Maruf BEÇENE

Maruf BEÇENE

2010 YGS ve LYS Tercihleri Nasıl Yapılacak?

2010 YGS ve LYS Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Sistemin değişmesiyle beraber aileler ve üniversite adaylarının tercih sürecinde kafaları oldukça karışık. Aslında bilen birisi tercih sürecine nereden başlamaları gerektiği ile ilgili temel adımları paylaşsa gerisi adayların kendi gayretleriyle ilerleyecek. Binlerce bölümün, onlarca farklı puan türünün içinde sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak gerçekten zahmetli ve kafa karıştırıcı bir iştir. Birçok kaynakta oldukça teknik bir dille adayların tercih sürecinde neler yapmaları gerektiği ifade edilir. Dilin sade olmamasına bağlı olarak adaylarda doğal olarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda tatmin edici bir yol haritası çizemiyorlar. Bugün burada tercih sürecinde izlenmesi gereken yol ile ilgili sade bir dil kullanmaya özen göstereceğim. Hatta dilin sadeliğini en üst düzeyde tutmak amacıyla “Ben Olsam Tercihlerimi Nasıl Yapardım?” sorusuna cevap vererek deneyimlerimi anlatmaya çalışacağım.

1. Adım: Bilindiği üzere Tercihler 26 Temmuz – 6 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Ben olsam ilk adım LYS sonuç tablosunu özenle incelerdim. Sonuç tablosunda ki başarı sıramı bir yere kaydederek 2010 ÖSYS tercih kılavuzunu inceleyerek girmek istediğim bölümlerin başarı sıralarıyla kendi başarı sıramı karşılaştırırdım. (2010 ÖSYS tercih kılavuzu için tıklayınız. 2 yıllıklar için tablo 3A’yı 4 yıllıklar için Tablo 4’dü inceleyebilirsiniz.) Bilindiği üzere ÖSYM 2010 ÖSYS kılavuzunda 49 bölümün başarı sırasında hata yapıldığını açıkladı. Bu konu ile ilgili 2 sayfalık düzeltilmiş tablo yayımlandı. Tercih etmek istediğiniz bölümün düzeltilmiş tabloda olup olmadığına bakmakta yarar vardır. Düzeltilmiş tablo için tıklayınız

2.Adım: Tercih kılavuzu yayımlanmadan birkaç gün önce 2010 ÖSYS Tercih Rehberinin aktif olması bekleniyor. 2010 ÖSYS tercih rehberini kullanarak başarı sıranıza ve puanınıza göre girmek istediğiniz bölümün puan türünü, alan içi ve alan dışı AOBP’sini ve üniversitenin adını yazarak tahmini tercih listeleri oluşturabilirsiniz. (2010 ÖSYS tercih rehberine ulaşabileceğiniz adres için tıklayınız)

3.Adım: Tercihlerle ilgili çalışma kılavuzu incelerken girmek istediğiniz bölüm hakkında 2010 ÖSYS tercih kılavuzundaki tablolarda ilgili bölümle ilgili Özel Koşulları mutaka inceleyin. Çünkü vakıf ünivrsiteleri ve bazı bölümler özel koşullara bağlı olarak öğrenci kabul etmektedir. Özel koşullar kolonunda o bölümle ilgili özel şartları inceleme imkanınız olacak.

4.Adım: 2010 ÖSYS tercih rehberini kullanarak oluşturacağınız tahmini tercih listelerinden sonra her bölüm için başarı sırası, puan durumu, iş olanakları vb.. özellikler açısından internette, iş kur ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin web sayfalarından ön araştırma yapın. Ön araştırma sonucu tercih listenizi biraz daha daraltın. Daha sonra varsa imkanınız bulunduğunuz yerdeki bir dershanenin yada okulunuzun rehber öğretmenleriyle daraltılmış liste üzerinde derinlemesine değerlendirme yapın. Ailenizle beraber derinlemesine gözden geçirilmiş son liste üzerinde karar vererek nihai listeyi oluşturun. Oluşturulacak listeyi Aday Tercih Formuna işlerken bölüm adlarını ve bölüm kodlarını yazmayı unutmayın. Aday Tercih Formu 2010 ÖSYS kılavuzu ile beraber adaylara verilecektir. Aynı zamanda Aday Tercih Formu ÖSYM’nin internet sitesinde 2010 ÖSYS kılavuzunun yayımlanacağı sayfada yer alacaktır. PDF uzantılı olan Aday Tercih Formu’nu bilgisayarınıza indirerek yazılı çıktısını alabilirsiniz.

5.Adım: Kesinleşmiş tercih listesi oluşturulduktan sonra 2010 ÖSYS Aday İşlemleri Sayfasından T.C. kimlik numarası ve şifrenizle sisteme giriş yaparak ÖSYM’ye tercih bildiriminde bulunabilirsiniz. Şifresini hatırlamayan, hata yapabilirim endişesi taşıyan ve kişisel olarak ÖSYM’ye tercih bildiriminde bulunmak istemeyen adaylar ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla tercih işlemlerini sonlandırabilirler. ( 2010 ÖSYM Aday İşlemleri sayfasına ulaşmak için  tıklayınız)

Çok fazla ayrıntıya girerek kafa karışıklığına sebep olmak yerine kabaca tercih sürecinde izlenmesi gereken adımlar bunlar. 2010 ÖSYS Yüksek öğretim programları tercih kılavuzu yayımlandığında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu süreçte “Hangi bölüme yerleşebilirim?” türündeki tahmin isteyen ve editörlerimiz için oldukça zaman alıcı olan sorular dışında takıldığınız soruları ilgili sayfaların altında yer alan yorum ekle bağlantısından bize gönderebilirsiniz.

2010 YGS ve LYS Tercih Danışmanlığı için tıklayınız

Yapılan yorumlar konusunda ve paylaşılan sorular hakkında kendi aranızda da cevaplaşabilirsiniz.

Hepinizin tercih sürecinde isabetli karar vermenizi içten diliyorum. Umarım herkes gönlünden geçen bölüme yerleşebilir. Buradaki içeriği samimi duygularla paylaştık. Yanlış ve düzeltilmesi gereken bir nokta varsa bu konuda geri dönüşlerinizin çok önemli olduğunu bilmenizi isteriz.

Saygılarımla

Maruf BEÇENE

www.aktuelpsikoloji.com

Genel İçerik Editörü


ÖNEMLİ: Aktüel Psikoloji'ye destek vermek için Lütfen bu sayfayı arkadaşlarınızla paylaşın. Bu sayfayı Facebookta arkadaşlarınızla paylaşmak için lütfen aşağdaki PAYLAŞ bağlantısını tıklayınız.

Paylaş

Bu yazı toplam 61950 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
115 Yorum
Maruf BEÇENE Arşivi