Psk. Özkan Göğercin

Psk. Özkan Göğercin

Tercihlerde Kılavuzun Diline Önem Verin

Tercihlerde Kılavuzun Diline Önem Verin

Tekrar merhabalar sevgili arkadaşlar.

ÖSYM biraz gecikmeli olsa da 16 Temmuz'da kontenjanlar kılavuzunu yayımladı. Artık sizler için yoğun tercih süreci başlamış oldu. Kılavuzu çok detaylı inceleyip, sizin için en önemli mesleği tercih listenizde bulundurmalısınız. Yalnız görünen şu durum var ki bazı adayların aklı kitaptaki başarı sıralarından dolayı karışık. Birçok aday geçen yılın başarı sıraları ile bu yılın aynı olmasına anlam veremiyorlar ve farklı bir başarı sırası beklediklerini dile getiriyorlar. Bu konuya açıklık getirecek olursak, başarı sıraları ile taban puanlarını aslında her yıl öğrenciler kendileri oluşturuyor, yani bir anlamda önümüzdeki yılın kontenjan kılavuzu bu yıl ki tercihlerde oluşuyor. Bir akla takılan konu ise, puanların bu yıl düşüp düşmeyeceği ile ilgili. Siz adayların bunları düşünmenizden ziyade başarı sıranızı önünüze koyup kılavuzdaki başarı sıralarını olabildiğince taramanız olacaktır. Tercihler 22 Temmuz 3 Ağustos tarihleri arasında teslim edilecek. Bu dönemde sizlere tercihleri başvuru merkezlerinden yapmanızı tavsiye ediyorum. Kendi evinizde, internet üzerinden yapacağınız tercihlerde ufak bir yanlış olursa ÖSYM yalnız sizi sorumlu tutacak ve tercihleri değiştirme imkânınız olmayacaktır.

   Geçen yazımda belirttiğim bir konuda adaylara bilgi vermek istiyorum, çünkü bu konuda yanlış anlaşılmalar oldu. Siz adaylara geçen yazımda bir önerim eğer çok ama çok istedikleri bir bölüm veya üniversite var ise onu yalnızca ilk, ya da 2. tercihlerinde bulundurabilirler. Tabii bu noktada ben 20bin 30 bin yukarısındaki olan başarı sırası örneği vermiştim. Buradaki amacım, adayların bu bölümü en azından ilk tercihinde yazıp, sonradan neden yazmadım gibisinden bir üzüntüye girmemeleri içindi. Tabii ki sizin başarı sıranızdan 20 bin, 30 bin yukarda olan bir bölüm kesin gelir diye bir tabir olamaz, ama yazarsanız da çok da küçük olsa o üniversitede okumak için kendinize şans yaratmış olursunuz. Sizlere genelde tavsiyem başarı sıranıza yakın olan sıralardan başlamanız, mesela en fazla 10bin olur, en makulü 5–4 bin. Sonra inebildiğiniz kadar başarı sırasının altına inmeye çalışmalısınız. Şimdi sizlere kılavuzda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları veriyorum. Kılavuzu incelerken bu noktaları dikkate almanız size çok faydalı olacaktır.

  —Bu yıl kılavuzda 4 yıllık bölümleri incelerken mutlaka ve mutlaka başarı sırasına göre tercih yapın. Puanlara çok takılmayın.

  —2 yıllık tercih yapacak adaylar ise kılavuzda puanlara göre tercih yapacaklar ki zaten kılavuzda 2 yıllıkların başarı sırası verilmiyor. Bu sözüm, özellikle bazı sitelerin tercih motorlarında 2 yıllık başarı sıralarının da yer alıp aklı karışan adaylar için.

  —2 yıllık tercih ederken, ister EA, ister say, ister söz çıkışlı olun her 3 puan türünün 0,3 aobp'lik kısmını ele alarak tercih yapabilirsiniz. Puanınızda kırılma yaşanmayacaktır.

  —Kılavuzda bölümlerin yanında puan yanında "-----"işaretini görürseniz, bu bölümün ya yeni açıldığına ya da isim değiştirdiğine işarettir. Fakat " - " işaretini bölümlerin yanında görürseniz, bu, o bölümün geçen yıl kontenjanının hepsini dolduramadığını gösterir. Bu yüzden bölümün taban puanı oluşmamıştır. Her iki işaretli bölümleri tercih listenizde istediğiniz yerde bulundurabilirsiniz. Puanları olmadığı için tercih listenizdeki sıralamada bir probleme yer açmayacaktır.

 —Kılavuzda bölümlerin yanında ayrıca yer alan özel koşul maddelerini kesinlikle dikkate alın ve onları okumadan tercih yapmayın. Çünkü bazı bölümlerdeki özel koşullardan dolayı bölümünüzü okuyamaz ya da yarıda bırakmak zorunda kalabilirsiniz.

 -Ösym özellikle 2 yıllık birçok bölümün adında değişikliğe gitti. Mesela muhasebe bölümü, muhasebe ve vergi uygulamaları ismini alırken, işletme ise işletme yönetimi ismiyle yer aldı. Burada şu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle muhasebe bölümü meslek liselilerin çoğunlukla tercih ettiği bölüm, bu yılda muhasebe ve vergi uygulamaları bölümü de onlar tarafından çoğunlukla tercih edecektir. Yalnız siz adaylar bu bölümün puanını ismi değiştiği için kılavuzda göremeyeceksiniz ve bölümün puanı yeniden oluşacağı için tercih listenizde bulundurma hakkına sahipsiniz. Ancak yukarda belirttiğim meslek liselilerin faktörünü unutursanız, açıkta kalabilirsiniz. Size tavsiyem geçen yıl kontenjan kılavuzunu indirip bu yılın kılavuzuyla karşılaştırıp, isim değiştiren bölümlere dikkat etmeniz olacaktır.

 —Kılavuzda yer alan yeni AÖF bölümleri felsefe, sosyoloji ve Türk dili edebiyatının yanında kontenjan görmeyeceksiniz. Bu da diğer işletme, iktisat gibi AÖF bölümlerinde olduğu gibi, bu bölümleri tercih ettiğiniz zaman kesinlikle yerleşeceğini gösteriyor.2 yıllık AÖF'lerde birçok yeni bölüm açılmış, incelemenizi tavsiye ediyorum.

 —Özellikle öğretmen lisesi gibi farklı liselerden mezun olan adaylar ÖSS sonuç belgesinde 0,24 ek puanlı başarı sırasına bakacaklar ve kılavuzda da ek puanlı başarı sırasını dikkate alarak tercih yapacaklar.

 —Sınavsız geçişi düşünen meslek liseliler ise, kılavuzda verilen öncelikleri dikkate alarak tercih etmek zorundalar. Öncelikler ÖSYM kılavuzunda ilk sayfalarda verilen genel bilgilerde mevcuttur. Ayrıca, kılavuzda bölümün yanında bölümün yanında puan yerine farklı bir ifade vardır. Mesela bölümün yanında görülen 08,2,D,90 ifadesinde;

08:geçen yıl mezun olan adayın bu bölüme yerleştiğini

2:Hangi lise türünden mezun olarak yerleştiğini

D:Kendi mesleki bölgesinin dışında (METEB) bir okula yerleştiğini, mesela öğrenci Aydın'lı ama Isparta'ya yerleşiyor.(Kendi bölgesinde yerleşmiş ise "İ" harfi yazar.)

90:Hangi yıl doğduğunu gösteriyor.

 —Meslek Lisesi mezunu olan adaylar Ösym sınavına girmişler olsa da yine sınavsız geçiş hakkını kullanabilirler. Öss puanları ile kılavuzda yalnız alanları dışındaki bölümleri tercih etme hakkına sahiptirler.

 —Kılavuzdaki puanlar ve başarı sıraları ile ilgili kişisel bir düşüncemi dile getirmek istiyorum; Biliyorsunuz Özellikle vakıf üniversitelerinde burslu puanlar ile ücretli puanlar arasında belli bir fark oluyor. Vakıf üniversitesini düşünen adaylara bir önerim, üniversitedeki bölümlerin burslu ve ücretli arasındaki başarı sırasını ve puan farkına da dikkat ederek tercihte bulunmalarıdır. Eğer fark ne kadar az ise,bu o üniversitesinin ve bölümünün kalitesinin daha iyi olduğunu gösterir.Tabii,burada tanınmış,Koç,Bilkent gibi üniversitelere bir şey demiyorum,benim bu tavsiyem Türkiye’de yeni yeni açılan vakıf üniversiteleri için.

—Kılavuzda göze çarpan noktalardan birisi ise, sizlerde biliyorsunuz ki birçok bölümün ikinci öğretimi olması ve puanının gündüz öğretimine göre düşük olmasıdır. Size önerim kılavuzun arkasında yer alan harç ücretlerini de incelemeniz olacaktır. Bazı fakülteler var ki, gündüz öğretimi 500'e yaklaşmazken, ikinci öğretimi 2 milyara yakın oluyor. Özellikle tercihlerinde ikinci öğretimi çok daha fazla bulunduran adaylar bu noktaya dikkat etsinler.

—Belirli aralıklarla kılavuzdaki bölümlerle ilgili olarak ÖSYM sitesini takip ediniz. ÖSYM tercih döneminde bazen kılavuzda rastlanabilecek hatalı bilgileri ya da yeni eklenecek bölümleri sitesinde bildiriyor. Kaçıracağınız önemli bir değişiklik sizi istediğiniz bölümü kazanmamanıza sebep olabilir.

  Sizlere tercihler ve kılavuz ile ilgili şimdilik vereceğim bilgiler bu kadar. Önümüzdeki yazımda sizler için tercih döneminde gerekli olan bilgiler ile bölümler hakkında bilgiler vermeye devam edeceğim. Son olarak bana soru gönderen adaylara küçük bir ricam olacak; sizlerin sorularını elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışıyorum. Ancak bana bazen gelen genel sorular beni zor durumda bırakabiliyor."şu puana sahibim, nereleri kazanabilirim" gibi soruları cevaplamak hem çok zaman alıyor hem de bir anlamda sizin geleceğinize etki etmem anlamına geliyor. Sizler elinizdeki başarı sırası ile kılavuzda düşündüğünüz bölüm ve başarı sırasını bana gönderirseniz, size çok daha fazla yardımcı olurum. Bir ricam ise, özellikle puanınızın hangi alandan, ek puanlı mı olduğunu da açık bir şekilde belirtmeniz olacaktır. Söylediklerimi dikkate alarak e-mail atarsanız çok sevinirim.

  "GELECEĞİNİZ BİR CAMIN BUĞUSUNA YAZMAKTAN İBARET DEĞİLDİR, BİR AĞACIN GÖVDESİNE DERİNCE KAZIMAKTIR. DOĞRU TERCİHİNİZ SİZİ O AĞACIN YANINA ADIM ADIM GÖTÜRECEKTİR."

Tekrar Görüşmek Üzere...

Bu yazı toplam 20622 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Psk. Özkan Göğercin Arşivi