IQ Limiti Çikolatayla Yükseliyor!

IQ Limiti Çikolatayla Yükseliyor!
Yapılan araştırmalarda; kakaonun ve çikolatanın beynin kapasitesini artırdığı kanıtlandı.

 Yapılan araştırmalarda; kakaonun ve çikolatanın beynin kapasitesini artırdığı kanıtlandı. Kakao dışında; içinde flavanol bulunan elma ve çay da zekayı açıyor.

İtalya'daki L'Aquila Üniversitesi'ndeki bilim adamları; hafif bilişsel bozukluğu olan ve Alzheimer hastası 90 kişinin, sekiz hafta boyunca orta ve yüksek dozda flavanol içeren kakaolu içecekler içmesini sağladı. Ardından katılımcılara görsel-sözel zekalarını ve dikkatlerini ölçmek için üç ayrı test uygulandı.

Beyne Fazla Oksijen Gidiyor

Deney sonunda; fazla miktarda flavanol içeren kakaoyu tüketen kişilerde, beyin işlevinin daha seri olduğu gözlemlendi. Yapılan araştırmalar; kakaonun yapısında bulunan ve flavonol grubundan olan epikateşin maddesinin; kan akışını hızlandırarak beyne daha fazla oksijen gitmesini sağladığını gösteriyor. Bu madde; kakaonun dışında elma, şarap ve çayda da bulunuyor. Araştırma sonuçlarına ulaşmak için kişinin günde 10-20 parça çikolata tüketmesi gerekiyor.

Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog)

Etkisi Kalıcı Değil Sindirilince Geçer

Kakao gibi içecekler, beyinde uyarıcı etki yaparak dikkatimizi toplamamıza yardımcı olur. Uykunun yaptığı sersemliği yok eder ama bu kalıcı bir etki değildir. Etki, bu maddenin sindirilmesi ile kaybolur. Tedavi etmez ama konsantrasyonu artırır. 

Uzm. Dr. Mehmet Yavuz (Nörolog)

Çayınızı Şeker Yerine Çikolata İle İçin

Çay, kahve, kakao ve çikolata; hafızayı güçlendirme, dikkat ve algıyı yükseltme anlamında çok güçlü faydaları olan gıdalardır. Kakao ve çikolata; hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan psikoaktif maddeler barındırır, hem de güçlü antioksidan maddeler içerir. Bu arada düzenli olarak çikolata ve kakao tüketen insanların; bir yıl daha fazla yaşadıkları iddia edilmektedir. Çikolata ve kakao; mutluluk hormonu olan serotonini de aktive eder. Çayınızı şekerle değil, çikolata ile içmenizi tavsiye ederim. Bu, beyin ve beden sağlığınız için muhteşem bir karışım olacaktır. Tek olumsuz nokta; vücuda fazla kalori alınmasıdır. Şeker ve kilo problemi olanlar dikkatli olmalı.

Sabah Bir Tutam Zencefille Güne Enerjik Başlayın!

Son 10 yıldır zencefil hakkında yapılan araştırmalar arttı. Uzmanlar; zencefilin özellikle sindirim sistemine iyi geldiğini, bunun yanında kanser, bağırsak hastalıkları, kolestrol ve bulantıya karşı da iyi geldiğini vurguluyorlar. Zencefil; Jamaika ve Avustralya'da şekerli, kurutulmuş ya da taze formlarda kullanılıyor. Hem tuzlu, hem tatlı olarak tüketilebilen bu bitkiye 'biber pastası' deniyor. Hava soğuduğunda; zencefil ve tarçınlı sıcak su içmek, vücut ısısının yükselmesine yarıyor. Ayrıca sabah bir parça zencefil rendeleyip içmek de güne enerjik başlamayı sağlıyor.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada (Yeditepe Ünv. Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı)

İltihap Giderici Etkisi Var

Zencefil üzerinde çok sayıda araştırma yapılıyor. Zencefilin safra sökücü etkisi var. İçerisindeki birtakım maddeler sayesinde iltihap giderici etkileri bulunur. Zencefilden; kansere ve romatizmaya da iyi gelen ilaçlar yapılıyor. Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde; zencefilin ülsere karşı iyi geldiği de kanıtlandı.

Prof. Dr. Erkan Topuz (Emsey Hastanesi Onkoloji Direktörü)

Nefes Darlığına İyi Geliyor

Zencefil kökü, yüzeydeki kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Bu nedenle ilk önce terletir, sonrasında ateşi düşürüp rahatlatır. Balgam atılmasına yardım eder. Astıma ve nefes darlığına iyi gelir. İştah açıcı etkisi vardır. İshali keser, kusmayı önler. Mide için; 10 gram toz zencefil, 500 gr. süzme bal ile karıştırılıp tüketilebilir. Zencefil suyu özellikle soğuk algınlığında sık içilmelidir. 

Prof. Dr. Aykan Canberk (Tıbbı Farmakoloji Uzmanı)

Göğsü Yumuşatıyor

Zencefil, eklem ve kas ağrılarına iyi gelir. Ağrı kesici özelliği vardır. Bunun dışında göğsü yumuşatır. Sindirimi kolaylaştırır. Kronik romatizmaya da iyi gelir. Ancak aspirin gibi kan pıhtısını bozan ilaçlar, zencefille alınmamalı.

 

Esra Tüzün/ Sabah 

İlgili Haberler
Bu haber toplam 4675 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.