Cinsel bağımlılık psikolojik bir hastalık mı?

Cinsel bağımlılık psikolojik bir hastalık mı?
Dr. Cem Keçe, her gördüğü objeyi bir kadın olarak algıladığını itiraf eden ünlü şarkıcı Davut Güloğlu'nun yaptığı açıklamalardan sonra "Seks bağımlılığı psikolojik bir hastalıktır" dedi.

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Başkanı cinsel terapist Dr. Cem Keçe, her gördüğü objeyi bir kadın olarak algıladığını itiraf eden ünlü şarkıcı Davut Güloğlu'nun yaptığı açıklamalardan sonra "Seks bağımlılığı psikolojik bir hastalıktır ve insanı intihara kadar sürükleyebilir" dedi.

Seks bağımlılığı sınırının 6 aydan uzun bir süre tek eşli ilişkiye dayanamama olduğunu ve erkeklerde adına 'satiriasis', kadınlarda 'nemfomani' adı verildiğini belirten Dr. Keçe, "Cinsel duygu ve isteklerin kişiyi köleleştirmesi olan seks bağımlılığı, aynı zamanda doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğüdür. Argoda ise azgınlık olarak tanımlanır. Tek bir eşle yetinemeyen, normalin üzerinde cinsel ilişki kuran ve seçici olamayan bu erkekler genellikle sürekli bir ilişkiye sahip değildir. Farklı eşlerle yineleyici cinsel etkinliklere girme dürtüsünü yenemedikleri için bu hastalık bir çeşit bağımlılıktır. Erkeğin cinsellikle ilgili düşünceleri sürekli beyinde bulundurduğu ve cinsellikten başka hiçbir şeyle ödüllendirilmeyeceği mesajlarının verildiği bir hastalıktır" dedi.

Seks bağımlılığı teriminin ilk olarak John F.Kennedy'nin "4 saat seks yapmadan duramam" sözüyle gündeme geldiğini söyleyen Keçe, kadından kadına koşan, sürekli sevgili değiştiren erkeklerin yani moda deyimle playboyların, gerçekte, kökleri çocukluğa kadar inen büyük sorunları olabileceğini vurguladı. Bu tür erkeklerin çok sayıda kadınla cinsel ilişki kurarak cinsel güçlerinin çok fazla olduğunu kanıtlamaya çalıştığını anlatan Keçe, böylece zafer kazanmış gibi göründüklerini ve bu yolla altta yatan aşağılık duygularını saklamaya çalıştıklarını kaydetti.

Playboyların içinde bilinçdışı homoseksüel eğilimlere karşı savunma olarak gelişen bir zorlantı olduğunu ifade eden Keçe, şöyle devam etti. "Seks bağımlısı olan bir erkek kendi sosyal konumuna, saygınlığına, bulunduğu ortama uygun olmayan cinsel ilişkilere sık girer ve hayatı boyunca beraber olmayacağı insanlarla birtakım cinsel ilişkiler yaşar ve zamanla bundan suçluluk duymaya başlar. Ve seks bağımlılığı kişiyi intihar düşüncelerine kadar götürünce bir hekime başvurur. Kişi seks bağımlılığını genellikle aradan geçen 6-7 yıl sonra anlıyor ve hayatını kötü etkilemeye başladığı için tedavi olmaya razı oluyor. Seks bağımlılığı alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi kişinin itibarını, prestijini yok eder. Uzmanlarca ülkemizde hekime başvuran her yüz erkek hastadan en az üçünde görüldüğü ifade edilmektedir. Kadınlarda ise bu oran yüzde bir gibi daha azdır."

Seks bağımlısı bir erkek için kadının güzelliği veya çekiciliği önemli olmadığını, her türlü karşı cinsle cinsel ilişkiye girmekten kaçınmayacağının altını çizen Keçe, "Hayata bakış açıları genellikle karamsardır ve kendini acındırma gibi bir ruh hali içindedirler. İlgilendikleri tek konu pornografidir. Seksüel eylem ön plandadır. Erkek için o kadının güzelliği, çekiciliği önemli değildir. Mühim olan eylemdir. Aşırı seks düşkünlüğü erkekteki cinsellik dışı tüm duyguları baskılar, iradeyi, aklı ve ahlaki değerleri ayaklar altına alıp, kişiyi yalnızca kadınların peşinde koşan bir hale getirir. Orgazmla birlikte gelmesi gereken rahatlama ve gevşeme olmaz ve cinsel gerilim hali sürer. Orgazm anında normal insanlar kadar büyük bir coşku da duymazlar ve doruk noktaları çok yüksek olmadığı gibi ardından gelen rahatlama da çok yetersizdir" diye konuştu.

Seks bağımlılığının tedavisinin zor olduğunu söyleyen CİSED Başkanı Keçe, seks bağımlısı olan hastalarda önce dengeli bir ruh hali oluşturmak gerektiğini, sıkıntıyı gidermek için birtakım ilaçlarla tedavi ve ardından psikoterapinin önemli olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 22756 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.