Fatih Kılıçarslan

Fatih Kılıçarslan

Alkol Yasası Neden Önemli!

Alkol Yasası Neden Önemli!

Alkol yasası, alkol kullanımına yasak getirmiyor, düzenliyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yirmi yıla yakın süredir, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde çalışıyorum. Amatem ve Çematem kliniklerinde sosyal hizmet uzmanı olarak görev yaptım.

Alkol ve Madde bağımlılığının sadece hastanın değil, aile ve toplumsal çevresiyle bedensel, ruhsal ve sosyal tahribatlara neden olduğuna tanıklık ettim. Aşırı alkol kullanımı ile araç sürmenin nice canlarının yitirilmesine her zaman tanık oluyoruz. Her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor, aileler ocaklarını söndürüyor. Ülkemizde alkol ve madde bağımlılığının sürekli artış eğiliminde olduğunu hesaba katarsak, alkol düzenlemesi kaçınılmaz olmuştur. Alkol kullanan ve yaş ortalaması 19 olan gençlerin ortak benlik özellikleri ise şunlardır.

* Cinsel duygu, eğilim ve isteklere karşı aşırı duyarlılık

* Sürekli maddi doyum arama eğilimi

* Fiziki güce hayranlık
* Alabildiğine sınırsız özellik
* Sorumluluktan kaçma
* Bütün otoritelere başkaldırma
* Gerçek dışı yaşam isteği
* Gerçekleşmesi olanaksız bir yaşam için sürekli düş kurup serüven peşinde koşmak
* Engeller karşısında büyük kaygı, sıkıntı, saldırganlık ve tepki
* Geleceğe ilişkin olumlu bir amaç ve beklentinin olmaması
* Güvensizlik ve yetersizlik duygusu (Prof Dr. Özcan Köknel, 1983: 101).

Alkol bağımlılığı, bedensel ve ruhsal hastalıkların yanında, kişiler arası ilişkilerin bozulmasında, aile içi sorunların artmasında, çocuklar üzerinde yaptığı olumsuz etkilerle toplumsal sefalet ve önemli ekonomik kayıplarda yasal sorun ve intihar olaylarının büyük çoğunluğunda, trafik ve iş kazalarında alkol başta gelen bir sorumlu durumundadır.

Alkolün insan sağlığına zararının yanında belki de en önemli zararı topluma ve aileye verdiği zararlardır. Ülkemizde işlenen suçların ve gerçekleşen kazaların çok ciddi bir oranı alkolden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle alkol kişisel olduğu kadar, belki de daha fazla, toplumsal bir sorundur. Aile içi geçimsizliklerin, kavgaların, şiddetin ve boşanmaların da bir numaralı sorumlusu alkoldür. Bu nedenle, alkol ile mücadelede toplum olarak bilinçlenmek çok önemlidir. Alkol kişisel bir eğlence aracı değildir. Toplumu ve aileyi derinden yaralayan bir tehlikedir.

Yurt dışında gençlerle ilgili18-21 yaşlar arasında yasaklar getirildiği bilinmektedir. İskandinav ülkeleri, Rusya, çeşitli Avrupa ülkelerinde düzenlemeleri biliyoruz.

Alkol ile ilgili yeni düzenlemeler içeren, 18 yaşını doldurmayanlara alkollü içki satılması veya sunulması yasak olması, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilememesi ergenlik dönemi içinde yer alan gençlerin ruhsal gelişimleri açısından yararlı bir kanun teklifidir. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, özendirme ve etkinlik yapılamayacak olmaması ve Alkollü araç kullanan sürücülere 700 TL para cezası ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konulacak olmasının Meclis'te kabul edilmesini önemsiyorum. Özellikle toplumsal bilinçlenmeyi geliştirecek koruyucu ve önleyici aile ruh sağlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılması gereğine inanıyorum.

Fatih KILIÇARSLAN 

Sosyal Hizmet Uzmanı / Aileder Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazı toplam 3818 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Kılıçarslan Arşivi