MÜZİKLE TEDAVİ

MÜZİKLE TEDAVİ

Müzik terapisi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır.”

Bir çok terapi tekniğinde kullanılan müzik, kişilerin stresle başa çıkmalarında oldukça etkili bir yöntem.

Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da oldukça başarılı sonuçlar alınabilen 'Müzik Terapisi' sağlık açısından da önemli bir yer teşkil etmekte.


Tarihçe--Müzik Terapisi Tedavi Kindi Farabi Müzikterapi

1977'de Amerika müzikle tedaviyi bir bilim dalı olarak kabul etti. Müzik terapisi psikiyatri temelli hastalıklarda 1950'lerden bu yana etkin olarak kullanılıyor. Türkiye, müzikle tedavinin henüz farkında değil. Oysa Farabi, Razi, İbn-i Sina ve Gevrekzade Hasan Efendi gibi Türk alimleri bu alanda çok önemli çalışmalara imza atmışlardı.

Bugün Batı'da hastane, klinik, gündüz bakımevi, okul, madde bağımlılığı merkezi gibi yerlerde 5 binden fazla uzman, müzik terapisi uyguluyor. Şüphesiz, bunda etkili olan temel faktör son yıllarda müzik ve beyin araştırmalarında elde edilen veriler. Müziğin, özellikle serotonin, norepinefrin, dopamin, melatonin, kortizol, adrenalin, testosteron gibi psikiyatrik hastalıkların oluşumunda etkili hormonlara; kan basıncı, solunum ritmi, solunum kalitesi, nabız sayısı gibi fizyolojik olaylara olumlu etki yaptığı biliniyor.


FAYDALARI:

Roma, eski Yunan ve Çin'den günümüze gelen müzikle tedavi, günümüzde bir çok terapi merkezinde uygulanıyor. Müzikle tedavi yöntemi yetişkinlerin yanı sıra çocukların ruhsal sağlıkları açısından da oldukça önemli. Müzikle tedavi yöntemi, çocukların kendini ifade etme yeteneklerini geliştiriyor, estetik, farklı ve yapıcı düşünme kapasitelerini arttırıyor, okul çağındaki çocukların daha hızlı okumalarını sağlıyor; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların olumlu yönde güdülüyor, stresin ve sıkıntının azaltılmasında etkili oluyor.

-Çocuklarda Algılama Kapasitesini Arttırıyor

-Sevgi ve Saygı Yetisi Daha Gelişmiş Oluyor

-Pentatonik Müzik Otistik Çocuklara İyi Geliyor

Ayrıca ergen ve yetişkinlerin stresle başa çıkma, öfke kontrolü gibi bir çok problem alanında kişilere olumlu yönde güdülenme sağlıyor.

Müzikle tedavi nöroloji, kardiyoloji, onkoloji ve psikiyatri gibi klinik alanların vazgeçilmez bir parçasıdır ve özürlü insanlarla ilgili çalışma alanlarında da önemli bir yere sahiptir. ( Daha fazla bilgi için Aksiyon & Medikal Teknik'e bakabilirsiniz.)

Bu yazı toplam 953 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi