Ufuk KODAMAN

Ufuk KODAMAN

Sınıfı İyi Yönetme Teknikleri

Sınıfı İyi Yönetme Teknikleri

Sınıfta Sevgi Ortamı ve

‘Sınıfı İyi Yönetme Teknikleri’

 

          Sınıfı yönetmede en önemli anahtar sevgidir ve karşılıklı saygıdır.Karşılıklı saygının ve gerekli sevginin bulunduğu bir sınıf ortamında pozitif bir disiplin olacağı kesindir.Bu tür sınıflarda sınıf kurallarından ders işlenişine kadar her şey ortak kararlarla hazırlanır.Yani öğretmen ne derse yapılan, tek otorite veya korkulan birisi olmaz bu ortamlarda.Olması gereken de budur zaten.Şunu unutmamalıyız ki sevgisiz hiç bir şey yapılamaz.Önce öğrencilere okul, sınıf sevdirilmeli ve sonra diğer yapılacaklara geçilmelidir.

           Sınıfta kurallar elbette ki olacaktır.Plan, program ve kurallar eğitimin ciddiyetini ve profosyonelliğini gösteren en önemli faktörlerin başında gelir.Ama burada sınıf öğretmeni kendini tek yetkili görüp tek başına karar vermemelidir.Sınıf adına alınacak kararlarda ve kurallarda öğrencilere danışılması ve ortak bir kararın alınması öğrencilerin kurallara bağlı kalmasında en önemli etkendir.Bu şekilde hazırlanması öğretmenlere bir yarar daha sağlayacaktır ki bu da en fazla sıkıntı çekilen, kurallara uymama problemiyle başa çıkmada yardımcı olmasıdır.Ortak hazırlanan kuralların olduğu bir sınıfta uyulmayan kurallara tepki öğretmenden önce öğrencilerden gelir.Bu da sınıfı yönetmede ve kuralların uygulanmasında çok önemli bir faktördür.

             Alınacak kuralların hepsinin de öğrencilerle alınmaması da unutulmamalıdır.Tabi ki öğretmenin de kendisinin alacağı özellikle zorunlu yapılması gerekenler kurallar da vardır.Onlar önceden belirlenip diğer kurallar sınıfta öğrencilerle beraber alınmalıdır.

Buraya kadar sınıf içi kurallardan ve nasıl olması gerektiğinden bahsettim.Bu şekilde başlamamın en önemli sebebi sınıf içinde ki disiplin problemlerinin fazlalığı ve kuralların öğrenciler tarafından karşılık görmemesiydi.Şu akıldan çıkarılmamalıdır ki öğrenciyi disiplinsiz yapan en önemli hadise onu yalnız başına ve kontrolsüz kalmasıdır.Burda öğretmen ya kendisiyle ya da koyulan kurallar ve pozitif disiplin ortamıyla bu gibi durumlara engel olmalı hatta istenmeyen olaylar oluşmadan önleyici çalışmalar yapmalıdır.

Öğrenciye saygının ve gösterilen sevginin önemini biraz daha açmak istiyorum. Peki neler yapılmalıdır? ve Öğrenciye saygı nasıl olur?

1.   Öğrenci konuşurken dinlememezlik yapılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki dinlenmediğini gören çocuk sizi de dinlemeyecek ve saygı göstermeyecektir.

2.   Öğrenciyle iletişim dostça olmalıdır. Sürekli doğruyu bildiğini gösteren, sert tavır takınan öğretmen yaklaşmanın aksine öğrenciden daha da uzaklaşacaktır.

3.   En önemli yöntemlerden biri de kişiye isimleriyle hitap etmektir. İnsanın hoşuna giden en güzel kelime kendi ismidir.İsminin öğretmeni tarafından bilindiğini gören öğrenci değer verildiğini düşünür bu da eğitim ortamında güven ortamının oluşmasında en önemli etkenlerden biridir.

4.   Her ne sebeple olursa olsun öğrenci sınıfta, arkadaşlarının yanında ya da yalnızken rencide edilmemeli, hakaret ve benzeri davranışlardan özellikle kaba kuvvetten uzak durulmalıdır.

             Sınıfta olması gereken disiplin ve saygı ortamının yanında unutulmaması gereken bir konu da güven ortamının oluşturulmasıdır.Güven ortamı bir bakıma saygının sonucudur.Kendisine saygı gösterilen, değer verildiğini anlayan öğrenci kendisini güvende hissedecek ve sınıfta daha rahat olacaktır.Güven ortamının olduğu bir sınıf ortamında öğrenci saygı sınırını aşmamakla birlikte öğretmenine yanlış olduğu bir konuda karşı gelebilir.Mesela ‘evet ama sizin de hatalı olduğunuz şöyle bir durum var hocam!! ‘ diyebilir. Çünkü bilir ki kendisine saygı gösteren bir öğretmeni ve güven duyacağı bir sınıfı vardır.

              Son olarak öğretmenlere sınıfı iyi yönetmeleri için bazı ipuçlarından bahsedeceğim:

1.   Öğrencilerin isimlerini en kısa zamanda öğrenerek her fırsatta öğrencilere isimleriyle hitap etmelisiniz. Öğrenciler çok etkilenip kendilerine değer verildiğini anlayacak ve kalbe köprüler ilk günlerden kurulacak.

2.   Öğretmen hem sıkı disiplinli hem de canayakın ve arkadaşça olabilir.Öğrenciler, sınıfta istediğimizi yapabileceğimiz bir öğretmen olsun yerine sınıfı disiplinde tutacak dersin kaynamasını engelleyecek ve bize öğrenmeyi öğretecek bir hoca olsun isterler. Bunun için öğretmen öğrencilere karşı çok iyi davranılmalı ve işine gerekli saygıyı göstermelidir.

3.   Öğrencilerinizin sağlıklarıyla yakından ilgilenin. Özellikle Göz bozuklukları sık rastlanan ve bazı aileler tarafından ihmal edilen en önemli sağlık problemlerinden biridir. Velilerle de irtibata geçilmelidir. Bunlar hem öğrencinin hem de velinin değer gördüğünü anlamaları için çok önemlidir.

4.   Sınıf kurallarını öğrencilerle beraber belirleyin ve uygun bir yere asın. Okulun kendine ait kuralları yanında size göre sınıfın yönetilmesinde faydalı olabileceğini düşündüklerinizi maddeleştirip(öğrencilerle birlikte)asılabilir. Okul kuralları ve sınıf kuralları ilk günler anlatılmalıdır.

5.   Zil çalar çalmaz sınıfa girip, zamanında hemen zil çalmadan dersi bırakmak öğrencilerde her zaman olumlu izlenim bırakacaktır. Bu özellikle sizin derse ve öğrencilere verdiğiniz önemi gösterecektir. Bu da öğrenciler tarafından karşılık görecektir.

6.   Sınıf içinde bağlantıyı kesmemeye dikkat edilmelidir.Siz konuşmayı kesersiniz, sınıf konuşmaya başlar .Bu anormal bir durum değildir onun için gürültü yaptıklarında çocuklara kızmak doğru değildir.Bir yolunu bulup tekrar bağlantı kurulmalıdır.

7.   Bazı çiçekleri övgüyle büyütebilirsiniz. Bazıları övülmekten çok hoşlanırlar..Onun için her fırsatta özellikle ilk sınıflarda çocukların yapmış olduğu her güzel şey övülmeli taktir edilmelidir.Çocuğun gelişmesinde ve kendini gerçekleştirmesinde övgü ve taktir edilmenin çok önemli bir yeri vardır.Övgü ve taktirin bir diğer yararı da dolaylı pekiştireç olmasıdır.Yani bir öğrencinize yaptığınız övgü sınıftaki diğer öğrenciler için de pekiştirici olmaktadır.

8.   Çok yaramaz, işe yaramaz deyip çocuklar bir kenara atılmamalı, dışlanmamalıdır. Çocuklara gösterilecek şefkat ve sevgi bu işin çözüm yoludur. Sabır gösterilmeli, ailesiyle görüşülmeli ve gerekirse bir uzmandan yardım alınmalıdır.

9.   Sınavlar çok ciddi takip edilmelidir.Öğrenci sınavların sizin tarafınızdan ciddiye alındığını gördüğünde dönem içinde derslerine daha fazla dikkat edecek ve sınava da daha ciddi bakacaktır.

10.  Serbestçe, korkmadan fikirlerini söyleyebilecekleri, hata yapmalarının kendilerine bir risk getirmeyeceğini bildikleri güvenli bir sınıf ortamı öğrencilere öğrenme kapılarını tamamen açar.

11.  Derse başlamadan önce tahtanın bir köşesine konuyla ilgili enteresan soruları yazmak ve konu ilerledikçe, yeri geldikçe soruları cevaplamak, derse olan ilgiyi arttırabilir. Bu da başarılı bir sınıfı beraberinde getirecektir.

12.  Arada bir yalnız olduğunuzda öğrencilerin sizin hakkınızda, okul hakkında, dersiniz hakkında neler düşündüğünü, düşünebileceğini düşünün. Bu kendi kendinize bir iç muhasebe yapmanızı sağlayacaktır.

Bu yazı toplam 38979 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ufuk KODAMAN Arşivi