GELECEKTE UMUT VAAT EDEN MESLEKLER
Meslek seçimi insanın mutluluğuna ve hayat doyumu etki eden önemli kararlardan birisidir.
Okul çağı çocuklarına “Büyüdüğünde ne olmak istersin” diye sorulduğunda alınan cevaplar çocuğun gelişim dönemi ve gördükleri ile paralel olarak “Öğretmen olacağım,doktor olacağım,lunaparkçı olacağım“ şeklinde olabilir.Yaşı ilerledikçe cevaplar farklılaşacaktır. Araştırma ve gözlemleme moduna giren çocukta kendi özelliklerini, meslekleri tanıma arttıkça meslek seçme çizgisi belirginleşecektir.
Önemli bir konu,anneye babalara önerim; insanın severek çalıştığı alanda mutlu ve verimli olacağı göz ardı edilmeden anne ve babalar yol gösterici olmalı asla baskı veya kendi seçmek isteyip de yapamadıkları meslekleri çocuklarına yansıtma şeklinde olmamalıdır.
Meslek seçim süreci;kabaca; meslek fikrinin oluşması, çevresindeki meslekleri tanıma, kendi özelliklerini ve meslekleri araştırma, mesleki eğitim alma, meslek içinde yükselme şeklinde ilerlerken zaman içinde meslek değişikliklerini de hesaba katmak gerekir.
Bilinçlenen öğrenciler yarın kendisine imkan ve kariyer sağlayacak branşları ön planda tutuyor. Seçtikleri alana ihtiyaç var mı, iş imkanı var mı diye araştırıyor.
Hızlı değişen, gelişen dünyamızda meslekler de yerinde durmuyor. Meslekler bildiğimiz kalıplarından çıkıyor; uzmanlıklar, farklı pozisyonlar oluşuyor. Eskiden doktor, avukat gibi meslekler popüler görülürken, günümüzde farklı meslekler ön plana çıkıyor. Aşağıda bu konu ile ilgili derlenmiş notlar bulacaksınız.
Gelecekte gözde olabilecek meslekler:Fen bilimleri alanında; genetik, biyoloteknoloji, gıda ve gıda mühendisliği,mühendislik alanında;bilgisayar mühendisliği,yazılım mühendisliği internet, elektronik mühendisliği,endüstri mühendisliği, uzay ve havacılık,çevre mühendisliği, enerji mühendisliği, sistem mühendisliği, mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, sosyal bilimler alanında; hukuk, uluslararası ilişkiler, diplomasi, AB ile ilişkiler, kamu yönetimi ve siyaset bilimi, psikoloji, insan kaynakları yöneticiliği, strateji uzmanlığı, danışmanlık, ekonomi alanında; işletme, bankacılık ve finans, turizm, tekstil ve moda ağırlıklı konfeksiyon tasarımı, imalat ve yapı sektörü, iletişim alanında ise, enformatik, bilişim, halkla ilişkiler, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, reklamcılık, elektronik gazetecilik meslekleridir.
Genetiğin geleceğin meslekleri arasında ilk sırayı alacağı düşünülüyor. Uzmanlar insanın gen haritasının çıkarılmasının gelecek yıllarda genetik ekonomisi çağını doğuracağı görüşünde birleşiyor.
Gelecek yıllar içinde iletişim (telekomünikasyon) sektörü daha da genişleyecek. Uydu, cep telefonu gibi haberleşme sistemlerindeki gelişme bu alana olan ilgiyi artırdı. Elektronik mühendislerinin önü açık.
Bilişim sistemleri sektörü de büyüme gösterecek sektörlerin başında geliyor. Özellikle bilgisayar mühendisliği ve yazılım olmak üzere. Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası haline gelen bilgisayar alanında en çok aranılan pozisyonlardan biri yazılım mühendisliği.
Bankacılık alanı değişen istekler yönünde konumunu belirleyerek hizmet verecek. Özellikle bankaların, telefon operatörlerinin veri analizine ihtiyaç duyması veri analistliğini önemli hale getirdi. Bilgisayar mühendisleri ve istatistikçiler için bir iş alanı olabilir.
Enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye'de büyümesi bekleniyor.Kyoto Protokolü'nün imzalanmasıyla özellikle yenilenebilir enerji sektörü önem kazandı. Yenilenebilir enerji rüzgar enerjisi, güneş enerjisi gibi enerji kaynaklarına işaret ediyor.
Çevre düzenlemesi ve atıkların yok edilmesi konusu da dünya çapında yeni iş alanları gibi görünüyor.
Pazarlama alanındaki profesyonel eleman ihtiyacı artmış durumda.Yeni açılacak alışveriş merkezleri ile daha da önem kazanacak.Elektronik ve teknoloji marketlerinin sayılarının da artması bekleniyor. Bu durumda üniversite mezunu, yabancı dil bilen satış uzmanlarını ihtiyaç duyuluyor.
Eleman açığının olacağı sektörlerden biri de taşımacılık sektörü.
Güvenlik sektörüne ihtiyaç artacak. Güvenliğin her alanı; bilgi güvenliği, müşteri güvenliği, işletme, sokak, bina, kişi güvenliği yeni iş olanakları yaratacak.
Hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan danışmanlık, kişisel ve kurumsal alanlarda büyüme gösterecek.Doğru insan istihdam etmek için insan kaynakları konusunda danışmanlık hizmeti ön plana çıkacak.
Tekstil sektöründe, tasarım ve pazarlama uzmanlarına ihtiyaç artacak.
Uzay çalışmaları yeni yüzyılda daha da önem kazanacak.
Türkiye Avrupa ilişkilerinin siyasi ve ekonomik boyutu hakkında bilgili insanlar aranan kişiler olacaklardır.
Hukuk içinde yeni alanlarda uzmanlaşmış insanlara ihtiyaç olacak. Bilişim suçlarıyla ilgili hukuk, Avrupa Birliği'yle ilişkiler, ticaret hukuku gibi alanlar önem kazanacak.
Türkiye'de sosyoloji alanında sosyal araştırmalara ihtiyaç duyulacak.
Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu alanlardan bir diğeri de psikoloji. Bu alan alt branşları ile -eğitim,sağlık,endüstri vb.- daha da çok tanınacak.
Medyanın yaygınlaşması, reklamcılık-halkla ilişkiler alanlarındaki işgücü ihtiyacını da artırdı.
İş olanakları geniş olan endüstri ürünleri tasarımı iş dünyasında yerini aldı.
Türkiye'de inşaat sektörü önemini koruyacak.Ülkemizin deprem kuşağında olduğu göz önüne alınırsa inşaat mühendislerine büyük işler düşecek.
Hastabakıcı,hemşire,birçok branş doktorları gibi hastane personelinin yanında yetişmiş hastane yöneticilerine de talep olmaya başladı.Açılan bir çok özel hastane var.
Otomotiv ve otomotivin yan sanayinde teknik eleman ihtiyacı bulunuyor.
Gıda teknolojisi de önü açık sektörlerden.
Öngörüler bunlar....Geleceğin meslek mensupları yolunuz açık ve mutlu olun...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.