Engellilere Acımayın! Anlayışlı Olun!

Engellilere Acımayın! Anlayışlı Olun!
Aile İçi İletişim" konulu seminere katılan engelli birey aileleri, toplumun kendilerini ve çocuklarını dışlamasından yakındılar...

"Aile İçi İletişim" konulu seminere katılan engelli birey aileleri,  toplumun kendilerini ve çocuklarını dışlamasından yakındılar. Toplumun kendilerine gösterdiği tepkiyi anladığını dile getiren aileler, bu yüzden zor anlar yaşadıklarının altını çizdiler.  

Engelli bireylere sahip ailelere yönelik Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından düzenlenen "Aile İçi İletişim" konulu seminere katılan Psikolog Danışman Hülya Celep,  "Çocuklarınızı dinleyin, onlara vakit ayırın. Özel bireyler dinlenmediklerini anlıyorlar ve bu yüzden öfke patlamaları yaşıyorlar" dedi.  Psikolog Danışman Hülya Celep'in verdiği "Aile İçi İletişim" konulu seminere katılan özel birey aileleri ise çocuklarından kaynaklanan rahatsızlıklarını dile getirdiler. Aileler, toplumun kendilerini ve çocuklarını sürekli olarak dışladığını, bu yüzden kamusal alanlarda zorlandıklarını hatırlattılar.

"Çocuklarınızı dinleyin" 

Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nin toplantı salonunda konuşan Hülya Celep, engelli bireylere sahip ailelerin, hem toplumla hem de aile sistemlerinde sağlıklı iletişim kurabilmeleri için dikkat etmeleri gereken hususların şu şekilde altını çizdi:

"Mutlu ben, mutlu insan, mutlu çevre, mutlu aile formülünü hayata geçirmeliyiz. Bunun için de sağlıklı iletişim kurmak çok önemli. Aile içindeki çatışmaların pek çoğu da iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Özel bireylere sahip aileler, yorgun. Özellikle bu ailelerde annelerin üzerine çok yük biniyor. Genellikle anneler, çocuğunun durumundan dolayı sürekli suçlanan ve eleştirilen taraf oluyor.  Çevrelerinden gelen bu tür baskılara karşı güçlü, çocuklarına da sabırlı olmaları gerekiyor. Bunun için de bu tip ailelere yönelik bilinçlendirici çalışmaların sayısı artırılmalı. Aileler, iletişimsizlikten ve anlaşılamamaktan yakınıyorlar. Çünkü  birbirimizi dinlemiyoruz; doğal olarak anlamıyoruz. Özellikle annelerimiz, engelli çocuklarını etkili dinlemiyorlar. Oysa, anlaşılmamak, etkili dinlememek bu tip çocuklarımızda  öfkeye neden oluyor. Etkili dinlemekte çoğu zaman tek başına yetmiyor. Bu çocuklarımızı anlamamız ve empati kurmamız gerekiyor".

"Toplumun tahammülü yok"

Psikolojik Danışman Hülya Celep, çocukları ile toplu ulaşım araçları, okul, anaokulu, park, alış veriş merkezleri gibi çeşitli kamusal alanlarda  ailelerin karşılaştıkları rahatsızlıkları ortak bir sorun olarak kabul ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aileler, toplumdan daha fazla anlayış bekliyorlar. Bu çocuklara, okulda öğretmenleri, arkadaşları ön yargılı. Sokakta da vatandaşlar.  Aralarına almıyorlar. Dışlıyorlar. Çocuklar bu rahatsızlıklarını, annelerine aktarıyorlar. Anneler ise topluma, çocuklarının özel durumunu anlatmaktan dolayı yorgun düşüyor.  Bu yüzden aile içinde sağlıklı iletişim kurabilmek kadar toplumsal bilinçlenme de çok önemli. Topluma bu bireylerin özel oldukları, kendi ayakları üzerinde durabilecekleri eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarının verildiğinin anlatılması önemli. Aksi takdirde bütün bu olumsuzluklardan dolayı "Aile Sistemi" bozuluyor, zarar görüyor. Bu bireylerimizi  topluma kazandırmak istiyorsak,  bu ailelere farklı davranmamalıyız. Çocukları dışlamamalıyız.  Sabırla ve anlayışla hareket etmeliyiz" dedi.

Resimler: Aileler seminerdeyken çocuklara da çam ağacı hediye edildi…

Sarıyer Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde engelli birey ailelerine yönelik düzenlenen "Aile İçi İletişim" konulu seminere aileleriyle birlikte çocuklar da katıldı. Merkezde her özel çocuk için yetiştirilen çam ağaçları seminerde sahiplerine teslim edildi. Bu şekilde özel çocuklar çam ağaçlarının bakımından ve büyümesinden mesul tutuldular.

Hürriyet

Bu haber toplam 5360 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.