1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Psikolojik Savaş'ın yazarından uyarı

'Psikolojik Savaş'ın yazarından uyarı

Prof. Nevzat Tarhan, Hakkari'deki saldırıları protesto için sokağa dökülen halkın, yer yer şiddete dönüşen tepkiler göstermesini "şok yaşantı" olarak niteledi.

A+A-

NTV - "Psikolojik Savaş" kitabının yazarı emekli albay ve psikiyatrist Prof. Nevzat Tarhan, Hakkari'deki saldırıları protesto için sokağa dökülen halkın, yer yer şiddete dönüşen tepkiler göstermesini "şok yaşantı" olarak niteledi.

İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duyguların yarattığı zihinsel körlüğe dikkat ve tepkilerin düşünce temelli değil, duygusal olmasına dikkat çekiyor. Türkiye'nin sosyolojik ve psikolojik analizlere; kimlik çatışması yerine kimlik barışına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tarhan, buna siyasetçi olmayanların da katkı sağlaması gerektiğini söylüyor; "Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı".

Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde psikiyatri uzmanı olarak profesörlüğe kadar yükselen ve klinik direktörlüğü yapan, albaylıktan emekli olan Tarhan, halen Memory Centers of America adlı nöropsikiyatri merkezlerinin Türkiye yöneticiliğini yapıyor. "Psikolojik Savaş" kitabıyla kamuoyunda ilgi gören Tarhan'la, Hakkari'deki son saldırılar üzerine sokaktaki tansiyonun yükselmesini konuştuk. Tarhan, NTVMSNBC'nin soruları üzerine şu değerlendirmeleri yaptı:

SAYGI DUYULAN İNSANLAR ÖNDERLİK YAPMALI

"Şu anda Türkiye'nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışmasına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı var. Siyasi olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı.

KONTROLSÜZ DAVRANMA EĞİLİMLERİ ORTAYA ÇIKTI

"Böyle durumlarda mevcut duyarlılığın yönü birkaç uygulamayla değiştirilebilir. Önce toplumu iyi anlamak gerekir. Böyle bir durumda ortada bir kaos var, belirsizlik var. '200 terorist sınırı geçiyor, taburumuzun yanına kadar geliyor ve bir şey yapılamıyor' deniyor. İnsanlar burada Türkiye'yi yönetenlerin bazı şeyleri sorgulaması gerektiğini düşünüyor. Böyle durumlarda 'niye bir şey yapılamıyor' deniyor. Heyecanın olması doğal, iyi bir şey. Onu yok etmek yerine, böyle durumlarda çeşitli yönlendirmelere, çeşitli saptırmalara, dümenleme davranışlarına karşı, herkesin tepkisini verirken bunları sorması önemli.

DUYGU TEMELLİ TEPKİYE ÇOK YATKINIZ

"Olayları yanlış nedenlere bağlamanın sonucu olarak yanlış tepkiler ortaya çıkıyor. Şu anda düşünce temelli tepkiler vermeye ihtiyaç var. Düşünce temelli tepkiler, faydalı tepkilerdir. Ama biz Doğu kökenli insanlar olarak duygu temelli tepkiye çok yatkınız. Buna dikkat etmek gerekiyor. Teröristlerin amacına hizmet etmemek gerekiyor. Terör eylemlerinde arzulanan şey, toplumda heyecan uyandırıp, çatışma yaratmaktır.

DIŞLANAN KESİMLER VE BASK ÖRNEĞİ

"Bask örneği var. İspanya'da ayrılıkçı örgüt, nüfusun yüzde 8'ini teşkil ediyor; ancak onu destekleyenler arasında yüzde 40 oranında diğer İspanyollar var. Bunlar melez İspanyollar. Araştırma sonucunda niye onlara yöneldikleri tespit ediliyor. Kendilerinin toplum tarafından dışlandığını düşündükleri, aidiyet duygularını zayıf hissettikleri için terörist grubun yanında yer aldıklarını söylüyorlar.

SAYGI DUYULANLAR ÖNDERLİK ETMELİ

"İspanya'da 'terör neden oluyor' diye sosyolojik ve psikolojik araştırmalar yapılıyor. Araştırmaların sonucunda terörün psikolojik arka planını tespit edip, kimlik barışmasını sağlıyorlar. Şu anda Türkiye'nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı var. Siyasi olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı, diye düşünüyorum."

Bu haber toplam 2230 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.