Panik Bozukluğu Belirtilerinin Temel Beyin Yolu Keşfedildi

Panik Bozukluğu Belirtilerinin Temel Beyin Yolu Keşfedildi
Science News'te yer alan bir haberde "Bilim insanları panik bozukluk semptomlarına aracılık eden kilit konumda olan beyin yolununun keşfedildiği" ifade edildi. Söz konusu sitede yer alan haberin ayrıntıları şöyle:

Araştırmacılar, farelerde panik benzeri semptomlara aracılık eden ve yeni panik bozukluğu terapötikleri için bir hedef olabilecek yeni bir beyin yolunu sergileyen bir dizi nöron keşfetti.

Sık sık ve beklenmedik bir biçimde ortaya çıkan panik atak belirtileri arasında bunaltıcı korku, terli avuçlar, nefes darlığı ve hızlı kalp atışları bulunmaktadır. Beyinde, bu panik ataklara aracılık eden bölgelerin, nöronların ve bağlantıların haritasının çıkarılması, daha etkili panik bozukluk terapötiklerinin geliştirilmesi için önemli bir kılavuz olabilir.

Salk'ta doçent olan kıdemli yazar Sung Han, "Panik ataklarının nerede başladığını anlamak için beynin farklı bölgelerini araştırıyoruz" diyerek araştırma hakkında şunları söyledi:

"Önceden, beynin korku merkezi olan amigdalanın bunun için ana neden olduğunu varsayıyorduk; fakat amigdalası zarar görmüş kişiler de panik atak geçirebiliyor, bu yüzden başka bir alan keşfetmemiz gerektiğini anladık ve şunu keşfettik: Amigdalanın dışında, panik ataklarla ilişkili bir beyin devresi var. Bu keşif mevcut panik ilaçları dışında yeni ilaç tedavilerine öncülüğk edebilecek önemli bir keşiftir."

Panik bozukluk beyin haritasını çizmeye başlamak için, araştırmacılar beynin alarm merkezi olarak bilinen pons (beyin sapının bir parçası) içindeki lateral parabrakiyal çekirdek (PBL) adlı bir beyin bölgesine baktılar. İlginç bir şekilde, bu küçük beyin sapı bölgesi aynı zamanda solunum, kalp atışı ve vücut ısısını da kontrol ettiğini gördüler.

PBL’nin panik oluşturmada ve duygusal ve fiziksel değişikliklere yol açmada muhtemelen rol oynadığı ortaya çıktı. Ayrıca, bu beyin bölgesinin, stres yanıtlarının ana düzenleyicisi olarak bilinen bir nöropeptit, PACAP (pitüiter adenilat siklaz-aktive edici polipeptit) ürettiğini buldular. Ancak bu unsurlar arasındaki bağlantı hala belirsizdi, bu yüzden önerdikleri haritayı doğrulamak ve genişletmek için panik atak modeli olan bir fare modeline başvurdular.

“Emosyonel ve stresle ilgili davranışlar geçmişte PACAP-eksprese eden nöronlarla ilişkilendirilmiştir” diyor ilk yazarlardan Sukjae Kang, Han’ın laboratuvarında kıdemli araştırma görevlisi. “Farelerde panik atakları taklit ederek, bu nöronların aktivitesini izleyebildik ve PACAP beyin devresi ile panik bozukluk arasında benzersiz bir bağlantı keşfettik.”

Han'ın laboratuvarında kıdemli araştırma görevlisi olan ilk yazar Sukjae Kang, "Duygusal ve stresle ilgili davranışlar geçmişte PACAP eksprese eden nöronlarla ilişkilendirilmişti," diyor. "Farelerde panik atakları taklit ederek, bu nöronların aktivitesini izleyebildik ve PACAP beyin devresi ile panik bozukluk arasında benzersiz bir bağlantı keşfettik."

Araştırmacılar panik atak sırasında PACAP eksprese eden nöronların aktive olduğunu buldular. Aktive olduktan sonra, PACAP reseptörlerini ifade eden nöronların bulunduğu dorsal raphe adı verilen beynin başka bir bölümüne PACAP nöropeptid habercisini salarlar. Salınan PACAP habercileri bu reseptör nöronları aktive ederek farelerde panikle ilişkili davranışsal ve fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Haberin kaynağı için: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240104122005.htm

Bu haber toplam 3284 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.