Engelli Çocukların Eğitim Durumları Facia
Özsaygı yazılı açıklamasında, Anayasa ve yasalarda engellilere gerekli kolaylığın sağlanmasına ilişkin açık ve emredici hükümler bulunmasına rağmen engellilere gerekli kolaylığın sağlanmamasından yakındı.
Mersin'de engellilerin için açılan eğitim kurumlarının yetersizliğine dikkat çeken Özsaygı, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alanlar dışında engellilerin ancak yüzde 3'ünün eğitim alabildiğini kaydetti.
Bunun en önemli nedeninin devletin bu alandaki görevini yapmamasından kaynaklandığını anlatan Özsaygı şöyle devam etti: "Bu kadar sınırlı eğitim imkanlarına ulaşmakta bile bir yığın güçlüklerle karşılaşmaktayız. Sürekli eğitim alması gereken çocuklarımız için keyfi rapor yenilemeler, rehberlik merkezlerinde teste tabi tutulmalar adeta birer işkence işlemlerine dönüşmektedir."
Sağlık kurullarında yapılması gereken işlemler konusunda yetkili hastaneler tarafından gösterilen engellerin sıradan hale geldiğini aktaran Özsaygı şunları kaydetti: "Çoğu zaman ağır engellilere eğitimin faydası olmaz, hafif engellilere ise eğitim almasına gerek yok, boşuna devlet masraf etmesin mantığı yürütülmekte. Öncelikle eğitimin, hele de engellilerin eğitiminin şakaya gelir yanı yoktur. Valilik ve Milli Eğitim Mersin'de engellilerin eğitim sorunlarını hafifletecek yeni okullar için zaman geçirmeden girişimde bulunmalı. Mersin'de sayıları 42'yi bulan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri engelli örgütlerinin de katılımıyla denetlenmeli. Devlet hastanelerinin ilgili sağlık kurullarında raporlarla ilgili aymazlıklara son verilerek engelli çocukların eğitim raporlarını bir angarya iş olarak görmekten vazgeçmeli. Milli Eğitimdeki eğitim değerlendirme kurullarına yasa gereği engelli derneklerinin katılımları sağlanmalı."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.