Otizm psikolojik bir hastalık değil

Otizm psikolojik bir hastalık değil
En kapsamlı uluslararası otizm konferansı, haziranda İstanbul’da. Konferansta otizmle ilgili yanlış bilinenler ve hastalığın tedavisinde yeni yöntemler tartışılacak

Taraf/İPEK ŞARLIOĞLU

Birinci İstanbul Uluslararası Otizm Konferansı, 14-16 Haziran tarihlerinde Otizmi Tedavi ve Eğitim Derneği’nin (OTED) organizasyonuyla Grand Cevahir Hotel’in kongre salonunda gerçekleşecek.
OTİZMLE İLGİLİ BİN KONU • 1. İstanbul Uluslararası Otizm Konferansı, otizmle ilgili en kapsamlı organizasyon olarak Alman Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Cem Kınacı tarafından düzenlendi. ABD, Britanya, Kanada, Fransa ve Türkiye’de çalışma yapan 14 bilim insanı otizmle ilgili Türkiye’de  bilinmeyenleri ortaya koyacak.

Avrupa, Orta Doğu ve Asya’dan hastalıkla ilgili 800-1000 civarında önemli konuya dikkat çekilecek olan konferansta genetik ve çevresel etkenlerin neden olduğu otistik rahatsızlıklar, otizmin biyolojik tedavileri gibi Türkiye’de otizm ile ilgili yaygın ancak yanlış bilgiler bu konferansta masaya yatırılacak. Konferansı organize eden Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Cem Kınacı, “otizmin psikolojik bir rahatsızlık olduğu ve genetikle yakından uzaktan ilintili olmadığı ve bu nedenle tedavisinin bulunmadığına” dair yaygın ancak hatalı görüşlerin varolduğunu belirtti.

TÜRKLER’DE ORAN YÜKSEK

Dünyada her 100 çocuktan birinin otistik olduğunu söyleyen Kıracı, Türkiye’de bu oranın daha yüksek olduğunu, çünkü Türkiye’nin kurşun açısından zengin bir ülke olduğunu dile getirdi. Türkler’de genetik olarak metalden temizlenme, yani detoks isteğinin kalıtsal olduğunu, bu nedenle de sarımsak, soğan ve nanenin yaygın olarak kullanıldığını; yoğurt, ayran gibi antioksidanların yine bu nedenle keşfedildiğini belirten Dr. Cem Kıracı, otizmin biyomedikal bir tedavisi olduğuna dikkat çekti. Kınacı, Türkiye’de otizmin psikolojik bir hastalık olarak tanımlanarak bu yönde tedavi uygulandığını söyledi ve “Otizm, genetik kökenlidir. Çinko, magnezyum gibi minarellerin eksikliğinden kaynaklanır ancak Türkiye’deki çocuklar psikolojik destek verilerek rahatsızlıklarından kurtarılmaya çalışılıyor. Hastalığın tedavisi mümkündür ancak psikolojik değil,  biyomedikaldir” dedi.

Özellikle pratisyen hekimler, rehberlik öğretmenleri, psikologlar ve aileleri bu konferansa çağıran Dr. Kınacı, korucuyu sağlık hizmeti veren kurumları, otizmin ve tedavi yöntemlerinin geleceği açısından önemli olduğu için davet etti.

SERGİ DE AÇILACAK

Bunun yanında konferansta bir de fotoğraf sergisi olacak. National Geographic 2006-2007 birincisi Erdal Kınacı’nın engelli çocukları çektiği fotoğrafların yanı sıra, Hulki Muradi’nin otistik çocukları tema edinen fotoğrafları da sergide yer alacak. 

Bu haber toplam 6801 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.