1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Covit 19 Sağlık Çalışanlarında Kaygı ve Depresyona Neden Oluyor

Covit 19 Sağlık Çalışanlarında Kaygı ve Depresyona Neden Oluyor

Yeni yapılan bir araştırma, COVID-19'a maruz kalan hastaları tedavi eden sağlık çalışanlarının önemli bir kısmında depresyon , anksiyete ve uykusuzluk belirtileri olduğunu gösteriyor.

A+A-

Çin'deki 1200'den fazla sağlık çalışanıyla yapılan bir ankette, katılımcıların yaklaşık% 50'si hafif düzeyde de olsa depresyon bildirdi; Hekimlerin% 14'ü ve hemşirelerin yaklaşık% 16'sı orta veya şiddetli depresif belirtileri gösterirken katılımcıların yaklaşık % 34'ü uykusuz kaldığını ifade etti.

Hangzhou, Çin'in Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Jianbo Lai, MSc liderliğindeki araştırmacılar, "Bulgularımız, akut COVID-19 salgınına katılan doktorların ve hemşirelerin psikolojik refahı ile ilgili endişeleri ortaya koyduğunu ifade ettiler"

Bu bulgular, COVID-19'a maruz kalan Çinli sağlık çalışanları arasında kadınlar, hemşireler, Wuhan'da çalışanlar ve birinci basamak sağlık çalışanlarının olumsuz ruh sağlığı etkilerine maruz kalma riskinin yüksek olduğunu ve psikolojik desteğe veya müdahalelere ihtiyaç duyabileceklerini göstermektedir.

Sonuçlar 23 Mart'ta çevrimiçi olarak JAMA Network Open'da yayınlandı .

Hızlı Hareket Gereksinimi


Araştırmacılar, salgın merkez üssü Wuhan da dahil olmak üzere, Çin'deki 34 hastanede 1257 sağlık çalışanıyla araştırma gerçekleştirdi.

Ankete katılanların% 61'i hemşire,% 39'u doktor,% 61'i Wuhan'daki hastanelerde çalışmış ve% 42'si COVID-19'lu hastaların doğrudan tanı, tedavi ve bakımıyla uğraşan cephe sağlık çalışanlarıdır.

Anket, ülkedeki tanı almış COVID-19 vakasının 10.000'i aştığı bir dönem olan 29 Ocak ile 3 Şubat arasında gerçekleştirildi.

Semptomlar 9 maddelik Hasta Sağlığı Anketinin Çince versiyonları, 7 maddelik Yaygın Anksiyete Bozukluğu ölçeği, 7 maddelik Uykusuzluk Şiddet İndeksi ve 22 maddelik Olay Ölçeği Etkisi Ölçeği kullanılarak değerlendirildi.

Katılımcıların yarısı depresyon belirtileri,% 45'i anksiyete belirtileri,% 34'ü uykusuzluk belirtileri ve yaklaşık% 72'si psikolojik sıkıntı bildirmiştir.

Hemşireler, kadınlar, cephe sağlık çalışanları ve Wuhan'da çalışanlar, diğer sağlık çalışanlarına kıyasla zihinsel sağlık semptomlarının tüm ölçümlerinin daha şiddetli derecelerine sahipti.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/927581


 

NOT: Bilimsel Yayınlarda Çalışmanın orjinal sayfasından yararlanmanız gerekiyor. Çeviri hatalarından Aktüel Psikoloji sorumlu tutulamaz


 

Bu haber toplam 6405 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.