2010 EK YERLEŞTİRMEDE DOĞRU TERCİHİN ANAHTARI
Merhabalar, sevgili arkadaşlar.. Sonunda, beklenen an geldi ve ek yerleştirme başladı. Ek yerleştirme ile ilgili bilgilendirmeye değinmeden önce;
Sizleri duymayan, duymazlıktan gelen, sizlerin mağduriyetine sadece “tercih hakkını 12’ye çıkartarak” gidermeye çalışan, ÖSYM ve YÖK’ü buradan kınıyorum. Her ne koşul, durum olursa olsun, bu KPSS skandalı da olabilir veya farklı bir konu, sizler için, bir karar almak, düşünmek bu kadar zor olmamalıydı. İlk tercihlerde, çoğu gencin geleceğini etkileyen bir kılavuz yayımlayarak, “kılavuza inanın” diyen bu zihniyetten, kalkıp da, sizler için, birşeyler yapılmasını beklemek çok yanlıştı ama, bizler umudumuzu son ana kadar taşıdık. En azından istedik ki, ek yerleştirmede, her öğrenci tercih etme hakkına sahip olsun ki, bir kez daha geleceklerini görebilsinler, ama olmadı.
Bir sözüm de eğitim konusunda duayen olan isimlere.. Onlara, önceleri mail attım, bu konu hakkında, onların da, birşeyler yazmasını, mağduriyetlerini duyurmasını istedim. 29 Eylül’de, Abbas Güçlü ile Genç Bakış programı, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yapıldı. Konuk olarak ise, Eski YÖK Başkanı Kemal Gürbüz vardı. Ben son olarak, söz aldım, ve sizlerin mağduriyetini dile getirmeye çalıştım. Program gece banttan yayımlandığı için, birçoğunuzun izleyebildiğini sanmıyorum. Ancak, daha sonra, internetten ise, o kısmın yayımlanmadığını gördüm. İstiyordum ki, internet aracılığı ile, sizler adına birşeyler yapabildiğimi de gösterebilmekti, ama olmadı. Konuşmamda, birkaç Abbas Bey ile, birkaç eğitim danışmanının ismini vermem “reklam” olarak algılandı ve sanırım o yüzden bu kısım kesik yedi. Bu ülkede, biliyorum ki, “Basın” gücü olmasa, ne kpss skandalı olurdu, ne de, ilk yayımlanan kılavuzun hayali olduğu anlaşılırdı. Ben de, onlardan , ellerindeki “basın” gücünü, sizlerim mağduriyeti için de kullanmalarını isterdim, ancak olmadı..
O yüzden, sizler adına, birşeyler yapılmasına vesile olamadığım için, çok özür diliyorum. İnşallah, önümüzdeki zamanlarda, daha “anlayışlı”, “vicdanlı” “akıllı” insanlar çıkar da, bu yıl yaşanan tablo inşallah , bir daha yaşanmaz.
Bu sözlerimden sonra, şimdi, maddeler halinde, ek yerleştirmede, kazanmanız için, nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda, önemli bilgiler vereceğim.
*Öncelikle, 2 yıllıklarda (TABLO 3A) tercih yaparken, “taban puan şartına göre” tercih yapmanıza gerek yok. Burada sizin isteğiniz önemli olacaktır.
*Yalnız, 2 yıllık (TABLO 4B)’den tercih yaparken ise, “taban puan şartını” ele alarak tercih yapacaksınız. Yani, kendi puanınıza eşit ve altındaki bölümleri tercih edebileceksiniz.
*2 yıllıklarda, meslek liselileri ise, kendi alanlarında, sınavsız geçiş haklarını tekrar kullanabilecekler. Yalnız, kendi alanları dışında tercih yapacaklarsa, ygs puanlarını dikkate alacaklar. Meslek Liselilerin, kendi alanlarında, sınavsız geçiş yaparken, kılavuzda yer alan “sınavsız geçiş önceliğini” ele alarak tercih yapmaları gerekiyor.
*Meslek liselilierin seçtiği bölümleri düşünen, normal lise mezunları ise, o bölümleri de tercih edebilirler ama, meslek liselilerin yerleşmesini bekleyip, kalan kontenjan olursa, tercihlerinin ondan sonra, işleme alınacağını unutmamalıdırlar.
*4 yıllık tercihlerde (TABLO 4B) “taban puan şartına” göre tercih yapılması gerekiyor. Kendi puanınıza eşit ve altındaki bölümleri yazmanız gerekiyor. Bu yüzden, bu kuralı asla es geçmeyin.
*Yeni açılan bölümleri ise, tercih listenizde istediğiniz yerde bulundurabileceksiniz.
* İlk yerleştirmede kontenjanın tamamını dolduramaması sonucu, açık bırakan bölümlerin, ek yerleştirmede karşılığında “puan” karşılığı olmayacaktır. Aynı, yeni açılan bölümlerde olduğu gibi, bu bölümleri de, listenizde istediğiniz yerde bulundurabileceksiniz. Yalnız, unutmayın ki, bu bölümler, ilk yerleştirmede açık bırakmışsa, geleceği konusunda mutlaka soru işaretleri vardır.
*Ek yerleştirmelerde, özellikle, ikinci öğretimlere de ağırlık vermeniz, kazanma şansınızı arttırabilir. İkinci öğretim, gerek saat, gerek harç bakımından, ikinci planda kaldığı için, örgün öğretime nazaran da, ikinci planda tercih edilecektir.
*Ek yerleştirmede, vakıf üniversitelerini tercih edecek adaylar ise, yine en şanslı olanlar olacaklar, çünkü birçok vakıf üniversitesinin bölüm puanları düşük olduğu için, iyi bir bölüm de okuma şansı elde edecekler. Ancak, vakıfların ücretlerinin, ödeme koşullarının, yurt durumlarının da, konumunun, iyi araştırılması gerekiyor, çünkü, yeterince araştırma yapılmadan seçilen vakıflarda, öğrenci, eğitim ücretinin yanında, daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor.
*Tercihlerde, özellikle, özel koşulları unutmamak gerekiyor. Mesela, bazı vakıflar, burslu öğrenci alırken, karşılıklı burs veriyor. Siz mezun olduğunuzda ise, zorunlu olarak, kendi bünyelerinde sizi, 1-2 yıl zorunlu çalışmaya tabii tutabiliyor. O yüzden, düşündüğünüz bölümlerin, özel koşullarını (TABLO-5)’ten okuyarak tercih yapın.
*İkinci öğretim seçerken de, harç parasının ne kadar olduğunu da, kılavuzdan inceleyin. Kimi, ikinci öğretimlerin harç ücreti 2-3 milyarı bulduğu için, siz kazansanızda, maddi sebeplerden dolayı da, okuyamayabilirsiniz de. O yüzden, yılınızın boşa gitmemesi için, harç ücretlerini dikkatli bir şekilde inceleyin.
*Ek tercihlerde, “illa ki ben, üniversiteye gitmeliyim” diyorsanız, çok rağbet edilmeyen üniversite ve bölümleri tercih etmeniz avantajınızı arttıracaktır. Mesela, ben tahmin ediyorum ki “fizik” bölümleri tüm kontenjanlarını dolduramayacak ve neredeyse bu bölümü tercih eden, çoğu aday yerleşecek. Ancak, tercih ettiği bölüm, ona iyi bir gelecek verememekle birlikte, tercih ettiği üniversiteler sebebiyle, kaliteli bir eğitim alamayacak ve iyi bir üniversite hayatı da yaşayamayacaktır.
*Unutmadan ekleyelim, bu yılki ek yerleştirmede tercih hakkınız 12’dir.
*Tercih sıralaması yaparken;
-İlk sıralarda istek sıranızı ön planda bulundurmanız yerinde olacaktır. Yani, okumak istediğiniz bölüm, puan gereği 3.sıraya düşüyorsa, siz onu ilk sıraya alın. Önemli olan, sıralamadaki üniversiteden ziyade, sizin istediğiniz üniversitenin gelmesi.
-ÖSYM ek yerleştirme kılavuzunda “Yükseköğretim programlarının en küçük puanına göre sıralamanız şart değildir” diye bir madde var. Açıklama, “Duruma göre, yapabileceğiniz tercihlerden birkaç tanesini, “puanım yeterli olmayabilir” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz bölümleri yazabilirsiniz” diye devam ediyor. Benim bu cümleden anladığım, ilk sıralara puanınızın yetmediği, sizin puanınızdan yüksek olan yerleri yazın gibi bir şey çıkıyor. Siz nasıl anladınız? Ancak, “taban puan şartı” var ve sizden, kendi puanınıza eşit ve altındaki yerlerin yazılması isteniyor. Burada bir tezatlık yok mu sizce? Daha fazla yorum yapmadan, bu konuda insiyatifi size bırakıyorum ama;
-Tercihlerinizde puanınızdan aşağıda, ne kadar bölüm yazarsanız, o kadar şansınız artacaktır.
-Yukarıda da, belirttiğim gibi, ilk 2-3 sıra istek sıranıza göre tercih yapabilir, bu sayı ilk 4’de olabilir ama ondan sonra, puan sıralamanıza göre gitmenizi öneririm. Yalnız, sadece benden değil, diğer rehber öğretmenlerinizden de fikir almanızda fayda vardır. Ne kadar çok doğru fikirler alırsanız, o kadar doğru ve emin bir tercih yapmış olacaksınız.
Son olarak, ek yerleştirme ile ilgili sorularınızı [email protected] adresine göndermeye devam edebilirsiniz. Yoğunluktan dolayı, gözden kaçırabildiğim, geç cevap verdiğim mailler oluyor. Bu konuda, siz adayların, anlayışına sığınarak özür diliyorum. Sizlere tavsiyem, yazımda da belirttiğim gibi, sadece bana değil, rehber öğretmenlerinize de danışmanızdır. Ben, elimde olmadan size dönemezsem, geç dönersem, sizin, bu kısa sürede zaman kaybetmenizi asla istemem. Ancak, elimden geldiğince de, sizlerin yardımcı olacağımı da, her zamanki gibi, belirtmek isterim.
İnşallah, en sonunda kazanan siz olursunuz….Olacaksınız da….
Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle…
Hoşçakalın….
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.