1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Yalnızlık Organizmanın İşleyişini Etkiliyor

Yalnızlık Organizmanın İşleyişini Etkiliyor

Genome Biology’de yayınlanan bir makaleye göre, yalnızlık vücutlarımızın çekirdeğini, genlerimizi etkiliyor.

A+A-

Yalnız hissetmek sizi hasta edebilir. Doktorlar kardiyovasküler problemlerin, viral enfeksiyonların ve yüksek moralin yalnızlıkla ilişkili olabileceğini uzun zamandır biliyor; bilmedikleri bu duygunun nasıl olup da hastalıklara sebep olduğu. Genome Biology’de yayınlanan bir makaleye göre, yalnızlık vücutlarımızın çekirdeğini, genlerimizi etkiliyor.

Araştırmacılar yalnız olan ve olmayan bireylerin genlerinin kişisel sağlıkları ve moleküler süreçlerinde kendilerini nasıl ifade etiklerini inceledi ve gen ifadelerinin kronik yalnızlarda faklı olduğunu ve bağışıklık sistemini etkilediğini buldu. “Şimdi sosyal deneyim ve  fiziksel sağlık arasındaki ilişkiyi anlamak için bir moleküler sistemimiz var” diyor çalışmaların başındaki isim, UCLA’dan Steve Cole.

Araştırmaya göre, yalnızlık glukoneojenez (proteinlerden glikoz ve glikojen yapımı sağlayan ve insülin etkisini antagonize eden steroid yapısındaki hormonların ortak adı)  alıcılarını duyarsızlaştırıyor, bağışıklık sistemi kontrolünü ve stresle ilişkili bir hormon olan kortizolün enfeksiyon giderici etkilerini kesiyor. Bastırılmış kortizol, yalnızlığın bilinen etkileriyle uyum sağlıyor ve tedavi için potansiyel bir hedef temin ediyor.

Araştırmayı yürütenlerden birisi ve Chicago Üniversitesi’nde Psikoloji Uzmanı John Cacioppo’a göre, yalnızlık  uyarıcı bir işaret, fiziksel acı gibi. “Bağlantısızlığın sebep olduğu kötü hissetme sürecinin bu ilk aşaması insan olmanın bir sonucu” diyor, “ diğer insanları önemsememiz ve bağ, iletişimimiz koptuğunda onlarla yeniden bağlanmayı istememizi sağlıyor.”

Kanal D

Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.