15 TL'YE HEPSİ PEKİYİ'Lİ KARNE

15 TL'YE HEPSİ PEKİYİ'Lİ KARNE

Tüm öğrenciler tatile girdiler. Karneler alındı.

Okulların kapanması ile birlikte öğrencilerin,öğretmenlerin ve ailelerin dinlenmeleri sağlayacak yaz tatili başlamış oldu.Ancak sadece bu tatili güzel geçirebilecek olanlar karneleri iyi olan öğrenciler mi? Dersler başarısız notlar düşük olduğu için karnesi kötü olan öğrenciler tatil yapamayacaklar mı?

Yeterince çalışmadığı, gereken zamanda çalışmadığı ve başka nedenlerden dolayı karneleri kötü olan öğrenciler evde oturmaya mahkumlar. Çocuklarının başarısızlıkları karşısında sert tepki gösteren ve cezalandırma yolunu seçen aileler ve bunu destekleyen bazı öğretmenler nedeniyle çocuklar ciddi tehdit altındalar.

Okul Başarısı ve Başarısızlığı:

Okul başarısı öğrencinin bulunduğu sınıf düzeyine göre gerekli bilgi-beceri ve davranışları doğru bir şekilde kazanabilmesi, okul başarısızlığı ise bu edinimlerden yoksun kalmasıdır.

Ailelerin ve öğretmenlerin şikayetleri hep aynı niteliktedir.

'Çocuğun her şeyi var ,iyi bir okula gidiyor, istediğini alabiliyor,yeterince ders takviyesi alıyor, peki bu çocuk neden başarısız?

Karne Neyin Göstergesi?

Karne, çocuğun ,ailenin ve eğitim sisteminin notlandırılmasıdır.Bu durumda zayıf nottan, ne sadece çocuk ne sadece aile ne de sadece okul sorumludur.

Öğrenci Neden Başarısız Olur?

Öğrencinin başarısız olmasında şu üç faktör etkilidir.

1.)Çocuğun Kişisel Özellikleri:

Çocuğun zeka seviyesi-anlama ve anlamlandırma ve adapte olabilme düzeyi,ergenlik döneminde veya ergenlik gibi kriter bir dönemde olması,çevresinde bulunan  arkadaşlarına özenmesi,yanlış ders çalışması,sorumluluk duygusu kazanmamış olması,duygusal problemler yaşaması...

2.)Aileden Kaynaklanan Sebepler:

Ailenin çocukla olan iletişimindeki problemler,evde duygusal ya da fiziksel şiddet yaşanması,anne-babanın çocuğa yeterince model olamaması,çocuğun eleştirilip başkalarıyla kıyaslanması,ev içinde ders çalışmaya uygun ortam yaratılamaması, çocuktan sürekli ders çalışmasının istenmesi ve hobilere vakit ayrılmaması...

3.)Okuldan Kaynaklanan Sebepler:

Öğretmenlerin sınıf içindeki tutumları ve öğrencilerle iletişimleri, eğitim ve öğretim sisteminin öğrenciye uygunsuzluğu,disiplin eksikliği,okuldaki alt

yapı problemleri...

Neler Yapılabilir?

Öncelikle başarısızlığın neden kaynaklandığı bulunmaya çalışılmalıdır.Bu faktörlerden belki biri belki de hepsi çocuğun başarısız olmasına neden olabilmektedir.Bu noktada, öğrenci aile ve öğretmen işbirliği gereklidir.Aileler ve öğretmenler kırıcı ve eleştirici olmamalı, her çocuğun kendine has yetenekleri ve becerileri olduğunu göz ardı etmeyerek öğrenciye yardımcı olmalıdırlar.Çocukla işbirliği yapılmalı,onun tarafından bakmaya çalışılmalı,yapıcı olarak çocuğun motive olması sağlanmalıdır.Çocuğu duygusal olarak çıkmaza sokacak söylem ve yaptırımlardan kaçınılmalı ve çocuğa koşulsuz sevgi verilmelidir.Zira her başarı hikayesinin arkasında iyi iletişime sahip olan bir aile olduğu görülmektedir.

Bol zayıflı bir karne düzelebilir ancak çocuğun içinde açılan yaraların iyileşmesi uzun zaman alacaktır.Bu bağlamda ,öncellikle psikolojik ve fiziksel sağlık önemsenmelidir.Bunlar olduğu takdirde başarı gecikmiş olsa da bir gün gelecektir.

Sevgilerimle...

Bu yazı toplam 1346 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi