Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ

Sınavda Başarmayı Ne Kadar Hak Ettiğinizi Düşünüyorsunuz?

Sınavda Başarmayı Ne Kadar Hak Ettiğinizi Düşünüyorsunuz?

SINAVDA BAŞARMAYI NE KADAR HAKETTİĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

KAZANMAK İÇİN HAKETME BİLİNCİNİZ VAR MI?

Yazının iki başlığı var. Çünkü  aşağıda yazdıklarımın bu iki başlığı kapsadığını düşünüyorum.

HAKETMEK! Bu kelime ile ilgili araştırma yapınca daha çok layık olmak gibi bir eş anlam çıkıyor. Konu ile ilgili yazıları incelediğimde ise  layık olmakla paralel olarak bolluk-bereket bilinci ile ilgili başlıkların içinde bir takım olumlamalar yer alıyor. Hak etme bilincini kazanmak ve korumak için olumlu düşünmek ve olumlu düşüncelerini sık sık ifade etmek gerekiyor.

Hak etmekle ilgili benim ilk okuduklarım Louisa Hay’in bana göre başucu kitabı olan “Düşünce Gücüyle Tedavi” kitabından. İlk okunduğunuzda ya da ilk karşılaştığınızda nasıl yani diye tepki veriyorsanız, adına direnç dediğimiz bir tutumla okuyorsunuz demektir. “İnsan nasıl başarıdan korkar, nasıl para kazanmasını sınırlar?” diye düşünebilir ve buna inanmanız mümkün olmayabilir. Olsun yine de bu yazı bunu anlamaya hazır ya da bunu zaten yaşamlarında fark ederek çözebilmiş olanlar için hatırlatma olabilir. Özellikle de sınava girecek öğrencilerin işine yarayabilir.

Pek çok insanda başarı için gerekli ve yeterli koşul oluşsa da bazen her şey, gecikebiliyor, ters gidebiliyor. Bu noktada insan başarıdan korkabilir ya da, zengin olmaktan korkabiliyor. Kendinizde ya da çevrenizde gözlem yapabilirsiniz..

Pek çok konu için aynı şekilde düşüncelerle kendini sınırlayan kişi ilişkiler de dahi hak etme yani layık olma bilincine sahip olmayabilir… Bu nedenle de sınırlayabilir kendisini ve istediği ilişkiyi yaratmakta kendi kendine engel yaratarak, ilişkilerinde de başarısızlık yaratabilir. Nasıl olurda insan başarılı olmaktan, başarılı ilişkilerden korkar ya da daha fazla kazanmaktan ve nasıl kendisini sınırlar.

Hayal ettiklerinden fazla puan alan ya da sıralaması düşündüğünden iyi olan üniversite öğrencilerinin ya da hayal ettiklerinden daha fazla kazanç elde edenlerin kendilerini sabote ederek nasıl geriye adım attıklarını somut olarak seanslarda ya da grup çalışmalarında gördüğümde hak etme sorununu hemen tanıdım. Başarıdan korkmak, kazancı sınırlamak yine bir seçim.

İnsan kendi kendine engel yaratır mı? Evet, temizlenmemiş suçluluk duyguları, öfke, korku, kaygı engel yaratır ve hak etmekle ilgili olumsuz düşüncenin oluşmasını sağlar. Düşünce davranış ve duyguların kaynağıdır. Düşünce olumluysa sonuç olumlu, olumsuzsa da sonuç olumsuz olacaktır.

Peki, nasıl anlayacaksınız? Hayatınızda böyle bir engel var mı? Ve eğer engel varsa nasıl çözeceksiniz? Çözümden önce fark etmek en önemli basamaktır. Farkında olmadığınız bir şey için çözüm üretmek aklınıza gelmez. Hayatınızda bu tür engellerin olup olmadığı yaşadığınız başarı ya da kazançtaki ve ya ilişkilerdeki gecikme, erteleme, anlam veremediğiniz gelgitlerle görünür haldedir. Size göre hiçbir engel olmadığını düşündüğünüz halde bir şekilde başarılarınız, puanlarınız istediğiniz noktaya ulaşmıyorsa, ödemeleriniz gecikiyor, işleriniz erteleniyor ya da gereken her şeyi yaptığınız halde istediğiniz başarı bir türlü gelmiyorsa, istediğiniz ilişki yaşanamıyorsa önce hayallerinizi tekrar sorgulayın, ne istemiştiniz, ne planlamıştınız ve bunları hak ettiğinizi düşündüğünüzden emin misiniz? …

Daha fazla kazandıracak bir işiniz olmasına rağmen sizin kazanç limitiniz nedir? Bu kazancı nasıl, hangi yolla kazanmayı hayal ettiniz? Şimdi hayal ettiğinizden ne kadar az ya da çok kazanıyorsunuz? Kazanmayı nasıl sınırlandırıyorsunuz ya da işinizi? O zaman gerçekçi olun hayallerinize bakın ve gerçekten istediğinizden emin olun… Gerçekten istemekle hayata geçirmek arasında sadece zaman vardır. Zaman bilinçli olarak istediğiniz her şeyi size getirir. Konu ne olursa olsun, formül aslında açık engellerini fark et, çöz, hak ettiğini düşünerek gerçekten iste, hayal et gerisini zaman içinde geleceğine güven…

Öğrenciler içinde aynı şekilde istediğine ulaşmak için ne kadar hak ettiğini düşünerek hayal kurdunuz? Sınava girecek öğrenciler için birkaç öneri:

*Çözeceğim, yapacağım yerine çözüyorum, yapıyorum ve başarıyorum gibi şimdiki zamanla biten cümleler kur. Konuşurken hayatı yaratıyoruz…

*Elinden geleni yaptığına inan (her öğrenci gücü oranında gayret etmiştir.)

*Başarılı olmayı hak ettiğini kendine hatırlat.

*Sınavdaki sonuç her ne olursa olsun senin için tek seçim olmadığını unutma.

*Sınava hazırlanırken ne tür avantajların vardı bunları sırala...

Doğru gelen bazı yanlışlarımızı da hatırlatarak yazımı bitirmek istiyorum.  Başarısız olmak istemiyorum yerine, başarıyorum ya da başarılıyım, başarısızlığa değil, başarıya odaklanmanızı sağlar. Bu örnekten yola çıkarak sınav için ya da başarınız için başarısızlık istemiyorum, yeterli değilim, bu kadar çalışmakla olmaz gibi olumsuzların yerine olumlu cümleleri kurarak sınava başlamanızı ve her şekilde olumlu düşünüp, olumluya odaklanmanızı öneririm. Bu şekilde potansiyelinizi sonuna kadar kullanma olanağının ortaya çıktığını göreceksiniz…

Bu yazı toplam 6521 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psk. Dan. Perihan DEMİRBAŞ Arşivi