Görme Engelliler için AB Destekli Proje
Vakıf, AB'nin Finanse Ettiği "Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Projesi" ile AB Üyeliği Sürecinde Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Engelliler ve Stk'lar Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesini Hedefliyor.
İSTANBUL (ANKA) - Altı Nokta Körler Vakfı, Türkiye'deki görme engellilerin sosyal hayatta AB standartlarına kavuşması için harekete geçti. Vakıf, AB'nin finanse ettiği "Görme Engelliler Bilgi ve İletişim Projesi" ile AB üyeliği sürecinde kamu kurum ve kuruluşları ile engelliler ve STK'lar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefliyor.
Altı Nokta Körler Vakfı Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Oya Sebük, projeye ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde nüfusun yüzde 10'un engellilerden oluştuğunu, Türkiye'de ise bu oranının yüzde 12.29 olduğunu söyledi.
-"TÜRKİYE'DE 412 BİN GÖRME ENGELLİ VAR"-
AB'de 18 milyon görme engellinin bulunduğunu ve genel olarak engelliler arasında istihdama katılım oranının düşük, işsizlik oranının ise oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Sebük, Başbakanlık Özürlüler İdaresi'nin 2002 İleri Analiz Raporu'na göre Türkiye'de 412 bin 313 görme engellinin bulunduğunu kaydetti. Sebük, Devlet Personel Daire Başkanlığı'nın Nisan 2007 verilerine göre, Türkiye'de devlet kurumlarında istihdam edilen özürlülerin toplam sayısının ise 9 bin 193 olduğunu, bu sayının 248'i kadın olmak üzere 2 bin 923'ünün görme engellilerden oluştuğunu dile getirdi.
Proje ortağı olan Avrupa Körler Birliği'nin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 45 ülkeyi kapsayan bir birlik olduğunu ifade eden Sebük, "Projenin hedefleri; AB ve Türkiye'deki engelli hakları konusunda karşılaştırmalar yaparak, görme engellileri ve onların muhatap oldukları kamu ve özel sektörü bilgilendirmek, ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile engelliler ve STK'lar arasında bilgilendirme çalışmalarını etkin kılmaktır" dedi.
-"ENGELLİLER HAKLARINA SAHİP ÇIKMALI"-
Proje kapsamında engelliler için Braille alfabesi ile yazılı 120 sayfalık el kitabı, seslendirilmiş CD ve görme engelliler için klavye erişimine uygun olarak tasarlanmış internet sitesi hazırladıklarını belirten Sebük, engelli vatandaşların kendilerine yasayla verilen hakların takibini yapmaları ve gerektiğinde hak talebinde bulunmaları gerektiğini vurguladı. Sebük, "Belli başlı bazı kanunların hala yönetmelikler aracılığıyla yürürlüğe sokulmadığı, yürürlüğe giren kanunların ise uygulama süreçlerinde aksamalar olduğu gözlenmektedir" dedi.
Kamu kurumları, devlet ve belediye görevlileri, sivil tolum örgütleri ve basından da beklentilerini dile getiren Sebük, "Görme engellilere küçük yaştan itibaren eğitim olanağı tanınması, ailenin eğitimi, bilgisayar kullanımı ve temini iç ve dış mekanlarda güvenli dolaşım imkanı, istihdam ve gerekli teknik uyarlamanın yapılması taleplerimizdir" diye konuştu.
Avrupa Körler Birliği Temsilcisi Yvonne Toros ise, diğer AB üyesi ülkelerde engelliler için hazırlanan projelere ilişkin bilgi verdi. Özbekistan'da SSCB'nin dağılması ile sona eren eldiven üretimi için engellilere eğitim verdiklerini ifade eden Toros, "Çok iyi bir proje oldu. Daha sonra orada, eldiven dışında pantolon, ceket gibi ürünlerde üretilmeye başlandı. Belki bana inanmayacaksınız ama, bir İngiliz bile olsanız engelli olarak haklarınızı öğrenme aşamasında çok fazla sorunla karşılaşırsınız. Bu Fransa için de, Hollanda için de geçerli" diye konuştu.
(ANKA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.