Elif'e neler oluyor?
Ergenlik dönemi hem ergen hem de ailesi için, zor bir dönemdir. Bu dönem sağlıklı geçirilebilirse yetişkinlik döneminde çıkması muhtemel sıkıntılarında önüne geçilmiş olur. Ailenin bu dönemde her zamankinden daha dikkatli ve ilgili olması faydalı olacaktır. Konuyla ilgili aldığım bir mektubu sizinle paylaşmak istiyorum.
Kimlik arayışı
“Kızım her geçen gün değişmeye başladı. Eski Elif'ten eser yok artık. Ailece bizi çok korkutmaya başladı. Önceden bizi yere göğe koyamayan 17 yaşındaki kızımız, artık bizimle vakit geçirmek istemiyor. Bizi ciddiye almıyor, söylediğimiz her şey ona batmaya başladı. Okuldan gelir gelmez odasına kapanıp bizimle minimum ilişki kuruyor. Önceden bizim fikirlerimiz onun için önemliyken şimdi bizimle dalga geçiyor. “Siz bunu nereden bileceksiniz” gibi bizi hor görüyor. Zaman zaman kendini yalnız hissettiğini söylemesine karşın yine de kendini bizden ve kardeşlerinden soyutluyor. Eski arkadaşlarıyla görüşmemeye başladı. Tanımadığımız kişilerden bahsediyor. Bu da bizim endişelenmemize sebep oluyor”.
Ergene nasıl yaklaşmalı?
Bu dönemin sancılı olduğundan bahsettik, yukarıdaki okuyucumun yakınmalarını anlıyorum. Fakat bilinmesi gereken şey bu dönemin geçici bir dönem olduğu ve ergenin ailenin anlayışına her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğudur. Ona kızıp sinirlenmek yerine davranışlarının nedenini anlamaya çalışıp, kendinizi onun yerine koymalısınız.
Süreç nasıl işliyor?
Bu dönemde gençler, bu güne kadar anne-babayla olan bağlarını yavaş yavaş kopartıp, daha çok toplumda bir yer edinme çabasına girerler. Yeni arkadaşlar edinirler. Girdikleri yeni çevreye ayak uydurmak için o grubun içinde moda olan davranışı belirlerler. Bu davranışlar her zaman toplum ve çevre için olumlu kabul edilen davranışlar olmayabilir. Grupta sigara içmek popüler bir davranışsa grupta kabul görmek için çocuk, sigara içmeye başlayabilir.
Ergen nasıl davranırsa davransın, birincisi onu yargılamamak ve davranışlarını kişisel algılamamak gerekir. Bunun yanında ergeni dinlemek ikinci altın kural. Kendinizi onun yerine koyup onu anlamaya çalışın ve problemleri çözmede ona yardımcı olabileceğinizi hissettirin. Bunu yaparken kesinlikle ısrarcı olmamalısınız.
Unutmayın bu geçici bir dönem ve çocuğunuzun kimliğini oluşturmasında ona yardımcı olun ve yalnız olmadığını hissettirin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.