100 trilyonluk usulsüz ödeme
ZAMAN & CİHAN - Okul açılışı için Sakarya'ya gelen Bakan Çelik, Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı ziyaret etti. Ziyaret çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çelik, özel rehabilitasyon merkezlerinde çok ciddi suistimal tespit ettiklerini kaydetti. Usulsüz ödemenin 100 trilyon TL'nin üzerinde olduğu bilgisini veren Çelik, "Kimse özürlü çocuklar ve vatandaşlarımız üzerinden rant elde etme peşinde olmasın. Bu işi hakkıyla, kanunlar çerçevesinde yapan çok sayıda eğitimci var. Ama istismarcılar da var. Sürücü kurslarında işin hakkını verenler de var, yanlış yapanlar da var. Yanlış yapanlara yanlış yapmamalarını temin edecek tedbirler alıyoruz." dedi.
Sakarya Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin özürlülerin eğitim haklarını engellediklerine dair bir soru üzerine Bakan Çelik, bu yönde şikayet olduğunu, müfettişlere inceleme talimatı verdiğini dile getirdi.
Kaynaştırma eğitimini daha pedagojik bulduklarını, tüm dünyada da bunun böyle olduğunu ifade eden Çelik şöyle konuştu: "Özel eğitim alması gereken çocuklar varsa, otistik, spastikler, görme, işitme engellilerse bu manada özürleri varsa bunları elbette özele eğitime tabi tutuyoruz. Bunun için ne varsa o külfete katlanıyoruz. Sakarya'da bu konuda bir şikayet var. Burada yanlış bir hesap varsa bu Sakarya'dan döner. Bağdat'a gerek yok. Bu şikayetçi olan insanların haklılık payı varsa onların hakları zayi olmaz. Arkadaşlarımız bu yönde incelemelerini sürdürüyor. Tablo ortaya çıkmadan bir şey söylememiz mümkün değil."
ÖDENEK SINIRI YOK
Kamuoyunda devlet rehabilitasyon merkezlerine para yetiştiremediklerine dair soru üzerine Çelik, "Ödenek üstü harcama yapılan alanlardan birisidir bu konu. Diyelim ki Maliye Bakanlığı bu konuda bize 500 trilyon TL para tahsis etti. Bu 600- 800- 900 trilyon TL olabilir. Bu yönde kesinlikle bir kısıtlama söz konusu değildir. Ödenek olmadı, bu işi biz ağırdan, yavaştan alalım, böyle bir kamu anlayışı olmaz. Bu kanunu biz çıkardık. Gereğini yaparız. Bakın biz özürlüleri evlerinden taşıyoruz okula getiriyoruz. Eğer rehabilitasyon merkezine gidiyorsa ayda 406 milyon TL parasını ödüyoruz." diye konuştu.
Çelik, hiçbir dönemde özürlülere bu kadar değer verilmediğini savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz sadece görme engelliler için 272 çeşit kabartma harflerle kitap ürettik. Netice itibariyle okullara özürlü rampaları yaptık. Özürlü tuvaletleri, asansörleri yaptık. Hiçbir dönemde özürlülere bu kadar değer verilmemiştir. Onlar bizimle hayatı paylaşan insanlar. Ateş düştüğü yeri yakar. Birazcık şefkati, birazcık merhameti olan insan kesinlikle özürlüleri destekler. Beraber olur."
Bir basın mensubunun Şeş TV'den sonra okullarda Kürtçe seçmeli ders başlayacak mı sorusuna ise "Şimdi elma ile armudu karıştırmayın." cevabını verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.