Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ

En zor anlarımızda tutunduğumuz bağlarımız aile içindedir.

En zor anlarımızda tutunduğumuz bağlarımız aile içindedir.

En zor anlarımızda tutunduğumuz bağlarımız aile içindedir.

Ailenin, sosyolojik açıdan tanımı, anne baba ve çocuklardan oluşan toplumun en küçük yapıtaşıdır. Bizim toplumumuzda, bu üyelere büyük ebeveynlerin de eklendiği büyük aile tiplerini de düşünmek lazım. Sosyolojik tanımla aile böyle gözükmekte ancak aile içinde yaşananlara bakarsak;iletişim,etkileşim,çatışmalar gibi psikolojik süreçler oldukça karmaşık ve her aileye özeldir.

Sağlıklı aile nasıl olmalıdır?

Sevgi, aile içinde ön koşul .Karşılıksız sevgi ailenin temelidir. Saygı ailenin olmazsa
olmazıdır. Çok klasik bir söylem ama aile için; sevgi ve saygı şarttır.

Bir çok evli çift evliliğin meyvesi, çocuk sahibi olmak ve yetiştirmek ister, genellikle. İnsanın soyunu sürdürme içgüdüsü de aile içi dinamiklere katılır. Çocuklar sıcacık aile yuvasında büyüsünler temennimiz.

İnsanlar yaşadıkları, yetiştikleri kültürün, çevrenin özelliklerini evliliklerinin ve ailelerinin içine taşırlar. Bu özelliklerini bağdaştırdıkları ölçüde, çatışmaları sağlıklı çözdükleri ölçüde aile sağlıklıdır.
Aile bireyleri, birbirlerinin kişisel özelliklerini kabullenebilme ve saygı gösterebilme yeteneklerini geliştirmelidir. Aile bağları çok sağlam ve güzel olsa da  aile üyeleri, bazen toplumun kadın erkek öncelikleri -özellikle eşler arasında- toplumun getirdiği rollere mahkum ilişkiler içinde kalabilir...Bazen bu durumlar çatışmalar yaratabilir .

Aile bireyleri hak ve görevlerine sahip  çıkmalıdır.Bencillik olmamalıdır. Dayanışma ailenin temel direklerinden biridir. Ne olursa olsun aile üyeleri birbirinin yanında olmalıdır.
Ailenin sürekliliği konusunda çaba gösterilmelidir.Özveri tek taraflı olduğunda
tartışılır bir durum. Aile üyeleri, ailenin devamını badirelere rağmen beraber korumalıdır. Hiçbir şey güllük gülistanlık değil...

Aile içinde fiziksel, sözlü, duygusal, ekonomik şiddet asla söz konusu olmamalı(!) da kızını dövmeyen dizini döver bizim toplumumuza  ait bir atasözü.

Aileyi ilgilendiren önemli kararların alınması gerektiğinde, aile bireyleri kararlara katılırlar. Çocuklar da kendi konumlarına göre katılırlar, katılımları hem çocuklar hem de aile için sağlıklıdır.

Aile üyeleri, aile içinde kendilerini ifade edebilmelidirler.Aile hayat yolunda tüm bireyleri için geliştirici, destekleyici rol oynamalıdır.

Çatışmalı durumlarda, çatışma çözülmesi ve ailede uzlaşma sağlanması istenilen durumdur. Aksi halde aile içinde çatırdamalar başlar.

Yukarıda sağlıklı ailenin genel özelliklerine değindik.Unutulmamalıdır ki her ailenin kendine ait iç dinamikleri var ve aile kendi içinde her bakımdan özel ve kutsaldır.  Sağlıklı bir ailede sıcacık çorbalar içmeniz dileğiyle...

En zor anlarımız bile aile sıcaklığında eriyip gitsin..

Bu yazı toplam 5492 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Psk. Ayşe GÜMÜŞÇÜ Arşivi