SINAV KAYGISI BİR 'SAFSATA' MI?

SINAV KAYGISI BİR 'SAFSATA' MI?

SINAV NEDİR?


'İnsanlığın en büyük buluşu,hayatını,davranışlarını değiştirerek değiştirebileceğinin farkına varmasıdır.'
 
                                                                                                                      W.Jame
 
Konu sınav olunca hemen herkesin söyleyecek bir sözü olduğunu söyleyebiliriz. Sınavdan birincil olarak etkilenecek kesimi bir kenara bırakın (öğrenci-okul-aile-kurs gibi birimleri bu kesime dahil edebiliriz) sınava, sınav sürecine ilişkin herkesin bir fikri mutlaka vardır. Çoğunlukla iyi niyetle yola çıkılmış bu söylemler fazla bilimsel olmayan bir yığın reçete sunar. Peki sınav hakkında hiç de yararı olmayan, aksine zarar getiren bu söylemlerin ortalıkta dolaşması ve adayın bu önemli sürecinin olumsuz etkilenmesi doğru mudur?
 
Elbetteki hayır. Peki niçin böyle oluyor?
 
Temelde ,sınavı bir kaos gibi görmemize neden olan ,sistem içerisinde tıkanmalara yol açan (en nihayetinde sınav bir 'sistem'dir),sınav kaygısını?! doğuran ,bugüne kadar bir şekilde muhatap olduğumuz bu kavramın tam olarak tanımlanamamasıdır. Ve sizler de tahmin edersiniz ki bilinmezlik kaygıyı getirir beraberinde.
Bu sebeple 'sınav'ın ne anlama geldiğini bilmemiz ,ona hazır olmak için verdiğimiz uğraş kadar önemlidir.
 
Sınav;herşeyden önce günümüz pazarlık dünyasında aktarılmaya çalışıldığı gibi bizi bir karmaşaya ,kaosa götürmek için değil,kariyerimize giden yolda geliştirilmiş bir araçtır. bu aracın inceliklerine bir göz atalım.
 
Sınav basit anlamda bilgiyi ölçen bir araçtır. fakat salt anlamda yapılan bu tanım kısır kalmaktadır. Sınav sahip olunan bilgiyi diğer bilgilerden ayırt edebilme, yönlendirme tuzağından uzak kalabilme(yönlendirme,çeldirici soruların amacıdır) bilgiyi mantık çerçevesinde kullanabilme yetisini ölçen ,bunun yanısıra teknik donanım ve motivasyon donanımı gerektiren bir deneyimdir.
 
Sınav gibi önemli bir kavramın açık olarak anlaşılabilmesi, temelde detaylarının bilinmesi, başarıya açılacak bir kapı gibidir. Yapılan bu tanımla birlikte sınav gerçekliğine tanık olduğumuza,olanaklarımızın ve kendi gerçekliğimizin farkına vardığımıza inanıyorum. Artık sıradan algılarımızın ötesinde bir yol haritamız var önümüzde.
 
Bir sonraki yazımda bu yol haritasının kullanılış biçimlerini aktaracağım.
 
Hepinize mutlu günler:)

 

Bu yazı toplam 755 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi