Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu - GİRİŞ
Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan rahatsızlıklar içinde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yüksek bir yüzdelik payı oluşturmaktadır. Gerek ebeveynler, gerek öğretmenler bu sorun karşısında farklı çözüm yöntemleri uygulamaktadırlar. Ancak bu yöntemlerin ya kısa süreli iyileştirme yada hiç bir ilerleme katedemediklerini danışmaya gelen ebeveynler belirtmektedir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite ( DEHB) ile ilgili çok ciddi yanlış bilgi ve inanışların olduğunu danışanlarımdan bilmekteyim. Ayrıca öğretmenlerinde bu konularda bilgilendirilmeleri sorunun en azında daha komleks bir hale gelmesini engelleyecektir.
Bu amaçla siz değereli okuyuculara faydalı olacağına inandığım bilgileri paylaşmak istiyorum. Bu bilgiler size on ayrı yazı dizisi şeklinde sunulacaktır. Belirlene konular aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
1. DEHB in meydana geliş nedenleri ve geliş nedenlerindeki farklıların tedavi üzerindeki etkileri.
2. DEHB li çocukların ebeveylerinin özellikleri.
3. DEHB li çocukların arkadaş ilişkileri.
4. DEHB li çocuklarin ruhsal durumları.
5. DEHB li çocukların öğrenme sorunlarının nedenleri ve tedavi yöntemleri.
6. DEHB li çocukların öğretmenlerinin dikkat etmesi gereken hususlar.
7. DEHB li sorun çözme yöntemleri ve ödül ile ilgili algıları.
8. DEHB li çocukların günlük işlerini planlamada yaşadıkları sorunlar.
9. DEHB li çocukların öz bakım becerilerini bağımsız yerine getirbilmeleri için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar.
10.DEHB genel değerlendirmesi.
DEHB tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Fakat aynı zamanda da ebeveyn ve öğretmenlerin en çaresiz kaldıkları bir rahatsızlıktır. Bunun en önemli nedeni DEHB hakkında yanlış ve eksik bilgilere sahip olmalarından ve tedavisinin bir süreç olduğunu bilmemekten kaynaklanmaktadır.
Aşağıda DEHB sendromu yaşayan çocuk veya ergenlerin kontrol edemedikleri işlevler tablo şeklinde size sunulmuştur. Bu tabloya bakıldığında ilk düşünülmesi gereken şey, çocuğunuzun yada öğrencinizin size mahsustan sorunlu davranışlarda bulunmadığını düşünmeniz olmalıdır. Bunun bir nörolojik bir rahatszılık olduğunu bilmeniz çok önemlidir. Eğer çocuğunuzun veya öğrencinizin işine gelmediği, tembel olduğu veya şımarık olduğu için böyle davrandığını düşünürseniz sorunu baştan inkar etmiş olursunuz. Bu da sorunun kronikleşmesi demektir.
Bu tablo Dr. Thomas E. Brown un Dikkat Eksikliği Bozukluğu kitabından alınmıştır.
Bu yazı bir önsöz niteliğinde bir yazı olarak kaleme alınmıştır. Önümüzdeki hafta yazı dizisinin birinci konusuyla bnuluşmak üzere hoşçakalın.
Sonraki Yazı: Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğunun Nedenleri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.