, akrabalık ilişkileri, arkadaş toplantıları yani sosyal paylaşımlar da yavaş yavaş yerini bireysel yaşantıya ve o da yalnızlığa bırakıyor.

         İstatistiklere göre büyük şehirlerde yaşayan insanlar kendini daha yalnız hissediyor. Aileler çekirdek, hatta tek ebeveynli olurken bağlar zayıfladı, komşuluk, akrabalık, arkadaşlık eski sıcaklığını kaybediyor.

         Depresyon, intihar ve kişilik problemleri Batı Toplumlarında Doğu’ dakilere oranla daha yaygın. Bu farkı yaratanın Doğu Toplumlarının, Batıya oranla öz kültürlerine, geleneklerine bağlı, insan ilişkilerine, iletişime önem veren kültürleri olduğu düşünülüyor.

         Teknoloji ve getirdiklerini artık hayatımızdan çıkarabilmek mümkün gözükmüyor.

Dışardan bakarak bilinçli ve sihirli bir gücün bizi bu konuda uyarması da olanaksız. Ancak hayatımıza daha gözlemci bir bakış açısıyla baktığımızda , özellikle de çocuklarımız, gençlerimizi düşündüğümüzde  arkadaşlık, ahbaplık, akrabalık ve bu ilişkilerin kaybettiği yoğunluğu geri kazandırmak için çabalamak önemli.

Bunu kolay yoldan yapabilmek için iletişim teknolojisi ve ağları bizim elimizde, bizim kontrolümüzde, kullanabiliriz.

Şimdilik iyimserlikle diyebiliyorum ki kontrol bizde…

Psk. Danışman & Psikodrama Terapisti Perihan Demirbaş

Algı Psikolojik Danışma ve Psikodrama Merkezi

Bu yazı toplam 3583 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ Arşivi