Bayram neşenizi kaçırmasın
BUGÜN - Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Genel Cerrah Ömer Kurt bir ay süren Ramazan ayı boyunca bedenin ve ruhun arınıp, dinlendiğini bunun da vücut için çok önemli olduğunu belirtti. Kurt dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da şunları söyledi: "Bir ay boyunca 2 öğüne alışmış olan mide ve bağırsak sistemimiz, bayramdan sonra aynı şekilde belli bir süre devam etmediği ve aniden 3 öğüne çıkıldığı için adaptasyon sağlayamayarak, sistemimizde bir takım şikayetler ortaya çıkmaktadır" dedi. Kurt, bu şikayetlerin; mide ağrıları, bağırsaklarda kolit tarzı ağrılar, ishal, kabızlık şekliyle ortaya çıktığını, özellikle şeker ve tansiyon hastalarının bayramdaki kalorili yiyecekleri fazla tükettiklerinden dolayı acil servislere, şeker koması ve kalp krizi şikayetleri ile geldiklerini vurguladı.
UZUN YOLDA DİKKAT
Bu nedenle diabet ve kalp rahatsızlığı olanların özellikle dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Dr. Kurt, "Ayrıca kalp krizleri Ramazan ayında daha sık görülmektedir. Özellikle Ramazan Bayramı'nda uzun yola çıkacak olan şoförlerin (40 yaşın üzerindekiler); özellikle ağır yiyeceklerden kaçınmaları gerek seyahatin daha güvenli ve daha sağlık geçmesini sağlayacaktır" dedi.
İLK 15 GÜN ÖNEMLİ
Ramazan ayın ardından eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmanın en doğru davranış olacağını ifade eden Op.Dr.Ömer Kurt "Bayramdan sonraki ilk 15 günde yine sabah akşam 2 öğüne dikkat edilmeli, kalori ve yağ oranı düşük ve hazmı kolay gıdalarla beslenilmeli. 3 öğüne yumuşak bir geçiş yapılmalı ve hazımı kolay besinlerin tüketilmeli" şeklinde konuştu.
BU ÖNERİLERİ DİKKATE ALIN
Kişilerin, tüm bu olumsuz durumlardan etkilenmemek için eski yemek yeme alışkanlıklarına yavaş yavaş geçmelerini öneren Op.Dr. Ömer Kurt bazı önerilerde bulundu; Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçının. Az ve sık yemek yeyin. Ağır kızartmaları tercih etmeyin, Kalori açısından yoğun yiyecekler (Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu ) yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılarını az miktarda yeyin. Çay, kahve gibi kafeinli içecekleri fazla tüketmeyin. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur. Dikkatli tüketin Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar kendilerine özellikle dikkat etmeliler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.