Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

Bir Rant Kapısı Olarak "KLİNİK PSİKOLOJİ"

Bir Rant Kapısı Olarak "KLİNİK PSİKOLOJİ"

Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Mesleklerinin Yeniden Tanımlanmasıyla ilgili yayımladığı yönetmelikten sonra mesleki tanımı yeniden yapılan Klinik Psikoloji, Yüksek Lisans Programlarıyla son 3 yılın en gözde master programlarından biri oldu. Öğrencilerin göstermiş olduğu yoğun talebe bağlı olarak  popülaritesi artan Klinik Psikoloji Yüksek Lisan Programı sağladığı gelirle özel üniversitelerin iştahını kabartmaya devam ediyor.

Önceki dönemlerde yeni açılan Esenyurt Üniversitesi 100’ün üzerinde öğrenciyi kişi başı 8 Bin TL karşılığında kaydetmişti. Avrupa ve dünyanın saygın üniversitelerinde hatta ülkemizde devlet üniversitelerinde yüksek lisans kontenjanları 7 ile 15 arası değişiklik arz ettiği için bu durum psikoloji camiasında oldukça tartışılmıştı. Çünkü master programlarında niceliksel artış niteliksel kaliteyi düşüren bir faktör. Bir üniversitenin bir yılda sadece bir program için 200 kişiye kayıt hakkı vermesi ender duyulan önemli bir konuydu. Birçok kişiye göre bunun sadece bir anlamı vardı. Oda; iştah kabartan bu pastadan pay sahibi olmak. O dönem bu konu yeterince tartışılmamış olacak ki bu defa Üsküdar üniversitesi 3 ayrı döneme yaymak suretiyle Esenyurt üniversitesinin rekoru ekarte etti. Sosyal ağlarda bir takipçimizin bilgi vermesi üzerine konuyla ilgili sizler için bir araştırma yaptım. Üsküdar üniversitesinin kayıt hakkı tanıdığı öğrenci listelerine baktım. Çıkan tablo şu:

01-02 Eylül 2016 Tarihinde Yapılan Bilim Sınavı ve Mülakat Sınavı İle Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Adaylar Listesine hak kazanan kişi sayısı: 78

Teyit Linki için tıklayınız

12 Ağustosta tarihinde ilan listede Klinik Psikoloji Kesin Kayıt Hakkı Kazanan öğrenci sayısı: 81

Teyit Linki için tıklayınız

14-15 Temmuz 2016 Tarihinde Yapılan Bilim Sınavı ve Mülakat Sınavı İle Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Aday sayısı: 100

Teyit Linki için tıklayınız

Bir yılda toplamda 259 kişi sadece bir üniversiteden mezun olup klinik psikolog unvanı alacak. Şahsen ben bu rakamlarda Master eğitimi eğitim veren bir üniversite ve böyle bir tablo görmedim. Görmediğim gibi duymadım da. Diğer üniversitelerin sayılarına da bakmadım. Korktuğum için ya da benzer bir tablo varsa moralim bozulmasın diye görmek istemedim. Kaba bir hesap yaptım. Sadece klinik psikoloji yüksek lisans programında Üsküdar Üniversitesi’nin topladığı para eski parayla 10 Trilyon 101 milyar bir paraya denk geliyor. İyi Rakam.

Bu iş eninde sonunda Aile Danışmanlığı eğitimlerinin başına gelen durumla aynı sonu görecek. Burada ne kadar laf anlatsan boş. Ülkemizde insanlar kulağına hoş gelen bölümleri seçer. Bilgi sahibi olmadan biraz sempati arz eden şeylerin üzerine atlar. Bunun farkında olan sektör haliyle bundan yararlanıyor. Ben şahsen klinik psikolog olduğu için kamuya atanan bir uzman duymadım. Bu iş nasıl bir reklamla dönüyor anlamadım. Kimsenin bir şey dediği ya da ittiraz ettiği bir durum da yok. Hadi kişileri es geçelim. Peki dernekler ne yapıyor. Bence boş işlerle uğraşmaktan başka bişey yaptıkları yok. Oralarda da eğitimler parayla dönüyor.

Üzülmemek elde değil. Ama yapılacak bişey yok. Söyleyeceklerimin bir anlamı varsa size şunu söylemek isterim. İnternette örgütlenin. Sağlık Bakanlığını ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlıklarını sürekli arayın. Şikayet edin. Benim yaptığım gibi isim vererek rahatsız olduğunuz kurumları ve durumları paylaşın. BİMER türü platformlara, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına, Muhalefet Partilerinin yetkililerine yazılar yazın. Çünkü sizin geleceğiniz rant üzerinden tehdit ediliyor.

Lisansta durum farklı mı? Hayır. İnceleyin bakalım üniversiteler kaç kişi alıyor. Sayılar uçmuş. 120 kişilik kontenjanlarla yılda 7 bin civarında psikolog mezun oluyor. Kaçı iş buluyor. Yüzde 40 bile iş bulamıyor. Bazılarınız yüzde 40 bile değil diyebilirsiniz. Doğru! Ben ayda 1000 TL maaş alanları da dahil ettiğim için öyle yazdım. Sakın attığımı düşünmeyin. 1000 TL’ye çalışan çok psikolog var.

Bu arada bir not

Ankara Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Bölümüne sadece 5 kişi, İstanbul Üniversitesi, Burslu, Burssuz, İngilizce ve Türkçe Programlar olmak üzere 6 farklı başlıkta toplamda 13 kişi kayıt hakkı kazanmış.

Mevcut durum bu.

Düşüncelerime katılıyor ve ses getirsin diye bu yazıyı paylaşmak isterseniz bağlantı adresi:

https://www.aktuelpsikoloji.com/bir-rant-kapisi-olarak-klinik-psikoloji-1620yy.htm

Uluslararası standartlarda kalite odaklı bir eğitim görmek dileği ile…

Bu yazı toplam 48302 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
  • Mehmet Aydın / 27 Eylül 2016 Salı 01:26

    Tek suçlu test satan ,gözü para hırsı bürümüş TPD'dir. Kim ne derse desin. Bizi maskara ettiler.

    Yanıtla (0) (0)
  • B / 26 Eylül 2016 Pazartesi 22:16

    Küçük bir düzeltme gerekiyor sanırım. Üsküdar Üniversitesi sitesinde; "Kesin Kayıt Hakkı Kayıt Hakkı Kazanan Adaylarımızın 20.08.2016 Tarihine kadar Kesin Kayıt İşlemlerini Tamamlamaları Gerekmektedir. 20.08.2016 tarihine kadar Kayıt Yaptırmayan adaylarımız Kesin Kayıt Yapma haklarını kaybederler, Eylül Ayında Tekrar Yapılacak Bilim Sınavı ve Mülakat Sınavına Girerek Kesin Kayıt Hakkı Kazanmaları Gerekmektedir." yazıyor. Anladığım kadarıyla toplamda 100 kişi alınıyor programa. Çünkü ilk başvuru sonucunda 100 kişi iken giderek azalmış kayıt hakkı kazanan sayısı.
    Bununla beraber yazınıza tamamen katılıyorum. Bazı özel üniversitelerde neyse ki hocalar bu durumun farkındalar ve kontenjanları arttırmıyorlar. Fakat üniversitelerde amaç para kazanmak olunca durum değişiyor. Kontenjanla da bitmiyor alandaki sıkıntı. Yüksek lisans ders programı lisanstakinden pek de farklı değil mesela bazı yerlerde. Bu durumda yüksek lisansa kayıt yaptıran bir kişi sanki para veriyor karşılığında da unvan/diploma satın alıyor. Etik bulmuyorum bu durumu ama ne yazık ki pek çok kişi unvan için buna mecbur bırakıılıyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • hasan / 26 Eylül 2016 Pazartesi 20:50

    hastanelerde klinik psikolog kadrosu yok fakat yönetmelikte klinik psikoloğun görev tanımlaması yapılmış. ilginç

    Yanıtla (0) (0)
  • duayen davulcu / 26 Eylül 2016 Pazartesi 12:17

    bırakın herkes okusun canım. rant neymiş. devlet üniversitelerinden daha kaliteli eğitim veriyolar

    Yanıtla (0) (0)
  • Funda Erol / 25 Eylül 2016 Pazar 15:26

    Ben geçtiğimiz iki yıl Üsküdar Üniversitesi'nde klinik psikoloji yüksek lisansı yaptım. 45 kişilik bir sınıftaydık ancak oldukça kapsamlı ve kaliteli bir eğitim aldık. Psikiyatri hastaneleri olduğu için stajlar dolu dolu geçiyor. Tüm hocalar da kıdemli psikolog ve psikiyatristlerdi. Bu nedenle kliniğe oldukca hakim hale geliniyor.

    Yanıtla (1) (0)
Maruf BEÇENE Arşivi