Engelliler üzerinden vurgun
RADİKAL - Maliye Bakanlığı, özel eğitim merkezlerinde çok sayıda yolsuzluk olayı tespit etti. İncelemelerde, bu merkezlerde, kaydı silinen çocuklar için bile devletten para alındığı, 3-4 farklı okulun aynı çocuklar adına fatura düzenlediği belirlendi
Halen 27 bin 500 engelli öğrencinin eğitim gördüğü 238 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunan İstanbul’da, söz konusu merkezlere yönelik daha geniş çaplı bir inceleme başlatan Maliye, Ankara ve İzmir’i de denetim listesine dahil etti
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, çok sayıda yolsuzluk ve suiistimal olayı tespit etti. Maliye Bakanlığı Muhasebat kontrolörleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin faturalarında son dönemde görülen yüksek artış ve gelen ihbarlar üzerine, İstanbul’daki merkezlerde geniş kapsamlı bir denetim çalışması başlattı.
Örnekleme usulüyle seçilen merkezlere giden muhasebat kontrolörleri, okul kayıtları ile fiili durumu incelemeye aldı. Bu kapsamda ailelerle de yüz yüze görüşmeler yapıldı.
İlk tespitler sonucunda, engelli çocuklara eğitim verilen bu merkezlerde, okuldan ayrılan çocukların kayıtlarının silinmediği ve bu çocuklar üzerinden devlete fatura kesildiği belirlendi. 3-4 farklı okulun, aynı dönemde, aynı çocuklar adına fatura düzenleyerek de devletten haksız kazanç temin ettiği anlaşıldı.
İncelemelerde, merkezlerde, engelli çocuklara bireysel eğitim verildiği halde, faturanın yükselmesi için bunun grup eğitimi olarak gösterildiği ve bu şekilde öğrenci başına ayda 86 YTL fazla para alındığı, eğitim saatlerinin fazla gösterilmesi yoluyla da faturaların şişirildiği ortaya çıkarıldı.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin saymanlıklara gönderdiği cetvellerde tahrifat yapılarak, yüksek bedel talep edilmesi, eğitime alınan çocukların özür durumuna ilişkin raporların 2 yılda bir sağlık kurullarınca yenilenmesi gerekirken, bu yükümlüğe aykırı davranılması da diğer suiistimal olayları arasında sayıldı.
İncelemeler yaygınlaştırıldı
Muhasebat kontrolörlerinin tespitleri sonrasında, İstanbul’da faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki denetimlerin yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, halen 27 bin 500 engelli öğrencinin eğitim gördüğü 238 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunan İstanbul’da, söz konusu merkezlere yönelik daha geniş çaplı bir inceleme başlatıldı.
Muhasebat Genel Müdürlüğü, İstanbul’un ardından Ankara ve İzmir’deki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin denetime alınması için de harekete geçti. Ankara ve İzmir’de incelenecek merkezlerin belirlenmesinin ardından, bu iki ilde de kapsamlı bir denetim gerçekleştirilecek.
3 büyük ilin ardından gerekirse özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin yoğun olduğu diğer iller de, inceleme kapsamına alınacak.
Köy köy dolaşıp öğrenci topluyorlar
Maliye Bakanlığınca incelemeye alınan özel eğitim ve rehabilitasyon okulları, Milli Eğitim Bakanlığından alınan izin çerçevesinde faaliyete geçiyor. Okul başvuruları, gerekli belgelerle birlikte Bakanlığa gönderiliyor ve burada değerlendiriliyor. Okullar dışındaki özel öğretim kurumlarına kurum açma izni ise valiliklerce veriliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, halen yurt genelinde 1704 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde 190 bin öğrenci eğitim görüyor. Devlet, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan öğrenciler için devlet ayda 406 YTL ödeme yapıyor.
Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 8 Mayıs’ta valiliklere gönderdiği bir genelge ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yönelik bir envanter çalışması başlattı.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile özel özel eğitim okullarına 1 Haziran 2006 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporuyla kayıt edilerek eğitim alan ve ödemeleri bu raporlara göre yapılan özürlü bireylerin sayısına ihtiyaç duyulduğu belirtilen genelgede, her ilde süreli ve süresiz sağlık kurulu raporuyla eğitim almakta olan özürlü bireylerin sayılarının ayrı ayrı genel müdürlüğe bildirilmesi istendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.