Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

EK YERLEŞTİRMEDE KAZANMANIN ANAHTARI

EK YERLEŞTİRMEDE KAZANMANIN ANAHTARI

Merhabalar,Öss ek yerleştirme tercihleri yavaş yavaş yaklaşıyor.8 Ekim-13 Ekim tarihleri arasında adaylar tercihlerini yapacaklar.Ek kontenjanlarda ise adayları 17 bini meslek yüksekokulları olmak üzere toplamda yaklaşık 24bin kontenjan bekliyor.Peki tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?Şimdi sırasıyla inceleyelim.

1-Ek kontenjanlarda öncelikle adayların 4 yıllık bir lisans programı tercih edebilmeleri için  seçecekleri bölümün puanı kendi puanlarından küçük ya da eşit olmalıdır.Bu koşulları yerine getiremeyen adayların tercihleri kabul edilmeyecektir.

2-İki yıllık bölümlerde ise en küçük puan şartı aranmayacaktır.Yalnız bu şart kılavuzda belirtilen Tablo 3-A’da yer alan bölümler için geçerlidir,Tablo-3B’de yer alan bölümlerde en küçük puan şartı aranmaktadır.

Bu temel bilgileri sizlere aktardıktan sonra,ek kontenjan ile ilgili önemli noktalara gelirsek;

A.Öss ek kontenjanlarinda yeni açılmış bölümlerle de karşılaşabilirsiniz.Bu bölümler yeni açıldığı için taban puanı adaylar tarafından belirlenecek,o yüzden her adayın bu bölümleri yazma hakkı ve kazanma şansı vardır..

B.Genel olarak üniversitelerin işletme,iktisat ve fizik,biyoloji,kimya gibi bölümlerin diğer bölümlere nazaran ek kontenjanda açık bırakma ihtimalleri daha yüksektir.O yüzden bu bölümleri yazıp kazanamayan adaylar mutlaka tercihlerinde bulundurmalıdırlar.

C.Vakıf üniversiteleri ek kontenjanda devlet üniversitelerinden daha fazla açık bırakan üniversitelerdir ve çoğu bölümün ek kontenjan öncesinde taban puanı oluşmayacaktır.Adaylar tercih ettikleri takdirde yerleşme şansları yüksektir.

D.Özellikle,bölümlerin ikinci öğretimleri ek kontenjanda açık bırakması ihtimal bölümlerdendir.Birçok aday ilk yerleştirme tercihlerinde gündüz öğretimini seçtiği için ikinci öğretimi olan birçok bölüm ile  ek kontenjanlarda karşılaşabilirsiniz.

E.Ek yerleştirmede beklenenden daha fazla açık vermiş bölümleri tercih etmeden önce mutlaka araştırın.Mesela ziraat mühendisliği fazla açık bırabilecek bölümlerden biridir.Çünkü adaylar bu bölüme eskisi kadar fazla rağbet göstermemektedirler.Fakat bu bölümü ek kontenjanlarda sadece yerleşeyim mantığıyla tercih ederseniz,ilerde bu meslek hem sizi çok mutlu etmeyebilir hem de kazanç olarak da tatmin olamayabilrsiniz.Bu konuda kesinlikle detaylı araştırmadan tercihte bulunmayın.

Ek kontenjanlarda tercih yapacak olan adaylar yapacağınız tercihiniz sizlerin hayattaki en önemli tercihlerinizden biri olacak,ama sadece ve sadece bir yere yerleşeyim düşüncesiyle hareket etmemeye çalışın.Eğer bir bölümü yazar kazanırsanız ve siz gitmek istemezseniz ister kayıt yaptırın ister yaptırmayın puanınız düşecek ve 2010 öss’yi beklemek zorunda kalacaksınız.Bu da en az 1,5 yıl demek.Hepinizin üniversiteyi çok istediğinizi biliyorum ama unutmayın ki hayatta bazen verdiğimiz kararlardan sonra geriş dönüş her zaman kolay olmuyor.Umarım hepiniz ek kontenjanlarda dilediğiniz bölümlere yerleşirsiniz..

Önümüzdeki hafta ek kontenjanlar ile ilgili önemli detaylara devam edeceğiz.Tekrar görüşmek dileğiyle..

Bu yazı toplam 16484 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum
Psk. Özkan Göğercin Arşivi