1. YAZARLAR

  2. Maruf BEÇENE

  3. Psikoloji Merkezi Açılışı İçin Faaliyet Kodu
Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Yazarın Tüm Yazıları >

Psikoloji Merkezi Açılışı İçin Faaliyet Kodu

A+A-

Nace kodu belki çoğumuzun ilk defa duyduğu bir kavramdır. İşletmesi olanlar bu kodun şirket açılışlarında olmazsa olmaz olduğunu bilir. Bugün yeni bir iş yeri açmak isteyenler için önemli olduğunu düşündüğümüz Nace Kodu ile ilgili sizler için bir ön araştırma yapıp konuyu psikoloji işyerlerine bağlayarak yazımı bitireceğim.

Abuyum.com web sitesinde nace koduyla ilgili yapılan tanım şöyle:

Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE); Avrupa‘da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağıdır. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine/işletmelere altı haneli bir kod verilmektedir. Ülkemizde birçok alanda yürütülen Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında, NACE kodu uygulaması da kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı bir süredir NACE kodlarını kullanmaktadır.

Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması (ISIC) ile ilişkisinden dolayı NACE, ekonomik faaliyetlere ilişkin istatistiki verileri dünya düzeyinde karşılaştırma açısından çok önemli bir araçtır. (Kaynak linki)

Psikoloji işyerleriyle ilgili -en son hatırladığım tarih- 2013 yılında doğrudan bir faaliyet kodu yoktu. 2013 yılına kadar psikoloji merkezleri faaliyetlerini en uygun olan 85.60. Nace koduyla sürdürüyorlardı. Bu kodlar 4 haneli olarak tasnif edilmişti. Daha sonra işyeri sayılarındaki artışlara ve faaliyet alanlarının çeşitlenmesine bağlı olarak Nace kodlarında revizyona gidildi. Bu kapsamda Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonun 24.04.2017 tarih ve 46 sayılı genelgesi ile NACE Rev.2 (Altılı Düzey) Ekonomik Faaliyet Sınıflamasının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) koordinasyonluğunda oluşturularak Nace kodlarının revizyonuyla ilgili çalışmalara yoğunluk verildi. Nace kodlarının 6 haneli olarak revize edilmesi esasen 21 Kasım 2016 tarihinde başlamıştı. Kodlar revize edilince 4 haneli kodlamadan 6 haneli kodlamaya geçildi. Bununla beraber yeni faaliyet kodları da revize edilmiş listede yer aldı. Şimdi konunun psikoloji işyerleriyle ilgili kısmına dönelim

Revizyondan önce psikoloji merkezleri hangi faaliyet koduyla açılıyordu?

Yakın döneme kadar psikoloji işyerlerini açan çoğu kişi için bu durum oldukça sıkıntılıydı. Çünkü içinde psikoloji kelimesi geçen bir faaliyet alanı ve bu alanı ifade eden bir kod yoktu. Bu nedenle bir çok psikoloji işyeri genellikle 85.60.02 Nace koduyla faaliyetlerini sürdürüyordu. 85.60.02 Nace kodunun faaliyet tanımı nedir?

85.60.02 Nace kodu

Eğitimi destekleyici faaliyetler (eğitim rehberlik, danışmanlık, test değerlendirme, öğrenci değişim programlarının organizasyonu, yaprak test ve soru bankası hazırlama gibi eğitimi destekleyen öğrenim dışı faaliyetler)

Gördüğünüz gibi faaliyet kodu ile yürütülen hizmetin pek bir tutarlılığı yok. Ama Nace kodları revize edildikten sonra konu netliğe kavuştu. Ve psikologların kendi şirketlerini kurarken yaşadıkları faaliyet alanını ifade eden kod karmaşası sona erdi. Revize edilen kodlarda psikoloji işyerleri ile ilgili en uygun kod 86.90.14 Evet en uygun kod bu.

86.90.14 Nace kodunun faaliyet tanımı şöyle:

Tıp doktorları dışında yetkili kişilerce sağlanan akıl sağlığı hizmetleri (psikoanalistler, psikologlar ve psikoterapistler tarafından sağlanan hizmetler) (hastane dışı)

Psikoloji işyeri açmak isteyenler 86.90.14 Numaralı Nace kodunu kaydetsin.

Tabi burada bir uyarıda bulunmakta fayda var. Bu kodla faaliyete başladıktan sonra Sağlık İl Müdürlüklerinden izin almak gerekiyor mu? Onu bilemiyorum. Benim bildiğim psikologların danışmanlık faaliyetlerini yürütmek amacıyla açtıkları iş yerlerinde Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almalarını gerektirecek bir mevzuat yok. Ancak danışanlarına hasta kendilerine hekim rolü biçip tedavi kapsamında değerlendirilebilecek faaliyetlere girişmek iş yerinin sağlık bakanlığınca kapatılması olasılığını meydana getirir. Aslında verilen hizmet tıp dışı bir hizmet olup profesyonel danışmanlık hizmetidir.

Tabi yakın dönemde ruh sağlığı yasa taslağı askıya çıktı. Ancak orada da psikologların işyeri açmalarına yönelik herhangi bir bahis geçmiyor. Ya işyeri kısmını atlamışlar yada danışman olarak kalmalarını daha uygun bulmuşlar.

Sözün özeti 86.90.14 Nace kodu kendinizi tıp hekimi gibi görmedikten sonra psikoloji işyeri açmanız için yeterli görünüyor.

Yeni bir köşe yazısında buluşuncaya kadar kalın sağlıcakla…

Tüm nace kodlarına ulaşmak için tıklayınız

instagram: @marufbecene


 

Bu yazı toplam 87242 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum