Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

İşin sırrını açıklıyorum!

İşin sırrını açıklıyorum!

Özgüveninin çoğu zarar peki azı karar mı?

Değil elbette. Her zaman duygu ve düşüncelerimizde denge kurmayı becerebilirsek, yaşanabilecek birçok olumsuz ruh halinden kendimizi kurtarmış oluruz. Denge dediğimiz hadise o kadar da kolay sağlanmıyor. Her zaman olduğu gibi, yine dönüp dolaşıp köklerimize yani bizi yetiştiren büyüten kişilere geliyor denge mevzusu.

Anne-babaları her zaman suçlamak doğru değil.

Onlarda kendi ailelerinden gördükleri, davranış biçimlerini kendi çocuklarına uyguluyorlar. Özgüven konusunda kurulması gereken denge aslında o kadar da zor değil.

Cesaretlendirmek önemli

Örneğin çocuğu kendi yetenek ve kabiliyetleri doğrultusunda cesaretlendirmek doğru olacaktır. Yani çocuğa olamadığı bir şeymiş gibi davranıp sahte özgüven duygusu aşılamamalıyız. Sen mükemmel bir çocuksun her işi mükemmel yaparsın demek o çocuğa kendini keşfetme fırsatı tanımaz. Çocuk nasıl olsa ben dört dörtlüğüm diye düşünür her şeyi kolaylıkla yaparım düşüncesiyle karşılaştığı zorluklar karşısındaki başarısızlık yüzünden bunalıma girebilir. Böylece çocuğun kendi benliğini geliştirme fırsatı vermemiş oluruz.

Olmayacak beklentilerden uzak durmalı

Çocuklardan yapamayacakları şeyleri bekleyip kendilerine karşı olan güveni azaltmamalıyız. Her çocuğun kendi kabiliyetleri doğrultusunda yapabilecekleri şeyler vardır. Bunu anne babanın kabul etmeli ve çocuğu kendi yapabilecekleri doğrultusunda cesaretlendirmeli. Resim yapmaktan hoşlanmayan bir çocuğu ressam olmak için zorlayamazsınız her ne kadar ders de aldırsanız o çocuğun kendi istek ve kabiliyetleri dışındaysa bu olmayacaktır. Ayrıca genetik faktörlerin önemini de göz ardı etmemeliyiz. Çevresel faktörlerden daha düşük yüzdeye sahip de olsa genlerde. Ne olup ne olmayacağımıza etki ederler.

Çocuklarda özgüveni geliştirmek için, çocuğun yaptığı olumlu davranışların ödüllendirilmesi çok faydalı olur. Ödül illaki maddesel bir şey olması gerekmez. Örneğin, “aferin masayı toplamama yardımcı oldun çok güzel yaptın.” bile demek çocuğun kendini değerli hissetmesine sebep olacağı gibi özgüvenini oluşturması içinde büyük bir artıdır.

Bu yazı toplam 3819 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL Arşivi