Ekip Ruhu ve Takım Çalışmasında Motivasyon Daha Yüksek

Ekip Ruhu ve Takım Çalışmasında Motivasyon Daha Yüksek
Stanford’da yürütülen araştırmaya göre başkalarıyla çalışırken, fiziksel olarak ayrı olsak bile, motivasyonumuz artıyor. Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan sonuçlara göre bir görevi birlikte tamamlayan kişiler daha başarılı olabiliyorlar.

Sadece sosyalleşirken değil, çalışırken ve üretirken de bir grubun parçası gibi hissetmek olumlu sonuçlar doğurabilir mi? Örneğin, akademik bir makale hazırlarken yüzlerce kaynaktan ve çalışmadan beslenir; ancak kendi makalemizi yalnız hazırlayabiliriz. Bir öğrenci ödevini hazırlarken arkadaşlarının da ödev yaptığını düşünür ve rahatlayabilir. Şirketin mali raporları için sabahlasak da diğer finans uzmanlarının da o sırada iş yaptığından emin olmak içimize su serper. 

Psikolog Gregory Walton’a göre takımın parçası gibi hissetmek, engelleri aşmamızı ve odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Stanford’da yürütülen araştırmaya göre başkalarıyla çalışırken, fiziksel olarak ayrı olsak bile, motivasyonumuz artıyor. Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan sonuçlara göre bir görevi birlikte tamamlayan kişiler daha başarılı olabiliyorlar. 

Yürütülen deneylerde “birlikte çalışmaya yönelik ipuçları” içsel motivasyonu arttıran faktörler olarak öne çıkmış. Öncelikle, katılımcılar küçük gruplara ayrılmışlar. Daha sonra zorlu bir puzzle aktivitesi için, farklı odalarda yalnız çalışmışlar. Bir kısmına “birilerinin de onlarla puzzle çözdüğü” söylenmiş. Diğer katılımcılar ise bu puzzle aktivitesini onlar gibi yapan başkaları olduğundan habersiz devam etmişler. Herkes kendi başına çalışıyor olsa da kimilerinin psikolojik birlikteliği hissettiği aktivitenin sonuçları sosyal bağlamın önemini ortaya koyar nitelikte. 

“Psikolojik birliktelik” hissedenlerle ilgili veriler şöyle:
-Zorlu bir görevi tamamlamada %48 ile %64 oranında daha başarılı ve dayanlıklı 
-Göreve daha ilgili 
-Görev hoşlarına gittiği için tamamlamaya daha hevesli 
-Görevle bağlantısı güçlü ve bitirme ihtimali yüksek 

Sonuçlar, bir takımın parçası olmanın insanları zorlu görevler karşısında daha güçlü hale getirdiğini ortaya koyuyor. Walton’a göre bu bilgi, zorunluluk, rekabet ve baskı olmadan da birlikte çalışmanın nimetlerinden yararlanabileceğimizi gösteriyor. 

İnsanların birlikte çalıştıkları her durum böyle olumlu sonuçlara yol açmıyor. Örneğin, grup çalışmasında yaptıklarımızın kimsenin dikkatini çekmeyeceğini düşünerek performansımızı düşürüyor olabiliriz. İnsanların zorlu bireysel görevler üstlendikleri zaman bir gruba ait olduklarını düşünmeleri ise tam aksi yönde etki yapıyor. Hem kendini göstermek, hem grup için faydalı olmak bir araya geliyor.

Radikal

Bu haber toplam 13058 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.