Zihinsel engelli çocuğunuzdan utanmayın

Zihinsel engelli çocuğunuzdan utanmayın
Zihinsel engelli çocuğunuzdan utanmayın, eğitimine hemen başlayın

Şemsinur ÖZDEMİR / ZAMAN


Zihinsel engelli doğan veya sonradan farklı sağlık sorunları yüzünden zekâ geriliği yaşamaya başlayan çocukların eğitimine en kısa zamanda başlanması gerekiyor.

Bir çocuğun zihinsel faaliyetlerinin yaşıtlarına göre daha yavaş ilerlediğini fark eden ailelerin uzman yardımı alarak eğitim desteği vermesi, onun geleceği açısından büyük önem taşıyor. Bu sayede çocuk büyüdükçe zekâsı aynı düşük seviyede kalmıyor; yavaş da olsa verilen eğitimin kalitesine göre ilerleme sağlanıyor. Ailelerin çocuklarındaki engellilik halini görmezden gelerek ona en büyük kötülüğü yaptıklarını belirten psikolog Zühre Çelen, ebeveynlerin bu gerçeği kabullenip vakit geçirmeden çoçuklarını eğitme yollarını araştırmaları gerektiğini söyledi.

Kendisi de bir engelli annesi olan sikolog Zühre Çelen, yaşadıklarını ve tecrübelerini Fatih Üniversitesi Çocuk Gelişimi öğrencileriyle paylaştı. Öğrencilerden gelen soruları cevapladı ve onlara bir engelli çocuğun eğitimi için yapılması gerekenleri anlattı. Eğitimin yüzde 50'sinin ilk iki yaşta verilebileceğini vurgulayan Çelen, "Bu fırsatın kaçırılmaması çok önemli. Ne kadar ağır da olsa eğitime devam etmeli. Bazı insanlar bu çocuktan ne olur ki, diyor ama, bu kişi fiziksel olarak yaşı ilerlediğinde 2 yaşında bir çocuk zekâsına sahip olmak yerine 10 yaşında bir çocuk zekâsına ulaşabilirse bu çok önemli bir farktır." dedi.

8 yaşında kaybettiği kızı Dila'nın anısına kurduğu Umutlar Sönmesin Derneği'nin çatısı altında, zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine destek olmak için çalışan Çelen, aile ve çocukla empati yapmadan iletişim kurulamayacağını belirtti. "Dış dünyaya kendini tamamen kapatan bir çocuğa ulaşmak için onun can damarını bulmak lazım." diyen Zühre Çelen şöyle konuştu: "Her çocuğa hatta her insana özel davranmak gerek. Çünkü hepimizin içinde ayrı bir kitap var."

Bu haber toplam 4703 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.