1. YAZARLAR

  2. Maruf BEÇENE

  3. Psikologların Maaşı Ne Kadar?
Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Yazarın Tüm Yazıları >

Psikologların Maaşı Ne Kadar?

A+A-

Mezun olup çalışanlar, Türkiye piyasasında maaşların ne kadar olduğunu az çok biliyor. Ancak yeni mezun, mezun durumunda olan, öğrenci veya psikoloji bölümünü seçmek isteyenler için bu soru çok merak edilen soruların başında geliyor.

Psikologların maaşları konusuna geçmeden önce psikologların mesleki yeterliliklerini pekiştirmek için ne kadar özel eğitim aldığı sorusunu cevaplamakta yarar vardır.

Türkiye şartlarında bir psikolog profesyonel psikoterapi hizmeti vermek için ortalama 20 – 60 bin bandında bir para harcıyor. Bunu 4 yıla böldüğümüzde yıllık eğitim maliyeti 15 bin Türk Lirası civarında. Bu da aylık 1200 TL gider demek. Buna ne gerek var diye düşünenlerimiz olabilir. Ancak Üniversitelerin eğitim kalitesinin bir sonucu olarak böyle bir ihtiyaç oluşmuş. Bu eğitimleri almak için yasanın dayattığı bir zorunlulukta yok. Sadece Türkiye psikoloji piyasasında böyle fiili bir durum oluşmuş.

Bu kötü bir şey mi?

Bence hayır!

Eğitim furyası var mı? EVET!

Suiistimal yapılıyor mu? EVET! Merdiven altı eğitimler var mı? Ona da EVET!

Şimdi bu karmaşada hangi eğitimleri almak gerekir gibi soru ister istemez zihnimizi kurcalıyor. Bunun cevabı için daha önceki bir yazımda bazı bilgiler vermiştim. (Yazıyı okumak için tıklayınız)

Ana konumuza gelecek olursak. Psikologlar ne kadar maaş alıyor?

Kamuda Durum Ne?

Kamuda çalışan psikologlar -taşeron firmalarda sözleşmeli olarak çalışanlar- 1800 – 2200 bandında maaş alıyor. Tabi bu durum projeden projeye veya istihdamı sağlayan idarenin teknik şartnamede belirlediği ücretlere göre farklılık arz ediyor. Sağlık, Aile Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı Vb kurumlarda çalışan kadrolu psikologların maaşları 3200 ile 4100 arasında değişmektedir. 5 Bin alan psikolog bilgisine rastlamadım.

Özelde Durum Ne?

Özel Kurumlarda çalışan psikologları ikiye ayırmak gerek. Eğitim ve Sağlık Kurumları:

Eğitim kurumlarında çalışan psikologların maaşları şöyle:

Rehabilitasyon Merkezleri: Asgari ücretin altında başlayıp 6000 Bin TL’ye kadar maaş alan uzmanlar var. Anadolu’daki Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikologların maaşları büyükşehirlerde çalışan psikologlardan daha yüksek. Bunun nedeni uzmanların Anadolu’da büyükşehirlere göre daha az olması. Hatta bu rakamlar ilçelerde daha çok artabiliyor.

Anaokulları: Kurumsal kimliğine göre maaşlar değişebiliyor. Tam zamanlı uzman çalıştıran kurumsal okullar 2500 – 5000 bin bandında maaş ödüyor. Yarı zamanlı uzman çalıştıran kurumlar 1500 – 4000 bin bandında maaş ödüyor. Yeni mezun psikologlara tam zamanlı asgari ücret düzeyinde maaş teklif eden kurumlarda var.

Okul ve Kolejler: Kurumsal kimliği olan kolejlerde hafta içi 5 gün için ücretler 3000 – 6000 bin bandında.

Özel şirketler: Özel şirketler uzmanlığını almış psikologları istihdam etmeyi önceler. Özellikle yetişkin terapisinde belli bir alt yapının olmasını istihdam kriteri olarak öne sürer. Dil şartını süren kurumlarında sayısı oldukça fazladır. Ama dişe dokunur bir istihdam sayısı olduğunu söylemek zordur. Belki de tüm Türkiye’de en fazla 100 psikolog bu şekilde çalışıyordur. Ücretler 3500 – 6000 bin bandındadır.

Hastaneler: Özel hastanelerde de ücretler tam ve yarı zamanlı olarak farklılaşmaktadır. 2 Gün çalışan bir uzman 1200 ile 2500 bandında değişen ücretler alabilmektedir. Psikiyatri hastanesi olarak hizmet veren kurumlarda Maaşlar 3500 ile 4500 civarında. Klinik psikolog olup polikliniklerde çalışan uzman klinik psikologlar 3500 + Prim sistemi ile ayda ortalama 6000 - 8000 bandında ücret alabilmektedir. Çalıştıkları süre: haftada 6 gün.

Psikiyatri dal merkezlerinde ise durum biraz daha farklı. 30 dk seanslar için 40 TL seans başı ödeme yapan kurumlar var. 60 Dk için 70 tl civarında ödeme yapan kurumlar var. Psikiyatri hekiminin gözetiminde psikoterapi hizmeti veren uzmanlara 3500 tl civarında maaş veren kurumlar var. Lokasyona, merkezin kurumsal kimliğine, psikoloğun mesleki yeterliliğine ve danışan yoğunluğuna bağlı ücretler değişebilmektedir.

Psikoterapi veya Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde Durum Nedir?

Psikoloji Bölümünü tercih eden her uzmanın asıl çalışmak istediği kurumlar özel psikoterapi merkezleridir. Çünkü psikologların psikoloji bölümünü tercih ederken vermek istediği hizmetin formasyonuna uygun koşullar bu merkezlerde sağlanmaktadır. Randevulu danışan takibi mesleki açıdan hem ideal bir formattır hem de gerçek psikoterapi ilişkisi için koşullar oldukça elverişlidir. Bu merkezlerde çalışan uzmanların diğer kurumlarda çalışan uzmanlara göre iş tatmin oranları daha yüksektir. Esnek çalışma koşullarının yanında ücretler daha tatmin edicidir.

Psikoterapi veya Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde çalışan uzmanlar büyük oranda seans başına ücret almaktadır. Ücret kısmına gelmeden bir durumu açıklamakta yarar vardır. İstanbul için hizmetin verildiği lokasyon önemlidir. Lüks semtlerde seans ücretleri 350 – 450 bandında. Ama İstanbul’da ortalama seans ücretleri 200 – 250 bandında değişmektedir. Bu bilgilere göre uzmanların aldıkları ücreti değerlendirelim. 200 TL seans ücreti olduğunu varsayalım. Eğer danışan uzmanın kendi danışanı ise ortalama psikoloğa kalan net ücret 120 TL. Kurumun yönlendirdiği bir danışan ise uzmana kalan net ücret 90 TL. Ayda 100 seans alan bir uzmanın kazanabileceği ücret 10 bin Türk lirası civarındadır. Bir uzman 100 seans görüşme alabilir mi? Açıkçası her uzman için 100 seans danışan görmek zor bir rakam. Ortalama seans yoğunluğu bir uzman için ayda 60 seans civarındadır. 60 seans günde 5 seans olarak değerlendirildiğinde ayda 12 güne denk düşer. 12 gün fiili çalışma için psikoloğun kazanabileceği net rakam 6000 bin Türk lirasıdır.

Bununla beraber sabit ücret (Örneğin 3 BİN TL) + uzmanın yaptığı toplam cironun %30'u şeklinde ücretlendirme yapan kurumlarda var. Bu modelde örneğin uzmanın 15 bin TL oranında ciro yaptığını varsayalım. giderler düştükten sonra kalan bakiyenin %30'u uzmana ödenir. 15 bin TL içinde yaklaşık 6 Bin TL gider olduğu düşünülürse uzmana kalan net ücret 6 Bin TL düzeyinde olur. 

Kendi özel merkezi olan psikologların kazançları daha yüksek gibi görünse de vergi giderleri, SGK, Stopaj Kira, Ofis Giderleri, sekretarya vb gider kalemlerinden dolayı kazanılabilecek net rakam bahsettiğim civarlarda olur.

Bu işin kendisi bu karışıkken alınan ücretin de bu kadar karmaşık olması bence normal :))

Sağlıcakla kalın.

 

Sponsor Bağlantı

Dünyanın en kapsamlı oyun terapisi kaynaklarından "Oyun Terapisi: Kapsamlı Teori ve Uygulama Rehberi" çıktı. Ayrıntılar için tıklayınız


oyun-terapisi-002.jpg

Bu yazı toplam 482648 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum