Engelliler İçin Evde Eğitim-Öğretim

Engelliler İçin Evde Eğitim-Öğretim
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim-öğretim kurumlarından yararlanamayan özel eğitim gerektiren bireyler için başlattığı “evde eğitim” uygulaması engelli ve ailelerine yeterince anlatılmıyor.


YASADİKCA.COM  - Kars Dolunay Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Engelliler Birimi Başkanı Faruk Ocak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim-öğretim kurumlarından yararlanamayan özel eğitim gerektiren bireyler için başlattığı “evde eğitim” uygulamasının engelli ve ailelerine iyi anlatılmadığını söyledi.

 Ocak, yaptığı açıklamada, “Bakanlık tarafından yayımlanan yönerge ile okul öncesi ve ilköğretim çağındaki özel eğitim gerektiren bireylerden eğitim öğretim kurumlarından doğrudan yararlanmayacak durumda olanlara veya hastaneler de uzun süreli kalarak tedavilerini aksatmadan sürdüren kişiler için birleştirilmiş eğitimin uygulanacağı sınıflar oluşturulacak. Oluşturulacak sınıflar en fazla 10 kişilik olacak ve sınıfa gelemeyecek durumda olanlara odalarında eğitim verilecek” dedi.

Yönergeye göre, bireyin en az 6 ay süreyle evden çıkmasının mümkün olmadığı durumlarda, sağlık kurulu raporuyla Rehberlik Araştırma Merkezlerine başvurulduğu takdirde derslerin evlerde verileceğini belirten Ocak, “Evde eğitim alacak bireylerin haftalık ders saatleri 10 saatten az olmamak üzere kurul tarafından bireyin ihtiyacı ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak belirlenecek. Hizmetten yararlanan birey, kayıtlı bulunduğu okulda uygulanan öğretim programlarından sorumlu olacak, ancak gerektiğinde kişiye özel programlarda hazırlanabilecek” diye konuştu.

Ocak, başvuruların, İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde kurulacak olan Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu tarafından değerlendirileceğini de ifade ederek, “Başvuruda tam teşekküllü hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporunun yanı sıra, ev ortamının eğitim-öğretime uygunluğu için ayrı bir rapor daha istenecek. Eğitim evdeki çalışma odasından yapılacak. Evde eğitim ortamına yönelik fiziki şartları aile karşılayamaz ise kurul, okul aile birliği ile işbirliği yaparak destek verecek. Gezerek eğitim veren öğretmenler, ailelere de danışmanlık hizmeti sunacak. Evde eğitim alan bireyin başarı durumunun değerlendirilmesi, kayıtlı bulunduğu okuldaki diğer öğrenciler gibi yapılır. Ancak bireyin durumu ve özelliğine göre değerlendirme şekli, yöntem ve tekniklerden öğretmen tarafından gerekli değişikliler yapılır ve özel önlemler alınır. Sınıf geçme ve diploma işlemleri, kayıtlı bulunduğu okuldaki diğer öğrencilere uygulanan hükümler doğrultusunda yürütülür. Bireyin evde eğitim almasını gerektiren şartların ortadan kalkması durumunda bu hizmet sona erdirilir. Kurul, öğretim yılının başlamasından 30 gün önce evde eğitimi gerekli kılan şartları yeniden değerlendirerek bireyin o öğretim yılında evde eğitim hizmetinden yararlanıp yararlanmayacağına karar verilir.” şeklinde konuştu.

Ocak ayrıca, engellilerin ve ailelerinin bu projeden haberdar olmaları için yerel gazetelerden ve televizyon ile radyolardan faydalanılıp duyuru niteliğinde afişlerle engelli ve engelli aileleri bilgilendirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Milli eğitim camiasında ki bazı kişilerle yaptığımız görüşmelerde personel yokluğunu ve araç-gereç eksikliğini öne sürerek bu projenin Kars’ta yürürlüğe girmesinin zorluğundan bahsetmişlerdir. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tüm imkansızlıklara rağmen engelli öğrencilere desteğini esirgemedikleri tarafımızca gözlemlenmiştir. Bir engelli olarak bu projenin ailelere de anlatılıp kabul ettirilmesi zorluğunu bilmekteyim. Bunun için öncelikle ebeveynlerin eğitimine önem verilmelidir ki burada il yöneticilerimize büyük iş düşmektedir. Kars’ta kendi imkanlarıyla okuma yazma öğrenmiş kardeşlerimiz bulunduğu gibi, okul yüzü görmeyen engelli kardeşlerimizde bulunmaktadır. Okullarına devam eden engellilerin kış mevsiminin uzunluğu sonucu okullarına ulaşmada sorunlar yaşadığı gibi engellerinden dolayı veya okul binalarının düzensizliği nedeniyle sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bundan dolayı gerekli çalışmaların yapılarak bu projenin biran önce hayata geçirilmesini arzu etmekteyiz. Biz engellilerin hayata katılmasındaki en büyük eksiklik olan eğitim-öğretim bazı eksikliklerine rağmen bu projeyle biraz olsun atlatılacağına olan inancımızı lütfen söndürmeyin ve gereken şartları hazırlayarak bu projenin yürürlüğe girmesini sağlayın”
 

Bu haber toplam 3597 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.