1. HABERLER

  2. ÖZEL EĞİTİM

  3. Görme özürlüler için Facebook

Görme özürlüler için Facebook

Facebook, Amerikan Görme Özürlüler derneği ile birlikte siteyi görme özürlüler için daha uygun hale getirmek amacıyla yeni bir çalışmaya başladı.

A+A-

hardwaremania.com - Facebook, Amerikan Görme Özürlüler derneği ile birlikte siteyi görme özürlüler için daha uygun hale getirmek amacıyla yeni bir çalışmaya başladı. Firmanın blogunda, derneğin başkanı Carl Augusto görme özürlülerin karşılaştıkları problemleri ve bu problemleri site sahiplerinin de yardımıyla nasıl çözebileceklerini anlattı.

Bu elbette Facebook tarafında da mantıklı bir hareket. Dünyada görme özürlü birçok insan mevcut ve onlar da arkadaş ve aileleri ile sosyalleşmek istiyorlar. Hiç göremeyenler kadar Amerika’da yaklaşık 20 milyon da görüş kaybı yaşayan insan mevcut.
Derneğin başkanı konuyu şu şekilde açıkladı:

Görme kaybı olanların bilgisayarı nasıl kullandığını ya da internette gezdiklerini merak ediyor olabilirsiniz. Cevap basit: Görme özürlüler veya görme kaybı yaşayanlar ekran okuma programı ile sesli olarak veya ekran büyütme programı ile fontları büyüterek bilgisayarı kullanıyorlar. Fakat bu işlemler için web sitelerinin ve bilgisayar programlarının uygun şekilde tasarlanması lazım.

Sorun şu ki tüm internet sayfaları ekran okuma veya büyütme programları ile uyumlu değiş. Bir web sitesi özürlüler için uygun şekilde tasarlanmadığında ekran okuma programı bilgiyi yorumlayamıyor, dolayısıyla kişi siteye giremiyor. Sosyal ağ siteleri ise özellikle bu konuda problemli. Örneğin görseller bu tip sitelerde çok önemli fakat çok nadir olarak bu görsellerin açıklaması bulunuyor. Dahası, tam sayfayı okurken yazının ortasındaki yorumlar veya kısa yollar ekran okuma veya büyütme programının anlayamayacağı şekilde değişebiliyor.

Facebook, dernek ile çalışmalarına yaklaşık iki yıldır devam ediyor ve siteye kayıt, anlık mesajlaşma ve hediye dükkanı gibi birçok yerde gelişme kaydedilmiş. Agusto blogunda ayrıca Facebook ile birlikte tasarımı görme kaybı olanların büyütme aracını kullanarak daha kolay görebilecekleri şekilde değiştireceklerini yazmış. Derneğin başkanı “Kimsenin bu değişiklikler için Facebook grupları veya anketler oluşturacağını sanmıyorum” derken sanırız yanılmıyor.

Bu haber toplam 3333 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.