Öğrenememe Hastalığı’na çözüm

Öğrenememe Hastalığı’na çözüm
İlköğretime yeni başlayan öğrencilerde sıklıkla görülen ''öğrenememe hastalığa''na karşı Türkiye ile 8 AB ülkesinde proje başlatıldı.

HABER7 - İlköğretime yeni başlayan öğrencilerde sıklıkla görülen ''Öğrenememe Hastalığa''na karşı Türkiye ile 8 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde ''Okuma-Yazma Öğrenme Projesi'' hazırlandı.

Proje kapsamında Türkiye'de yüzde 6, Avrupa'da ise yüzde 2 oranında görülen okuma yazmayı öğrenme sorunu yaşayanların oranı, aşağı seviyelere çekilmeye çalışılacak.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü AB Proje Koordinasyon Birimi Sorumlusu Gürkan Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuma-yazma öğrenememenin, Türkiye kadar AB ülkelerinde de önemli sorunlardan biri olduğunu; bu kapsamda Belçika önderliğinde bir kuruluşun sorunu giderme adına AB projesi hazırladığını belirtti.

İlköğretime yeni başlayan çocuklarda görülen okuma-yazma sorununun, uzun soluklu bir süreç olan eğitimi engelleyici unsurların başında geldiğini vurgulayan Gür, sorunun çözümünün en etkin yolunun ise erken teşhis olduğunu ifade etti.

Okuma-yazma öğrenememenin bir hastalık olduğunu; proje ile bu hastalığın Türkiye'de sona ereceğine inandıklarını kaydeden Gür, AB Eğitim ve Gençlik Programları, Grundtvig Öğrenme Ortaklıkları Projesi kapsamında hazırlanan projeyi ortaklarla birlikte 2009 yılına kadar yürüteceklerini belirtti. Gür, şunları kaydetti:

''Okuma-yazma öğrenememe oranı Türkiye'de yüzde 6, Avrupa'da ise yüzde 2 seviyelerinde. Ülkemizde bu sorunun ne olduğu ve sorunun nasıl çözümleneceği konusunda bugüne kadar hiçbir olumlu adım atılmamış. Avrupa'da bu alanda bir çok gönüllü sivil toplum kuruluşu var.

Ülkemizde bir çok kişide bu hastalık görülmesine rağmen bu kişilerin hayatlarını kolaylaştırıcı hiçbir adım yok. Hazırlanan ve Türkiye ayağında Adana olan bu proje ile sorunun çözüleceğini inanıyoruz. Projenin uygulaması Adana'nın ardından diğer kentlere de örnek teşkil edecek. Hedefimiz Türkiye'de okuma-yazma öğrenme sorunu çeken tek birey kalmayana dek çalışmak.''

-AVRUPA'DAN 8 ORTAK-

Projedeki amacın okuma-yazma öğrenemeyen bireylerin önceden tespit edilip, gerekli önlemlerin alınması ve onlara değişik metot ve yöntemlerle okuma-yazma öğretilmesi olduğunu vurgulayan Gür, bu sorunun erken yaşta tespit edilmemesi durumunda ileride daha büyük sorunlar ortaya çıkaracağını ifade etti.

Proje ortaklarının Belçika, İtalya, Hollanda, Norveç, Kıbrıs Rum Kesimi, Finlandiya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti olduğunu belirten Gür, ülke temsilcileri ile bir araya gelip, öğrencilere okuma-yazmanın daha kolay nasıl öğretilebileceği konusunda çözüm yolları aradıklarını söyledi.

İlk toplantısı İtalya'da yapılan proje kapsamında ilk olarak kentte yaklaşık 5 okuldaki sorunlu öğrencilerin belirlendiğini, daha sonra yapılacak ortak toplantılarla ile neler yapılabileceğinin görüşüleceğini bildiren Gür, Adana'da halk eğitim merkezleri ile işbirliği yaparak okuma-yazma öğrenememe sorunu olan öğrencilerin eğitim almaları için kurslar açılacağını kaydetti.

 

Bu haber toplam 8000 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.