ChatGPT Beyin Tümörü MRI Raporlarını İnsan Gibi Değerlendiriyor

ChatGPT Beyin Tümörü MRI Raporlarını İnsan Gibi Değerlendiriyor
Osaka Metropolitan Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, GPT-4 tabanlı ChatGPT’nin beyin tümörü MRI raporlarındaki teşhis yeteneği, iki uzman nöroradyolog ve üç genel radyolog ile karşılaştırıldı. Sonuçlar insan seviyesine yakın tespit edildi.

150 ameliyat öncesi beyin tümörü raporunda, ChatGPT'nin teşhis doğruluğu %73 olarak bulundu. Nöroradyologların doğruluğu %72, genel radyologların ise %68 oldu. ChatGPT, nöroradyolog raporlarında %80, genel radyolog raporlarında ise %60 doğruluk gösterdi. Bu sonuçlar, yapay zekanın beyin tümörü teşhisinde yardımcı olma potansiyelini vurguluyor.

ScienceDaily'de yer alan bir araştırma haberine göre, Osaka Metropolitan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir ekip, GPT-4 tabanlı ChatGPT'nin beyin tümörü MRI raporlarındaki teşhis performansını radyologlarla karşılaştırdı. 150 ameliyat öncesi beyin tümörü raporu üzerinde yapılan çalışmada, ChatGPT'nin doğruluk oranı %73 olarak bulunurken, nöroradyologların ortalama doğruluk oranı %72, genel radyologların ise %68 olarak belirlendi. Ayrıca, ChatGPT'nin teşhis başarısının, raporun nöroradyologlar tarafından yazılması durumunda %80, genel radyologlar tarafından yazıldığında ise %60 olduğu gözlemlendi. Bu sonuçlar, ChatGPT'nin beyin tümörü teşhisinde potansiyel bir yardımcı araç olabileceğini gösterdi. Araştırma ekibi, gelecekte AI destekli sistemlerin hekimlerin yükünü azaltmak ve teşhis doğruluğunu artırmak amacıyla diğer tanısal görüntüleme alanlarında da kullanılabileceğini öngörüyor.

Lisansüstü öğrenci Yasuhito Mitsuyama ve Osaka Metropolitan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Doçent Daiju Ueda'nın ekibi, GPT-4 tabanlı ChatGPT'nin ve radyologların teşhis performanslarını karşılaştırmak amacıyla, ameliyat öncesi 150 beyin tümörü MRI raporunu inceledi.

Bu günlük klinik notlar Japonca olarak yazılmıştı ve ChatGPT, iki board sertifikalı nöroradyolog ve üç genel radyologdan diferansiyel teşhis ve nihai teşhis sağlamaları istendi.

Ardından, tümörün çıkarılmasından sonraki gerçek teşhise dayalı olarak doğruluk oranları hesaplandı.

Sonuçlar; ChatGPT için %73, nöroradyologlar için ortalama %72, genel radyologlar için ortalama %68 olarak belirlendi.

Ayrıca, ChatGPT'nin nihai teşhis doğruluğu, klinik raporun bir nöroradyolog ya da genel radyolog tarafından yazılmasına bağlı olarak değişiklik gösterdi.

Nöroradyologların raporlarıyla doğruluk %80 iken, genel radyologların raporlarıyla bu oran %60 oldu.

“Bu sonuçlar, ChatGPT'nin ameliyat öncesi beyin tümörü MRI teşhisinde faydalı olabileceğini gösteriyor” dedi lisansüstü öğrenci Mitsuyama. “Gelecekte, hekimlerin yükünü azaltmak, teşhis doğruluğunu artırmak ve AI'yi eğitim ortamlarını desteklemek için büyük dil modellerini diğer tanısal görüntüleme alanlarında incelemeyi amaçlıyoruz.”

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/10/241001115327.htm

Bu haber toplam 378 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.