1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Manyetik Stimülasyon Depresyonu Nasıl Tedavi Ediyor?

Manyetik Stimülasyon Depresyonu Nasıl Tedavi Ediyor?

Stanford Üniversitesi araştırmalacıları, beyin sinyallerini ters yöne çevirerek depresyonu tedavi ediyor. Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) tedavisi olarak bilinen bu yöntemin depresyon tedavisindeki etkinliğini konu alan araştırmanın ayrıntıları.

A+A-

Güçlü manyetik darbelerin beyini uyararak uygulandığı transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) tedavisi, standart tedavilerin başarısız olduğu birçok şiddetli depresyon hastası için hızlı bir rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, tedavinin depresyonu nasıl ortadan kaldırdığı belirsziliğini koruyor. Stanford Tıp Bilimleri'nin öncülük ettiği yeni bir araştırma, tedavinin anormal beyin sinyallerinin yönünü tersine çevirerek işlediğini bulmuştur.

Bulgular ayrıca, beyindeki ana bölgeler arasındaki geriye doğru sinir aktivitesinin depresyon teşhisi konusunda bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini önermektedir.

"TMS'nin beyinde sinir aktivitesinin akışını değiştirebileceği önde gelen hipotez olmuştur," dedi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri'nde doktora sonrası araştırmacı olan Anish Mitra, MD, PhD. "Ancak dürüst olmak gerekirse, oldukça şüpheciydim. Bunu test etmek istedim."

Mitra'nın bunu yapmak için tam olarak bir aracı vardı. Washington Üniversitesi, Saint Louis'deki bir lisansüstü öğrencisi olarak, Mark Raichle, MD'nin laboratuvarında, beyindeki aktif bölgeleri belirlemek için yaygın olarak kullanılan fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) analiz etmek için matematiksel bir araç geliştirmişti. Yeni analiz, farklı bölgelerin aktifleşmesi arasındaki küçük zaman farklarını kullanarak aktivitenin yönünü de ortaya çıkarıyordu.

15 Mayıs tarihinde Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan yeni çalışmada, Mitra ve Raichle, derin depresyonu tedavi etmek için her hastanın beyin anatomisine göre kişiselleştirilmiş manyetik uyarımları kullanan Nolan Williams, MD, psikiyatri ve davranış bilimleri doçenti ile işbirliği yaptı. FDA tarafından onaylanan Stanford Nöromodülasyon Tedavisi olarak bilinen tedavi, depresyonla ilişkili beyin aktivitesini değiştirebilen yüksek dozlu manyetik darbelerin rehberliğinde stimülasyonu içeren gelişmiş görüntüleme teknolojilerini kullanmaktadır. Birkaç hafta veya aylık günlük oturumları gerektiren geleneksel TMS'ye kıyasla, SNT sadece beş gün boyunca günde 10 oturum şeklinde hızlandırılmış bir zaman çizelinde çalışır.

Araştırmacılar, tedaviye dirençli büyük depresyon teşhisi konmuş 33 hastayı çalışmaya dahil etti. Bunlardan 23'ü SNT tedavisi aldı, 10'u ise manyetik uyarımlı bir taklit tedavisi olan plasebo tedavisi aldı. Bu hastaların verilerini depresyonu olmayan 85 sağlıklı kontrol grubunun verileriyle karşılaştırdılar.

Tüm beyindeki fMRI verilerini analiz ettiklerinde, bir bağlantı öne çıktı. Normal bir beyinde, bedensel duyumları entegre eden anterior insula bölgesi, duyguları yöneten anterior singulat kortekse sinyaller gönderir.

Mitra, "Bunu, anterior singulat korteksin vücutla ilgili bilgileri, kalp atış hızı veya vücut sıcaklığı gibi, alıp bu sinyallere dayanarak nasıl hissedeceğini kararlaştırdığını düşünebilirsiniz," dedi.

Ancak depresyonu olan katılımcıların üçte ikisinde tipik aktivite akışı tersine çevrildi: Anterior singulat korteks, anterior insulaya sinyaller gönderiyordu. Depresyonun şiddeti ne kadar yüksekse, yanlış yönde seyahat eden sinyallerin oranı o kadar yüksek oldu.

Mitra, "Gördüğümüz şey, ilişkide gönderen ve alıcı olanın gerçekten önemli olduğu ve birinin depresyonda olup olmadığını belirlemede çok önemli bir faktör olduğu gibi görünüyor," dedi.

"Diyebilirsiniz ki, nasıl hissedeceğinizi zaten karar vermişsiniz gibi ve hissettiğiniz her şey buna göre filtrelenmiş," dedi. "Ruhsal durum öncelikli hale gelmiş."

"Bu, birçok psikiyatristin depresyonu nasıl gördüğüyle uyumlu," diye ekledi. "Hasta için normalde oldukça neşeli olan şeyler bile birdenbire onlara hiçbir zevk getirmiyor."

Akışı değiştirmek

Depresyonlu hastalara SNT tedavisi uygulandığında, sinir aktivitesi akışı bir hafta içinde normale döndü ve bununla birlikte depresyonun hafiflemesi oldu.

En şiddetli depresyonu olan ve en yanlış yönlendirilmiş beyin sinyallerine sahip olanlar tedaviden en çok fayda sağladılar.

Williams, "Spatyo-zamansal anormalliği geriye doğru düzeltebiliyoruz, böylece insanların beyinleri normal, sağlıklı kontrol grubununkine benziyor," dedi.

Williams, "Bu, psikiyatride bu belirli bir biyolojik değişikliğin klinik semptomlardaki değişikliği önceden tahmin eden ilk kez bir durum," dedi.

Depresyonu olan herkesin bu anormal sinir aktivitesi akışına sahip olmadığını ve daha hafif vakalarda nadir olduğunu belirtiyor olsa da, bu durum bozukluğun tedavisinde triyaj yapmak için önemli bir biyobelirteç olarak hizmet edebilir. "SNT tedavisine iyi yanıt verecek olasılıklarını belirlemek için bu biyobelirteçe bakabiliriz," dedi Mitra.

Raichle, beyin görüntülemesini 40 yılı aşkın süredir araştıran birisi olarak, "Depresyon gibi davranışsal durumlar, açık bir beyin lezyonunun aksine, beyin parçaları arasındaki ilişkilerin inceliğiyle ilgilidir. Teknolojinin şu anda anlamaya çalıştığımız problemlerin karmaşıklığına yaklaşması son derece umut verici," diye belirtti.

Araştırmacılar, çalışmayı daha geniş bir hasta grubunda tekrarlamayı planlıyor. Ayrıca, diğer araştırmacıların fMRI verilerinde gizli olan sinir aktivitesi yönü hakkında daha fazla ipucu bulmak için analitik tekniklerini benimsemelerini umuyorlar. Mitra, "Temiz fMRI verileriniz olduğu sürece, sinyallerin bu özelliğini çalışabilirsiniz," dedi.

Çalışma, Beyin ve Davranış Araştırmaları Vakfı Genç Araştırmacı Ödülü, NIMH Yenilikçi Yeni Bilim Adamlarına Biyodavranışsal Araştırma Ödülleri (Hibe R01 5R01MH122754-02), Charles R. Schwab, David ve Amanda Chao Fonu II, Amy Roth Doktora Derecesi Fonu, Nöromodülasyon Araştırma Fonu, Lehman Ailesi, Still Bağışı, Marshall ve Dee Ann Payne Fonu, Gordie Brookstone Fonu, Mellam Ailesi Vakfı ve Baszucki Beyin Araştırmaları Fonu tarafından finanse edilmiştir.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230523155511.htm


TMS HAKKINDA MAKALELER

https://norosirurji.dergisi.org/pdf/pdf_TND_1689.pdf

Transkranial Manyetik Stimülasyonun Psikiyatride Tanısal Amaçlı Kullanımı

Transkranyal Manyetik Stimülasyon (TMS)

Bu haber toplam 1927 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.