Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Psikoloji Haberciliği Motivasyon Kırıcıdır

Psikoloji Haberciliği Motivasyon Kırıcıdır

Bu yazının başlığının ne ifade ettiğini en sonra yazmaktansa ilk paragrafta açıklamak daha yararlıdır. Bu yazıyla hakikat zemininde inşa edilen bilginin içi ve dışı gazla şişirilmiş bilgiden daha az ilgi görmesine içerlenmek ve birazda sitem etmek istedim.

16 Ekim’de bir haber yayımladık. “Saç Şekli Kişiliği Yansıtıyor” başlıklı bir haberdi. Bugün de (17 Ekim) Psikanalizin yaşayan en büyük teorisyenlerinden 83 yaşındaki Otto Kernberg’in Türkiye’ye geleceğinin haberini yayımladık. - Otto Kernberg 47. Ulusal Psikiyatri Kongresine katılmak için Türkiye’ye gelecek.-  Otto Kernberg Psikoloji tarihinin önemli kilit taşlarından birisidir. Bir çok kuramsal çerçevenin oluşturucusu, ve kurumun kurucusudur.

Saç şekli haberini 500 kişi okudu. Otto Kernberg’in Türkiye’ye gelişi haberine 165 kişi ilgi gösterdi.

Facebook sayfamızı 17300 kişi takip ediyor. Twiter’da yaklaşık 1000 takipçimiz var. Sitemizin rutin ziyaretçileri var. Sitemizin içeriklerini paylaştığımız mail grupları var. Şunu rahatlıkla iddia edebilirim ki “Aktüel Psikoloji” kadar ruh sağlığı kitlesine niceliksel açıdan güçlü bir şekilde ulaşabilen başka bir dijital örgütlenme yok.

Bir haberin bir editörün kaleminden çıkması çok zaman alan bir uğraştır. Editör haberini yayına hazır hale getirirken düzenlenmiş olan içeriğin kabul görmesini ve bir işlevi yerine getirmesini arzu eder. Entelektüel zemini sıhhatli olan bir içerik kabul görmediği zaman bu bir editör için motivasyon kırıcıdır. Ancak 2007 yılından beri Ruh sağlığı ile ilgili içerikleri habercilik mantığıyla ruh sağlığı kitlesine iletmeyi misyon edinen “Aktüel Psikoloji” sitesinin yayın serüveninde acı ama gerçek olan şu hakikati her defasında fazlasıyla –deyim yerindeyse iliklerimize kadar- hissettik. Gaz vermeye pohpohlama dönük içerikler Türkiye kitlesi tarafından ilgi görüyor. Nihayetinde bu ilginin kitlesel gücünü yansıtan en büyük göstergelerden biride kişisel gelişim adı altında kitlelere sunulan içeriksiz bilgilere yönelen rağbettir.  

Sitemizde “Babasız Toplum Ve Modern Burjuva Despotizmi” başlıklı bir haber “Mutluluğun 7 altın anahtarı” başlıklı bir habere göre hiçbir zaman çok okunmadı. Aslında mutluluğun 7 altın anahtarı yoktur. Hiçbir zamanda olmayacaktır. Bu anahtarlar, mutsuzluğun bırakın kapısını açmayı tanımını bile yapmaktan acizdir. Bir dostum bilgiyi arayış serüveniyle ilgili olarak şunu söylemişti: “Bazıları hakikat arayışını heves arayışıyla karıştırır” Gerçekten hakikate ve sıhhatli bilgiye yönelmek onunla haşir neşir olmak zor ve zahmetlidir. Hatta sıkıcıdır. Ama sıkılmadan da yorulmadan da hakikat o şefkatli yüzünü asla kimseye göstermez.

Mesela çok okutmak yada okunmak değil. Sorun modernitenin ürettiği çağdaş illüzyonların yine moderizmin manipülasyon araçlarından destek görerek kitlelerin zihnini yönlendirme gücünde ulaştığı seviyedir. Kitlesel yanıltma kitlesel kabul görüyor. Yaşamın her karesinde modern algının sahtekar yüzünü yansıtan bir tablo görmek zor değil. Örneğin mağazalar % 90 indirimle ürün satıyor. Bunu sorgulayan kaç kişi varız. İşin gerçeği %90 indirimde değil. İndirim fenomeninin ürettiği ana işlev %90 giydirmek…

İşte şimdiye kadar popülizm kelimesini çok duyup acaba nedir diyenler için en güzel yanıt budur. Popülizm gerçeği saklamaktır. Popülizm sahteciliği aklamaktır.

Konumuza dönersek “Aktüel Psikoloji”de yayımlanıp facebookta en çok paylaşılan haber “IQ’su Yüksek Olanlar Geç Uyur” haberidir. Buna benzer “Güzel Kadınlar Zeki Olur” “Evliliği kurtarmada etkili 10 yöntem” “Stresi 5 adımda yenin” vb… Biz “Aktüel Psikoloji” olarak bu tür haberleri çeşitli sitelerden derleyerek yayımlıyoruz. Hiçbir editörümüz bu tür haberler için zaman harcamaz. Kaynak taraması yapmaz.

Mutlaka içinizden birileri “Peki neden bu içerikleri yayımlıyorsunuz?” diye bilir. Çünkü bu içerikler ilgi görüyor. İlgisizlik – Ziyaretçisizlik- bir yayın organının sekeratıdır.

Motivasyonumuzu kıran psikoloji haberciliği değil. Asıl sorun modernizmin tüketim toplumları oluşturarak bilgiyi değersizleştirme teşebbüsüdür. Hakikati yalnızlaştırma girişimidir. Bunu yaparken başarılı olduğuna yönelik belirtileri görmektir asıl motivasyon direncimizi kıran.

Söylenecek çok söz var. Ancak yazıyı çok değer verdiğim bir düşünürün şu sözüyle noktalamak en güzel kıvamdır:

“Bizim için nicelik değil önemli olan niteliktir”

Nitelikli içeriklerde bizi desteklemeniz dileği ile…

Bu yazı toplam 5578 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Maruf BEÇENE Arşivi