Engelliler meslek sahibi olacak

Engelliler meslek sahibi olacak
Meslek Edindirme ve Aile Danışmanlığı Projesi kapsamında Diyarbakır'da Engelliler Yaşam Merkezi kurulacak.

ZAMAN - Bedensel Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Kadri Topdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında Zihinsel Engelliler Derneği'nce geliştirilen ve Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ile bazı sivil toplum örgütlerince desteklenen proje kapsamında kurulacak Engelliler Yaşam Merkezi'nde engellilere durumlarına uygun mesleklerle ilgili eğitim verilerek iş kurmalarının sağlanacağını söyledi.

Diyarbakır'da engellilerin eğitimine ve rehabilitasyonuna yönelik merkez bulunmadığını ifade eden Topdemir, bu projenin engellilerin meslek sahibi olmasını sağlayacağını, merkezde rehabilitasyon hizmeti de verileceğini bildirdi.

Projenin birinci aşamasının engellilere meslek edindirmek, ikinci aşamasının ise engelliler ve ailelerine danışmanlık hizmeti vermek olduğuna işaret eden Topdemir, Türkiye'de 8.5 milyon, Diyarbakır'da yaklaşık 150 bin engelli yaşadığını kaydetti.

-ÜRETİCİ OLACAKLAR-

Diyarbakır'da görme ve işitme engellilerin ilköğretimin ardından lise eğitimine devam edecekleri okul bulunmadığını belirten Topdemir, proje kapsamında engelliler için hem eğitimlerini tamamlamaya yönelik hem de mesleki eğitim kapsamında eğitim programları düzenleneceğini söyledi.

Topdemir, engellilerin sosyal yaşama katılmasını ve meslek sahibi olmalarını amaçlayan proje kapsamında bilgisayar eğitiminden doğal gaz tesisatçılığına kadar birçok alanda eğitim verileceğini kaydederek, şöyle konuştu:

''Merkezde ortopedik ve işitme engellilere yönelik poşu ve kofi üretim atölyesi oluşturup bu alanda üretim tekniklerini öğreteceğiz. Yöreye özgü altın ve gümüş takı işlemeciliği ile geleneksel el sanatları kursu açacağız. Zihinsel engelli birey sahibi 25 aileye de İl Tarım Müdürlüğü ve üniversitenin katkılarıyla tahsis edilecek 25 dönüm arazide ipek böceği yetiştiriciliği öğreteceğiz. En az ilköğretim mezunu ortopedik engelliler arasından seçilecek 30 kişi, bir aylık eğitimin ardından alacakları sertifikayla özürlü ve yaşlı hasta bakımında ara eleman olarak çalışabilecek.''

-GÖRME ENGELLİLER MASÖRLÜK YAPACAK-

Japonya'da görme engellilerin özel eğitimden geçirilerek masörlük öğrendiğini belirten Topdemir, Japonya'da 43 bin çalışan görme engelliden 21 bin 534'ünün masör, 4 bin 232'sinin akupunkturcu olduğunu söyledi.

Kadri Topdemir, bölgedeki en önemli eksikliklerden birinin masörlük olduğunu, görme engellilerin masörlükte daha yetenekli olduğunu bildirerek, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı ve Diyarbakır Sağlık Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilecek eğitimle görme engellilere 3'er aylık eğitimin ardından masörlük sertifikası verileceğini kaydetti.

Topdemir, ''Sportif sakatlıklar, fizik tedavi ve yorgunluğun giderilmesi gibi konularda masaj uygulaması önemli bir yardımcı etken. Lise mezunu görme engelliler, masörlük eğitimi sayesinde hem Diyarbakır'daki önemli bir ihtiyacı karşılamış olacak hem de geçimlerini sağlayacak gelire kavuşacak'' dedi.

Engellileri topluma kazandırmak, kimseye muhtaç olmadan bağımsız yaşayabilen ve üreten kişiler haline getirmek kadar, engele neden olan faktörleri azaltmanın da önemli olduğunu vurgulayan Topdemir, proje kapsamında yürütülecek engelliler ve ailelerine danışmanlık hizmetiyle engellileri ve toplumun diğer kesimlerini engele neden olan faktörler konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bu danışmanlık hizmetinin mobil olarak evlere ve merkeze yakın köylere de taşınabileceğini bildiren Topdemir, şunları söyledi:

''Gebelikten korunma yöntemleri, anne adaylarının eğitimi ve bilgilendirilmesi, sağlıklı beslenme ve hijyen güvenliği, engellilerin yasal hakları, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler, okuma yazma kursları, ev ekonomisi konularında toplumun tüm kesimlerine destek sunulacak. Engellileri topluma kazandırarak meslek sahibi olmalarını sağlamanın yanı sıra engellileri bilinçlendirerek yeni engellilerin oluşmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Bu proje için 2-3 dönüm alan gerekiyor. Daha önce Dicle Üniversitesince tahsis edilen alanda Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası'nca yapılan incelemede binanın tadilatının yüksek maliyet gerektirdiği belirtilmişti. Bu kapsamda uygun alan bulunduğu takdirde projemizi en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. ''

Bu haber toplam 3514 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.