Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

LYS Süreci Başladı, Şimdi Geleceğiniz Sizin Elinizde

LYS Süreci Başladı, Şimdi Geleceğiniz Sizin Elinizde

Merhabalar, sevgili arkadaşlar. Bu yaz, sizlerle yine tercih sürecinde sizlerle birlikte olacağız. Tabii, öncelikle önümüzde LYS (Lisans yerleştirme sınavı) süreci var. Bu süreç, 19-27 haziran tarihlerini kapsamakla birlikte, öğrenciler, alanlarına göre, tam 5 farklı sınava girecekler. Geçen yıllardaki, tek oturumlu Öss sınavından, farklı bir sınav sistemi ile bu yıl karşı karşıyayız. Öğrenciler için nisan ayında YGS (Yükseköğretim Geçiş Sınavı) ile başlayan maraton, bu haziran sonunda nihayet son bulacak. Asıl, koşuşturma, tercih döneminde olacak ve biz, aktüel psikoloji ailesi olarak, sizlere tercihler konusunda yön gösterici olacağız.

Yeni sınav sistemi ile ilgili, birçok spekülasyona, ister istemez sizlerde maruz kaldınız. Özellikle,  AOBP (Ağırlık Ortaöğretim Başarı Puanı) konusundaki katsayı tartışmaları sizlere sıkıntılı bir süreç yarattı. Ancak, Ösym ve Danıştay, nihayetinde bir karara vardı, ve bu stres dolu süreç, YGS sınavının ertelenmesine sebep olmadan son bulmuş oldu. Sizler, geçen yılki, sınavın ilk bölümünü andıran, YGS’ye girerek ilk bölümü aştınız. Umarım, LYS’de, aldığınız puanın üzerine daha iyi bir puan koyup, istediğiniz bölümlere yerleşeceksiniz.

Sizlere, yeni sınav sistemi ile ilgili, ekstradan bir bilgi vermeyi düşünmüyorum, çünkü tüm dönem boyunca, yeni sistem ile ilgili, yorumlarla karşılaştınız. Şu an, yapmanız gereken, en iyi şey, her şeyinizle LYS sınavlarınıza yoğunlaşmanız olacaktır. Sizlere sınavlarınıza girmeden önce birkaç tavsiyem olacak;

-Girdiğiniz LYS sınavında, sadece soru sayısı adedi fazla, onun dışında, sorular ve bilgiler olsun, hepsi geçen sınav sistemindeki gibi aynı.

- Sınava girerken, kendinizden emin bir şekilde girin, en iyisini yapacağınıza inanarak girin. Siz, bu maratona sonunda kaybetmek için girmediniz. Şimdi, kalem sizin elinizde, ve sizin doğrultunuzda, geleceğinizi çizecek.

- Soru adedi sayısının fazla olması, sizleri çok fazla korkutmasın. Bu sorular arasında, kolay ve orta seviyeli sorular ile de karşılaşacaksınız. Soru sayısının fazla olması, bu soruların da sayısını arttıracaktır. Bu yüzden, “ben bu bölümden doğru düzgün soru yapamam” gibi bir mantıkla yaklaşmayın.

- Sınavda zamanınızı iyi ayarlamaya çalışın, yapamadığınız soru üzerinde, çok vakit kaybetneden  farklı sorulara bakın. Turlama taktiği dediğimiz yöntemle, daha az zaman harcayan sorulara öncelik vererek, diğer sorulara zaman kazanın.

- Sınav kitapçığınızı elinize alana kadar, çok heyecan yaşayacaksınız. Bu heyecan çok, çok normal karşılanmalı. “Ben, neden bu kadar kasılıyorum, engel olamıyorum, sınavda bildiklerimi de unutucam” gibi düşüncelerle, kendinize yüklenmeyin. Öğrenilen bilgi asla tamamen unutulmaz. Siz soruları gördükçe, birkaç farklı soru yaptıkça, unuttum dediğiniz bilgilerin, yanıbaşınızda olduğunu göreceksiniz.

Hiç şüphem yok ki, siz elinizden gelen her çabayı sınavlarda göstereceksiniz. Kimse, sizin şimdiye kadar gösterdiğiniz emeği, görmezlikten gelemez. Sınavdan hangi sonucu alırsanız alın, bu maratonu bile göze almak, büyük başarıdır. O yüzden, sınava rahat girin, ve en iyisini yapın, çünkü siz her zaman en iyisini hak ediyorsunuz.

Tüm başarı dileklerim sizlerle…

Tekrar görüşmek üzere…  

Bu yazı toplam 4731 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Psk. Özkan Göğercin Arşivi