Nörolojik Bir Rahatsızlık: Otizm
SAÜ Sosyal Hizmet Topluluğu tarafından dün Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen konferansta otizmin belirtileri, toplumun otizm rahatsızlığını taşıyanlara bakışı ve özel eğitim yöntemleri anlatıldı. Konferansa konuşmacı olarak, SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zafer Danış, Anka Otizm Yaşam Koçluğu Spor Eğitim Uzmanı Muhammed Karabacak ve Otizmli Çocuklar Özel Eğitim Uzmanı Dilek Kaçar katıldı.
Zihinsel engelli ve otizm tanısı konmuş bireylere 17 yıldır eğitim veren Otizm Özel Eğitim Uzmanı Dilek Kaçar, "Otizm nörolojik bir bozukluktur, zekâ özrü değil, beynin işlevsel bir yetersizliği söz konusu" dedi. Ailelerin önceleri bu durumu kabullenmekte zorlandıklarını belirten Kaçar, her ailede olmasa da bilinçli ve maddi durumu yeterli ailelerin çocuklarına özel eğitim aldırdıklarını söyledi.
Otizmli çocukları toplumsal hayata kazandırma çalışmaları yapan Anka Otizm Yaşam Koçluğu Spor Eğitim Uzmanı Muhammed Karabacak, "Çocuklar üç yaşına kadar sağlıklı normal çocuk gibi davranabilirler. Otizm doğuştan gelen değil, sonradan ortaya çıkan bir hastalıktır" dedi. Eğitim verdiği bir çocuğun zamanla gelişimini de gözler önüne seren video klip izleten Karabacak "Tüm otizm rahatsızlığı yaşayanlar gelecekte sağlıklı birey olarak kendi başlarına hayatlarını sürdürebilme yeteneğine sahip olabilirler. Yeter ki gerekli eğitim sağlanabilsin" şeklinde konuştu.
Ailelerin çocuklarının otistik olabilme ihtimallerini kabul edemediklerini söyleyen Doç. Dr. Mehmet Zafer Danış, "Aileler önce şok geçiriyorlar, ardından da inkâr ve öfke yoluna başvuruyorlar. Çocuğunun yedi sekiz yaşına kadar otistik olduğunu anlamak istemeyen ailelerle karşılaşıyoruz. Önemli olan bunu kabullenip diğer otistik çocuğu bulunan ailelerle bir araya gelebilmek" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.