1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Diş gıcırdatma hayatımızı nasıl etkiler?

Diş gıcırdatma hayatımızı nasıl etkiler?

Baş ağrısından, cildin yaşlanmasına kadar hayatı olumsuz etkileyen ve pek çok probleme neden olan diş gıcırdatma rahatsızlığının çözüm alternatiflerini DentGroup Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan paylaştı.

A+A-

Günlük yaşamda birçok probleme sebep olan diş gıcırdatma sorunu dişlerin diziliş bozukluğundan kaynaklanabileceği gibi sinir sistemindeki hastalıklar ve bireylerin kişisel problemleri nedeniyle de oluşabilir. Diş gıcırdatma problemi yaşayan insanların hayat kalitelerinde bu sebeplere bağlı olarak düşüş meydana geldiğini ifade edebiliriz.


disgicirdatma1.jpg


Günümüzde yoğun çalışma temposu ve stresle de tetiklenen bu problemin, ağız ve diş sağlığına verdiği başlıca zararlar aşağıdaki şekildedir;

•    Dişlerin yüzünde aşınma
•    Dişlerde kırılma 
•    Dişlerde aşırı hassasiyet oluşumu 
•    Dişlerde sallanma durumu
•    Yanaklarda tahriş 
•    Kas ağrısı oluşumu
•    Çene ekleminde ağrı duyumu

Çocuklarda ise diş gıcırdatma özellikle kreş ve ilkokul çağında görülmektedir. Çocukların ebeveynlerinden belirli süreli ayrılması, yeni ve farklı bir ortama alışma süreci esnasında yaşadıkları stres bu problemi tetikleyebilmektedir. Diş gıcırdatma, çocukların ağız ve diş sağlığında olumsuz etkiler yaratırken, çene eklemlerinde de aşınmaya ve yapı bozukluklarına sebep olabilmektedir. Dişlerde meydana gelen aşınmalar çürükler oluşumunu da tetikleyebilmektedir. Diş gıcırdatma tedavisi, çocuklarda yetişkinlere oranla daha rahat gerçekleşmekte ve çözümlenebilmektedir.

DentGroup Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Cihan Çapan Diş gıcırdatmaya yönelik olarak alternatif tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri ekledi: ‘’Uyku esnasında dişlerin birbirleri ile temasını önlemek adına alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilen ‘gece koruyucuları/ plağı/ diş aparatı’, diş gıcırdatmanın zararlı etkilerini önleyebilmektedir. Buna ek olarak, eğer stres kaynaklı bir diş gıcırdatma problemi varsa doktor kontrolünde kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir ve psikolojik tedaviler de ihmal edilmemelidir.’’ 
 

Bu haber toplam 2453 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.