'Zeka sporu' ile geleceğin dahilerini yetiştiriyorlar

'Zeka sporu' ile geleceğin dahilerini yetiştiriyorlar
Beynin dikkat, konsantrasyon, bellek, muhakeme, akıl yürütme gibi fonksiyonlarını geliştirip uzun süre dikkati toplamaya yardımcı olan ''ayqdo'' bilişsel eğitim sistemini hayata geçti...

Ayqdo eğitimlerinde beynin testler sonrası belirlenmiş özel bölümleri şekilsel, sözel, sayısal ve işitsel içerikli eğitim teknikleriyle uyarılıyor; böylece sürekli açık bir zihinle düşünme yolları öğretiliyor.  Eğitimlerle öğrencilerin özellikle ders çalışırken, dinlerken, kitap okurken yaşadığı dikkat dağınıklığının giderilmesi ve konsantrasyonlarını uzun süreli devam ettirebilmeleri ve daha başarılı olmaları hedefleniyor.

Human Psikolojik Araştırmalar ve Gelişim Enstitüsü Kurumsal İletişim Direktörü Tahir Kavçakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayqdo Bilişsel Gelişim Programı'nın kognitif rehabilitasyon temelli bir program olduğunu belirtti.

Kavçakar, bu programların dünyada ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya gibi ülkelerde 15 yıldır kullanılan bilimsel temellere dayandığını söyledi.

Eğitim programında, aynı koşullarda eğitim gören öğrencilerden, bir kısmının başarılı olabilirken büyük bir kısmının ise diğerleri kadar başarılı olamadıkları gerçeğinden hareket edilerek yola çıkıldığını dile getiren Kavçakar, şu bilgiyi verdi:

''Bu sorunun cevabını bulmak için büyük bir ARGE ekibi kurarak araştırma yapılmaya başlandı. Birçok akademisyen ile görüşüldükten sonra problemin beynimizin öğrenmeden sorumlu fonksiyonlarının düzgün çalışmamasından kaynaklanıyor olabileceği üzerine gidildi ve çalışmalar bu noktada yoğunlaştı. 7 senelik bir ARGE sürecinden sonra program sunuldu. Yapılan çalışmalar sonunda görüldü ki, başarısız öğrenci ne yaparsa yapsın, öğrenebilmesi için öncelikle beynin dikkat-hafıza-zeka denilen bilişsel süreçlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyuyor.''

-Program ölçümle başlıyor-

Kavçakar, Ayqdo programının ilk aşamasının ölçümleme olduğunu, kişilere öncelikle nöropsikologlar tarafından geliştirilmiş sayısal dikkat, sözel dikkat, görsel dikkat, sayısal hafıza, sözel hafıza, görsel hafıza, sayısal muhakeme, sözel muhakeme, görsel muhakeme ve planlama gibi bilişsel fonksiyonlarının aktivite düzeyini tespit eden online testlerin yapıldığını anlattı.

Daha sonra bu testlerle belirlenmiş beynin az kullanılan bölgelerin aktivite düzeylerinin güçlendirilmesi için eğitim programı hazırlanması aşamasına geçildiğini ifade eden Kavçakar, bunun ardından da geliştirilmiş özel materyallerle eğitime başlandığını kaydetti.

Tüm bu süreçler için bin 50 parçadan oluşan bir eğitim seti geliştirildiğini, bu setin her bir öğrenci için yaklaşık 397 bin ayrı kombinasyon oluştuğunu dile getiren Kavçakar, bu setle ve özel bir çalışma programıyla günde 45 dakika haftada 5 gün ve 3 ay boyunca uygulama yapılması gerekliliğinin bulunduğunu belirtti.

-Beyni dikkat dağıtan tüm etkenlere kapatıyorlar-

Kavçakar, Ayqdo Bilişsel Gelişim Programı'nın kişinin günlük hayatında dikkatini dağıtan tüm şartlara rağmen dikkatini toparlayabilmesini, hafızasını etkin kullanabilmesini ve bilgileri daha iyi muhakeme ederek daha tutarlı ve fazla çıkarım yapabilmesini sağlayan özel teknikleri içerdiğini dile getirdi.

Ayqdo projesinin enstitüde oluşturulan ve üniversite çevrelerinden alanında uzman nöropsikologlardan oluşan bir grubun danışmanlığında uzun araştırmalar sonucu hayata geçirildiğini bildirdi.

Kavçakar, enstitünün sistem üzerinde önemli inovasyonlar yaparak Türkiye'de uygulanması için önemli adımlar attığını bildirerek, şöyle devam etti:

''Sistem, öncelikle ülkemiz insanın sosyokültürel yapısına uyarlandı. 10 adet test ile elde edilen sonuçlara göre, kişinin materyallerle hangi egzersizleri ne kadar sürede gerçekleştireceğini belirten kişiye özel yönerge kitabı hazırlandı. Çok detaylı bir takip yazılımı hazırlandı. Bu yazılım sayesinde öğrencilerde gelişmeler her gün bilgisayar ortamında kaydediliyor. Merkezdeki psikologlar tarafından gelişmeler hakkında velilere ve eğitmenlere bilgilendirmeler yapılıyor.

Öğrenme sürecinden daha fazla verim almak isteyen bütün öğrencilere yönelik bir sistem. Dereceye hazırlanan veya öğrendiği bilgiyi hemen unutan, bilgiyi öğrenme sürecinde dikkati dağılan, iyi hatırında tutamayan, bilgiyi kullanamayan, kullanmakta zorluk çeken bütün öğrencilere çok ciddi faydalar sağladı bu proje.''

-17 ilde 30'a yakın kurumda eğitimler başladı-

Kavçakar, Türkiye'de 17 ilde 30 kuruma Ayqdo yapma yetkisi verildiğini bildirdi. Bu kurumlarda da öğrencilerde diğer öğrencilere göre eğitim sürecinde daha ciddi farklılıklar oluştuğuna dikkati çeken Kavçakar, programı uygulayan kurumların hepsinden çok ciddi geri dönüşler aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Programa katılan öğrencilerin akademik başarıları artıyor, sınavlarda basit hata yapmıyorlar, uzun süreli dikkati sağlayabiliyorlar, bilgileri hatırlamakta zorlanmıyorlar, okuduğunu ilk seferde anlayabiliyor, muhakeme yeteneği gelişiyor.

Öğrenme konusunda bunca emek sarf ediyoruz. Çocuklarımızın öğrenmesi için ders, ek ders, bire bir çalışma, grup çalışması, özel ders bin bir türlü çalışma yapıyoruz. Okulda yapılan çalışmalar da çabası, ancak bir türlü öğrenme gerçekleşmiyor beklenen sonuçları alamıyoruz. Ortada harcanan çok ciddi zaman, emek ve para var. Öğrenme kanalları kapalı bir insanın öğrenebilmesi mümkün değildir.''

Türkiye'de Ayqdo'ya benzer bir çalışmanın bulunmadığını dile getiren Kavçakar, ''Bazı beyin geliştirici oyunlar, zeka oyunları, satranç, aritmetik uygulamalar, hafıza teknikleri, kişisel gelişim benzeri uygulamalar bizim programlarımızla kesinlikle mukayese edilemez'' dedi.

-''Zamandan tasarruf sağladık''-

Ayqdo'nun uygulamalarının yapıldığı İstanbul'daki bir dershanenin kurucusu Sema Açıkgöz de Ayqdo'nun hiçbir ilaç kullanımı olmadan bütünüyle beyin egzersizlerine dayalı bir yöntem olduğunu anlattı.

Ayqdo'yu ilk olarak kendi çocuğunda uyguladığını ve başarılı sonuçlar aldığını dile getiren Açıkgöz, şöyle konuştu:

''Bu çalışmanın sonunda Ayqdo ile biz emeğimizin süresini azalttık, vermek istediklerimizi verebilecek hale geldik. Akademik anlamda çok ciddi gelişme sağladık. Başarı ve öğrenme anlamında gelişme sağladık, zaman tasarrufu yaptık. Bu sistem aynı zamanda öğrencilerin sosyal yaşamlarında da gelişmeler sağladı. Ayqdo sayesinde çocuğumu istediğim akademik başarıya getirdim. Bu uygulamanın çok ciddi bilimsel bir altyapısı var.''

Ayqdo eğitimi alan öğrencilerden 8. sınıf öğrencilerinden Melike Doğan, başlangıçta zorlandığını, daha sona ezberinin kuvvetlendiğini fark ettiğini söyledi. Sınavlarda da daha çok başarı sağladığını dile getiren Doğan, ''Hayat daha kolay olmaya başladı. Puanlarımda yükselme oldu'' dedi.

8. sınıf öğrencisi Mert Öztekin de Ayqdo'nun bildiği bilgileri hatırlamasında çok yardımcı olduğunu anlattı. Ayqdo'ya başladıktan sonra görsel hafızasının çok düşük olduğunu farkettiğini söyleyen Öztekin, ''Gün geçtikçe bunu yükseltiyorum. Bunun dışında ders notlarıda büyük yükselmeler oldu. Başlangıçta çok sıkıcı geliyordu, ama zamanla bana çok büyük faydalar sağladını anladım'' dedi.

Matematik öğretmeni ve Aygdo eğitmeni Binnur Şekercioğlu, Ayqdo'dan sonra öğrencilerin dikkatlerini çok iyi toparlayabildiğini fark ettiğini belirtti. AA

Bu haber toplam 7449 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.