Psk. Çisem DOĞANLAROĞLU

Psk. Çisem DOĞANLAROĞLU

Mitomani Nedir Tedavisi Nasıldır?

Mitomani Nedir Tedavisi Nasıldır?

"İnsanlar yalan söylemek zorunda kaldıkları kişilerden nefret ederler."

Victor Hugo


mitomani,-yalan.gifGünlük hayatta hepimizin bir şekilde beyaz yalanlara ihtiyaç duyduğu durumlar olmuştur. Kimimiz işe geç kaldığında, kimimiz eve geç kaldığında yakınlarına bir şekilde durumu kurtarmak adına beyaz yalanlar atar. Yalanın rengi olur mu bilinmez atılan her yalan er ya da geç ortaya çıktığında yalan söylenen kişi kendisini kandırılmış hisseder. Bu his yalan söyleyen kişiye yönelik duygu ve düşüncelerinde değişiklik yaratmakla beraber; ona olan güveninde ciddi bir azalmaya sebep olur. Yalan söyleme davranışı sürekli bir hal almış ise mitomaniden bahsedilebilir.

Mitomani, yalan söyleme hastalığı olarak bilinir. Mitoman ise mitomaniye yakalanmış kişi demektir. Mitomani bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olarak tanımlanabilir. Mitomani hastalığına yakalanmış kişi, çevresindeki insanlara amaçsız ve sebepsiz şekilde yalanlar söyler. 

Mitomaninin sebeplerine baktığımızda çocukluk döneminde ebeveynlerinin yalanlarına şahit olmuşluk, dürüst davranıldığında çocuk açısından sonuçların katlanılmaz oluşu ( dürüst davranan çocuğun annesi ve babası tarafından katı bir şekilde cezalandırılması), ilgi ve onaylanma ihtiyacı, aşağılık kompleksi gibi nedenlerden bahsedilebilir.
 
Mitomanların amacı karşısındaki kişi ya da kişileri kandırmaktan çok o an kurguladığı yalanın keyfini sürmektir. Yalan söylerken duyulan haz, sonrasında yerini pişmanlığa bırakır. Yalanları gelişigüzeldir ve yakalandıklarında nasıl toparlayacaklarına dair en ufak bilgileri yoktur. Mitomanlar en ciddi problemleri eşleriyle/partnerleriyle yaşarlar.

Narsistik kişilik bozukluğu, histerik kişilik, çocukluk döneminde istismara uğramak mitomaniye zamin hazırlar. Tedavisine baktığımızda dürtü kontol bozukluğu tedavisinde kullanılan yöntemler geçerli olacaktır. Mitomaniye sebep olan zemin araştırılmalı ve probleme kökten bir çözüm bulmaya çalışılmalıdır.


İlgili İçerikler

Patolojik Yalancılık: Belirti Mi Hastalık Mı ?

 
 

Bu yazı toplam 100260 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Psk. Çisem DOĞANLAROĞLU Arşivi