Gelişim Dönemlerine Göre Cinsel Yaşam

Gelişim Dönemlerine Göre Cinsel Yaşam
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Demeği Genel Sekreteri Prof. Dr. Doğan Şahin, yasa göre cinselliği anlattı.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Demeği Genel Sekreteri Prof. Dr. Doğan Şahin, yasa göre cinselliği anlattı.

Ergenlik

Prof. Dr. Doğan Şahin: Cinsellik hormonlarının kandaki seviyelerinin artmasıyla çocukta cinsel ilgide artış ortaya çıkar. Her iki cinste de cinselliğe olan ilgide belirgin bir artış olur fakat erkekler bunu daha rahat ifade eder.. Bu dönemde gençler müdahale edilmemeye ve mahremiyete İhtiyaç duyar. Gençlerin cinsellikle İlgilenmeleri engellenir, kınanırsa İleride cinsel yaşamlarında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

20′li Yaşlar:

Prof. Dr. Doğan Şahin: Erkeklerde daha çok olmak üzere cinsel ilişki deneyimleri bu dönemde artar. 20′li yaşlarını süren erkeklerde cinsel istek ve İlgi çok yüksektir. Buna karşın cinsel deneyim azlığı ve heyecanlarını kontrol edememeleri erken boşalmalarına neden olur.

Kadınlarda ise deneyim azlığı, cinselliği rahat yaşayamama gibi sebeplerle uyarılma ve orgazm bozuklukları sık görülür. Evlenme yaşı 20 yaş civarında olduğu için vajinismus sorunu genellikle bu dönemde fark edilir. 20′li yaşlarda olan çiftlerde, erkek daha sık cinsel ilişki isteği içinde, çabuk doyuma gitmeye eğilimlidir.

Kadın ise daha uzun ve doyurucu ilişkiye ihtiyaç duyar. Erkek skor, kadın doyum peşindedir. Eşlerinin erken boşalması ve çabuk doyuma gitme eğilimleri nedeniyle kadınlar bazı sorunlar yaşabilir. Örneğin cinsel isteksizlik, uyarılma, orgazm sorunları görülebilir.

30′lu Yaşlar:

Prof. Dr. Doğan Şahin: Bu dönemde erkekler boşalmayı artık daha kolay kontrol edebilir. Kadınlar ise artan cinsel deneyimleri sayesinde kendi bedenlerini, nasıl haz alabileceklerini ve cinsellikte neyi isteyip istemediklerini daha iyi bilir. Ancak cinsel iletişimleri zayıf olan çiftlerde bu olumlu gelişmeler ortaya çıkmayabilir.

Ayrıca cinsel yaşamlarını sınırlandıran, arzularını, fantezilerini cinsel yaşamlarına dahil edemeyen çiftler bazı sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin doyum sağlayamayan tekrarlayıcı cinsel ilişkiler, hazzı azaltabilir ve isteksizlik yaratabilir.

Birçok kadın cinsel ilişki sırasında orgazm olmaya 20′li yaşların sonlarında veya 30′lu yaşlann başlannda başlar. Cinsel yaşamın daha doyumlu olduğu bu çağda doğum ve hamilelik cinsel yaşamda zorluklara neden olabilir. Aslında hamilelik ve doğum cinsel yaşamı fazlasıyla etkilemez. Ama çiftlerin zararlı olabileceğine ilişkin yersiz endişeleri sorun yaratabilir. Hamile ve doğum yapmış kadınlar cinsel ilişki konusunda doktorlanyla konuşabilir. Böylece neleri yapıp yapamayacakları konusunda bilgi alarak daha rahat davranabilirler.

40′lı Yaşlar:

Prof, Dr. Doğan Şahin: Her iki cinste de sorumlulukların artması, .çocuklarla ilgili sorunlar, yorgunluk gibi nedenlerle cinsel ilgide hafif bir azalama olabilir. Buna karşın cinsel deneyimler bu dönemde çok artmış durumdadır. Erkekler eşlerine nasıl davranmaları gerektiğini bilir. Bu dönemde ilk gençlik yıllarının aceleciliği ve hoyratlığı yerini özenli, yumuşak bir tutuma bırakır. Erkekler boşalmalarını kontrol edebilir. Ancak bu döneme kadar mutlu ve doyumlu bir cinsel yaşam kuramayan çiftlerde, cinsel ilişkiden kaçınma ortaya çıkabilir. Özellikle sadece kendisini düşünerek sevişen kocaları olan kadınlarda cinseüikten uzaklaşma daha sık görülür. Eşlerinde isteksizlik, uyarılma ve orgazm güçlüğü olan erkeklerde de başansızlık endişelerine bağlı olarak cinsel sorunlar görülebilir.

50′li Yaşlar:

Prof. Dr. Doğan Şahin: Bu yaşlarda Özellikle kalp-damar hastalıklarının ortaya çıkmasına bağlı olarak her İki cinste de uyarılma sorunları görülebilir. Hipertansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıklar cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kadınlarda menopoza bağlı sorunlar olabilir.

Menopozda östrojen seviyesinin düşmesi vajinada kuruluğa yol açar. Erkeklerde de testosteron seviyesinde azalma olur. Ancak yine de her iki cinste cinsel istek devam eder. Bu dönemde erkeklerde en çok sertleşme sorunları, kadınlarda da istek, uyarılma bozuklukları görülür. Menopoza bağlı olarak gelişen kuruluk cinsel ilişki sırasında ağnya neden olabilir.

60′lı Yaşlar ve Sonrası:

Prof. Dr. Doğan Şahin: Cinsel yanıtta azalmalar başlar. Cinsel istek sıklığı azalır, uyarılma için daha çok zamana ve uyanya ihtiyaç duyulur. Kadınlarda orgazm sıklığı azalır. Ancak Önemli bir sağlık problemi olmayan ve düzenli cinsel yaşamları olan kişilerde ciddi bir cinsel problem ortaya çıkmaz. Bu dönemde kilo alımı, sarkmış göğüsler gibi fiziksel değişikler, ilgi çekiciliğin kaybı veya kişinin cazibesini kaybettiğini düşünmesi sekse ilgiyi azaltabilir.

Öte yandan eklem, kalp-damar, kanser gibi ciddi

hastalıklar cinsel işlevleri bozabilir. Aynca depresyon, anksiyete ve bunama gibi psikiyatrik bozukluklar daha sık görülebilir. Bu hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar cinsel işlevi bozabilir.

Bütün bunların yanında 'Seks genç ve çekici insanların ayrıcalığıdır, 'Üreme durduğunda seks de durmalıdır', 'Orta yaştan sonra cinsel performans genellikle durur, durmasa anormaldir', 'Dede veya nine olduktaasonra seks çok ayıptır','70′inden sonra azanı teneşir paklar' gibi yanlış inanışlar da ileri yaşlarda insanları cesaretsizleştirir. Oysa 70′li yaşlarda erkeklerin yarısı hâlâ cinsel olarak aktif ve istekli, kadınlarda bu oran daha düşük.

Bu haber toplam 7353 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.