Fatih Kılıçarslan

Fatih Kılıçarslan

İnsan Merkezli Sosyal Belediye

İnsan Merkezli Sosyal Belediye

Yerel yönetim seçimleri beş yılda bir yapılmakta ve önümüzdeki 30 Mart 2014’te yeni bir yerel seçim süreci yaşanacaktır. Yerel yönetimin en önemli organlarını belediyeler oluşturur. Belediyeler, halka yerinden kumu hizmeti sunan ülkemizin sosyal refah düzeyinin yükselmesinde etkin, hareket kabiliyeti yüksek en önemli kurumları oluşturur. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi belediyelerin halkımıza verimli hizmet sunabilmesi ancak sosyal politikalara ve sosyal hizmet projelerine yer vermesiyle mümkündür.

İnsan Merkezli Belediye

Günümüzde belediye kanunu, sosyal hizmetlerle ilgili yükümlülükler bulunmasına rağmen birçok belediye, sosyal hizmet uygulamalarına ilişkin yönetmelikler ve iç hizmet yönergesi oluşturmamıştır. Sosyal hizmet uygulamalarında kurumsallık ve sürdürebilirliğin olmadığı, kişi ve ailelerinin mağduriyetlerinin devam ettiği görülür. Sosyal hizmetler, insan merkezli politika ve uygulamaları içerir. Güvenli aile ve güçlü toplum sosyal hizmetin temel misyonudur.

Belediyelerin Sosyal Hizmet Rolü

Yerel yönetimler iç göçten etkilenmiş, kaynaklara ulaşamayan ve eşit fırsatlardan yoksun toplum kesimlerine koruyucu, eğitici ve geliştirici sosyal hizmetler sunar. Vatandaşların belediye hizmetlerinden en ideal anlamda yararlanmaları çocuk, kadın, aile, özürlü, kimsesizlerin ve yaşlıların beklentilerinin tam olarak karşılamasıyla mümkün olur.

Belediyeler, uygulamalarını “toplum temelli” kurumlarla yürütür. Toplum temelli kurumlar aile danışma ve toplum merkezi, özel eğitim, yaşlı dinlenme ile sivil toplum kuruluşlarını geliştirme merkezleri yanı sıra ruh ve beden sağlık sorunları ruhsal hastalara ve madde bağımlılara yönelik rehabilitasyon üniteleri oluşturur. Çocuk ve ergenleri sosyal ve kültürel faaliyetlerle psiko-sosyal gelişimini destekler.

Ailenin ilk evresi nişanlılık, karı-koca, anne- baba ve yaşlılık dönemleri içine alarak yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik sosyal çalışmalar yürütür. Aile içi iletişim sorunları yaşayan çiftlere danışmanlık, boş zamanlarını değerlendirmek isteyen yaşlılara ve engellilere meşguliyet terapi hizmetleri verir.

 Evsiz bimekan yaşayan kimsesizlere, eşlerinin şiddetine maruz kalmış kadınlara sığınma evlerinde barınma hizmeti sunar. Sosyal sorunların çözümüne yönelik sosyal yardım hizmetleri gerçekleştirir. Böylece insanın ve toplumun inşasında, sosyal refah düzeyinin gelişiminde katkı sunar.

Sosyal Hizmet Projeleri

Aile danışma merkezleri

Hayatımızın oluşturan kavramların temelini oluşturan aile her kültürde bir değer ifade eder. Tüm beklentilerin, isteklerin, arzuların, güzelliklerin, acıların yaşandığı bir kurumdur. Her ne kadar kentlerdeki modern yaşam aileler ve ana babalar üzerindeki baskı arttıysa da, yetişkinliğe adım atan gençlerin evlilik, ana babaların ebeveynlik becerilerini kazanabilecekleri ve ihtiyaç duyduklarında danışmanlık alabilecekleri ortamların ve fırsatların sayısı çok kısıtlıdır. Aile Danışmanlığı aile ve çiftlere yönelik psikolojik danışmanlık verme konusunda uzmanlaşmış profesyoneller tarafından sürdürülür. Aileler yaşadıkları ve bir uzman desteğine ihtiyaç duydukları bir sorunla ilgili olarak tüm aile fertlerinin katıldığı bir terapi desteği almak üzere 'Aile Danışmanlığı' birimine başvururlar.

Toplum merkezleri

Hızlı toplumsal değişme, kentleşme ve göçün yarattığı sorunlar doğrultusunda, bireylerin, grupların, ailelerin ve toplumun sorunlarla baş edebilmeleri ve bireylerin katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmesi amacıyla; koruyucu-önleyici- eğitici-geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici işlevlerini, bir arada ve en kolay ulaşılabilir biçimde, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve gönüllüler ile işbirliği ve eşgüdüm içinde sunmakla görevli ve yükümlü bulunan gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarıdır

Engelliler yaşam sitesi

Özürlü tanısı almış ve özrü nedeniyle yaşamsal güçlükler içersinde olan özürlü ve ailelerine eğitim, danışmanlık, rehberlik ve rehabilitasyon hizmetlerini içerir. Özürlü ve ailelerine tıbbi, psikolojik, sosyal hizmet,hukuk alanlarında karşılaştıkları güçlüklerin çözümlenmesinde destek hizmetleri vermektir. Belirli meslek alanlarında eğitim ve kurslarla becerilerini geliştirmek ve davranış eğitimi vermektir.Toplumsal yaşam güçlükleri çözümlemek ve yeniden üreten birey olarak toplum içersinde yaşama adaptasyonunu sağlamaktır.

Kadın konuk evi

Aile ve toplum içersinde ihmal, istismar ve şiddete maruz kalmış kimsesiz kadınların öncelikle can güvenliği, kendini toparlamak için zaman ve hayatlarına daha uzun vadeli ve geniş açıdan bakabilmeleri için ihtiyaç duydukları emniyetli bir ortam sağlamaktır.

Sosyal belediye insan haklarının güvencesidir.

Belediyeler sosyal hizmetleri, sistemi kurulmuş, kadro ve ekibi oluşmuş kurumlarla gerçekleştirir. Çözüm sürecine uzman profesyonellerden oluşturulan kadrolar yanı sıra sivil toplum kuruluşları katarak işbirliği ve eşgüdüm içerisinde toplumda sorumluluk duygusu geliştirir. Sorunlar karşısında "Bana ne", "Beni ilgilendirmez" yerine ortak duyarlılık oluşturarak farklılıklarımıza rağmen bir arada yaşama kültürü ile toplumsal barış ve huzuru sağlamada katkı sağlar. Sosyal Belediye insan haklarına saygılı, özgürlük, eşitlik ve sosyal adalet düşüncesiyle çoğulculuk ve katılımcılık kültürünün gelişimine hizmet etmelidir. Herkese eşit hak sağlanmayı, ayrımcılığı önlenmeyi, eşitlik ve adaletle halka hizmeti esas almalıdır. Belediyeler insanların kendi kararlarını alarak, katılımcı yönetim sergileyerek ve kendi geleceklerini belirlemesine katkı sağlayarak demokrasinin gelişimine öncülük ederler.


Fatih KILIÇARSLAN* / Aile ve Çift Terapisti 

*İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğretim Görevlisi

Bu yazı toplam 4862 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Kılıçarslan Arşivi