Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Baba ve baba adaylarının dikkatine!

Baba ve baba adaylarının dikkatine!

Baba olmak kulağa ne kadar da heyecan ve gururu verici bir sıfat olarak geliyor. Hayatınızdaki en büyük sorumluluklardan birinin baba olmak olduğunu hiç düşündünüz mü? Bunun için yapılması gereken birkaç önerim olacak. Bunları uygularsanız çocuklarınızla karşılaştığınız ya da karşılaşacağınız muhtemel problemlerin de önüne geçmiş olursunuz.

Çocuklar için zaman yaratın: Çok yoğun çalışıyorum hiç zamanım yok demek sadece kolaya kaçmak. Nasıl karnınız açlıktan kazındığı zaman bir şeyler atıştırma ihtiyacı duyuyorsanız, çocukların size olan ihtiyaçlarını doyurmak da elinizde. Onlarla geçireceğiniz kısa dahi olsa kaliteli zaman, öz güvenlerini arttırır.

2- Açık olun: İçinden çıkamadığınız konularda, yalan hiçbir zaman sizi kurtarmaz. Onun yerine açık olup sebep sonuç ilişkileri kurarak neyin neden olduğunu anlatabilirsiniz. Çocuğa şunu yapmalısın deyip bir kenara çekilirseniz, onu sizi mutlu etmek için ya da cezadan kaçmak için yapacaktır. Hiçbir zaman yapmasını istediğiniz şeyin kendisine sağlayacağı faydayı düşünmeyecektir. Yatmadan önce dişlerini fırçalamasını istediğiniz için değil ileride çürük dişlerin oluşumunu engellemek için fırçalama bilincini kazandırmalısınız.

3-Her zaman yanlarında olduğunu hissettirin: Bir şeyleri okumuş olmak demek, onları uygulamadıktan sonra biliyorsunuz anlamınıza gelmez. Bunu bir kez daha vurgulamak istedim. Çocuklar saçma sapan zamanlarda size ihtiyaç duyabilirler. Çok önemli bir toplantıda iken ve asistanınıza telefon bağlamaması talimatını vermişsiniz ve asistanınız "Kemal Bey kızınız Sude Hanım arıyor acil olduğunu söylüyor" diyebilir. Bu durumda telefona cevap verip, onu dinlemeli ve o anki meşguliyetinizden bahsedip ona daha fazla zaman ayırmak istediğinizi söyleyin ve beraber konuyu daha ayrıntılı konuşmak için ortak bir zaman belirleyin.

4-Yargılamadan olduğu gibi kabul edin: Her çocuğun bir potansiyeli vardır. Babalar genellikle "Aslan oğlum benim, sen bu işi kesin yaparsın" gibi, çocuğun potansiyelini bir hayli aşan görevler yüklerler. Çocuklar da bu işlerin altında ezilip başarılı olamayınca kendilerini değersiz, bir işe yaramaz ve mutsuz hissederler. Bu durum devam ederse depresyona kadar uzanabilecek bir süreç başlayabilir. Beklentilerinizi çocuğun potansiyeline göre belirleyin.

5-Kıyaslamayın: Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de çocuğu arkadaşlarıyla kıyaslamamak. "Sen şu işi beceremedin bak Mehmet Beyin oğlu nasıl da birinci oldu" gibi bir beklentiler de, çocuğu "ben zaten başarısızım ve bundan sonra da başarılı olamam artık" gibi gerçek dışı bir düşünceye iter. Bu durumda çocuğun başarısızlığındaki payınızı gözden geçirmek doğru davranış olacaktır.

Yukarıda anlattığın birkaç ipucuyla, çocuğunuzla yeniden daha sağlıklı bir iletişim kurmak için adım atabilirsiniz. Hiçbir zaman için geç kalınmış değildir. Yeter ki bir yerden başlayın.

Bu yazı toplam 7264 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL Arşivi