Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

ÖFKE KONTROL EDİLMESİ GEREKEN BİR DUYGUDUR

ÖFKE KONTROL EDİLMESİ GEREKEN BİR DUYGUDUR

İnsan söz konusu olduğunda duygular ayrılmaz parçası. Öfke de bunlardan biri. İnsan işler yolunda gitmediğinde, haksızlıkla karşılaştığında öfkelenebilir.

Mutluluk duygumuzu olumlu,üzüntümüzü olumsuz diye nitelerken, İnsanın öfkesi için iyi yada kötü bir duygudur sınıflamasını yapmak zordur.

Öfke duygusu, vücudumuzun yaşanan olumsuz duruma karşı verdiği bir tepkidir. Bu noktada yaşanan olumsuzluğa karşı çözüm için hareketlenmedir.Bizi çözüme iter. Ancak bu itişin sonu, öfke ile kalkıp zararla oturmak olursa…. İşte kontrolü gerektiren de budur. Tamam çözüm için harekete geçelim ama, zararla oturmamak için ne yapmalı?

Öfke bendimizde fizyolojik belirtilerle kendini hissettirir. Vücudumuzda, kalp ritminde hızlanma,hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme,kas gerginliği, adrenalin salgısının artması gibi değişiklikler meydana gelebilir.Öfkelendiğimizde yaşadığımız bu fizyolojik değişiklikler bir hastalık belirtisi olmadığı gibi tehlikeli de değildir. Sadece rahatsız edicidir. Öfkemiz geçtiğinde bu belirtilerde ortadan kalkar. Ancak strese maruz kalmanın uzun vadede sonuçlarını da göz ardı etmemek gerekir.

Öncelikle, fizyolojik belirtileri kontrol altına almak için; derin, uzun ve yavaş

burundan alınan nefes ve nefese konsantre olmak, kendinizi huzurlu hissedeceğiniz bir yer hayal etmek, kendinize  sakin ol telkininde bulunmak, içinizden sayı saymak  ve daha önce öfkelendiğinizde işe yaramış olan deneyimlerinizi uygulayabilirsiniz.

Yaşadığımız olumsuzluğu  sağlıklı bir şekilde nihayetlendirmek için öncelikle öfkemizle baş etmemiz gerekir. Öfkemizle baş etme yollarına gelince;

Durun ve yapacağınız davranışlarınızın sonuçlarını düşünün. Öfkeli adımlar atmak ne kadar işinize yarayacaktır.

Öfkelenmemize neden olan problemlere yönelik mantıksal çözümler üretmek öfkeyle olan işimizi kolaylaştırır.

Düşünsel boyutta olayı incelemek ve olaylara bakış açımızı belirlemek, gerekirse alternatif yollar arayarak bakış açımızı değiştirmek işimize yarayabilir.

Gevşeme teknikleri, doğru nefes egzersizleri bize öfke kontrolü konusunda yardımcı olur.

İletişim kurma becerilerini geliştirmek ve deneyimlerimizi zenginleştirmek hayatımızın tüm alanlarında kullanabileceğimiz bir kaynak. Öfke zamanlarında da doğru iletişim becerimiz ölçüsünde bize destek olacaktır.

Öfkelenmemize vesile olan olaylardan uzak durmak, her ne kadar olaylardan uzak durmak zor olsa da ve olumsuz durumlar bizi bulsa da; kontrol gücümüzün olduğunu fark etmemize destek verir.

Öfkelendiğinizde, kontrolü kaybetmeden önce kendinize fırsatı verin. Öfkenin sizi yönetmesine izin vermeyin…

Bu yazı toplam 8774 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ Arşivi